Melrose uppdatering

Då var det dags att se om det har hänt något med lillhästen sedan sista fotouppdateringen:

2008-09-27 (bild i repris)


2008-11-30

Får be om ursäkt att jag inte har vett på att borsta hästen innan jag fotograferar henne men nu blev det så, (är inte helt lätt att hålla den björnpälsen ren ska jag säga *s)... Det som framförallt är kul med lillhästens utveckling är att hon har börjat mogna mer och mer mentalt, nu känns det verkligen som att det är dags att börja jobba henne lite lätt. Tror hon behöver lite lagom utmaningar... Planen är ju att smygstarta nu och sedan köra lite mer över jul och nyår när jag är ledig från jobbet och det ska bli jättekul... Kanske redan har berättat om mina Melrose-planer men, men...

För övrigt sitter jag här och gottar mig i en härlig dag, ett jättekul ridpass och tävling, har precis fått spagetti och köttfärssås av Gustaf, är så glad och tacksam för mina fina hästar och mina gosiga katter... Och... är faktiskt lite stolt över mig själv också så här dagen till ära, tycker att jag löste ridningen skitbra idag och tänker faktiskt vara lite odräglig och mallig... Så det så ;o)

Resultatet då?! ;o)

Hur tror ni det har gått??? Häll hon sig på mattan??? Nej, såklart inte - Ella fick tok-explosioner kanske 7 ggr på framridningen där hon stegrade  och kastade sig och hon var SPÄÄÄÄND under programmet. Vi fick faktiskt kommentaren "bra linje, ser småspöken" i ena programmet. Fick även "mycket bra löst när hon fick sina ryck" som kommentar på  allmänna intrycket i LB *s... MEN... Idag för första gången på tävling kunde jag faktiskt utnyttja spänningen och göra något bra av den vilket kändes fantastiskt roligt. Vi red LB:1 på jätteroliga 71% (trots spöken) och vann klassen!!! Behöver jag säga att det var ett perfekt sätt att avsluta tävlingssäsongen på och att jag är skitnöjd?! ;o)

I LA:1 började vi faktiskt tröttna lite (det tog på krafterna både på henne och mig när hon stollade som en tok). jag var inte riktigt lika "med" själv så jag hade inte riktigt lika bra form på henne, hon blev lite för rak stundtals och vi hade några missar (taktinslag i skritten och missade en galoppfattning och ryggningen var inte alls bra "ojämnt uppställd, mot handen, släpar") men vi lyckades ändå skrapa ihop 64,2% och fick därmed en clear round rosett med oss hem :o).

Så på det stora hela är jag hur nöjd som helst såklart!!! :o)


Så här ska INTE en ryggning se ut ;o)


Mallgrodan ;o)

Är det nu jag ska vara taggad eller?!

Söndag morgon 09:58, sitter här och försöker uppbringa lite tävlingssug... Går sådär ;o). Insåg precis att jag får åka om ca 1,5 timma och det kändes ju som att det var alldeles för snart då jag skulle behöva städa av sadeln och tränset för det ser ut som f-n... Har iaf knoppat Ella i morse (alla utom sista men den tar jag sen). Försökte slingra mig ur knoppandet idag men fick på moppo av Petra som absolut tyckte jag skulle knoppa så det var bara att acceptera *skratt*... Är ju inte en av mina stora talanger så det brukar se lite sådär ut men, men. Dom är där...

Nej, jag får väl börja putsa helt enkelt. Kan inte sitta här och ödsla bort massa viktiga minutrar ;o). Ni kan ju hålla tummarna för mig att jag lyckas hitta lite tävlingssug och inspiration OCH att vi inte gör bort oss fullständigt idag (= Ella håller sig på mattan).

Återkommer med rapport ;o)

Lördagsmys

På helgerna får jag alltid lite extra tid för katterna vilket är väldigt mysigt, dom är så gosiga och sociala och det är kul att kunna ägna sig lite extra åt dom små sötingarna ;o)


Mysstund med missarna...


Sally living on the edge ;o)


Vad är det med mina katter och hästarnas vattenhinkar?! ;o)

Sanningens ögonblick...

... efter att inte ha suttit på Ella sedan i söndags (och då var det en uteritt med enbart skritt) var det nu dags att känna om det ens är någon idé att åka på söndag... Då Ella varit lite ding i ridhuset åkte jag dit sent på fredagskvällen för att kunna vara själv, plus att G fick följa med som moraliskt stöd ;o). Men Ella visade sig vara på "änglabarnshumör" och uppförde sig jättebra! Kastade sig bara 3 ggr och då bara lite grann så det var ju nästan så man knappt behövde nämna det ;o). Så jag fick ett riktigt bra ridpass! Red igenom programmen och det känns som att jag ÄNTLIGEN har lärt mig dom *hoppas, hoppas* ;o). Det roliga var att när jag skulle rida igenom LA så tänkte jag att jag skulle testa att sätta lite mer tryck i henne - och jag fick då uppleva ett halleluja-moment!!!!! Ella kändes KANON och hon blev säkert 1 dm högre i manken - helt fantastiskt.... Det kluriga när hon blir sån är han hon blir sååååå taggad och det är svårare att rida henne då, är ju inte alls van vid det och vet inte riktigt hur jag ska hantera det... Men jag tänkte nog FÖRSÖKA chansa imorgon och se om det går att få till den känslan på söndag. Det får lite bära eller brista ;o) men det hade varit riktigt roligt om det går att plocka fram *oiii*

Så jag bestämde att jag åker iaf, visst hade det känts bättre med några fler ridpass men vad sjutton... Om det inte funkar och hon taggar över lär det ju bli ganska underhållande att titta på om inte annat *hahaha*

Hej vad det går

Efter min otroligt slappa början på veckan med "vilodag" för "Ella" måndag och tisdag (ja, jag är usel men funkar inte när det blir så kallt och mörkt - var nog björn i mitt tidigare liv och gick i ide den här tiden på året) så kunde jag äntligen vara i paddocken igår. Den har ju varit frusen nu när det varit så kallt, men igår var den perfekt. Insåg att 2 dagars vila skulle nog innebära att rodeo-Ella var väckt så jag tog det mogna beslutet att tömköra istället för att rida och tack för det! Herreguuuud vad min häst kan studsa, men riktigt såg hur mycket uppdömd energi hon gått och sparat sista veckan när det inte har gått att rasta av sig i hagen heller. Kan tänka mig att det är jätteskönt att få bocka och sprätta ur sig sådär.... Nu lät jag henne hållas lite, men sedan fick hon baske mig arbeta och jösses vad fräck min vackra, vackra häst är... När hon inte har en matte som skumpar runt och tjuvhåller så har hon en helt ljuvlig trav. Hon tog verkligen för sig bakifrån och låg bra i handen. Kunde variera formen på henne från stretching till lite mer tävlingsform och det var jättekul... Tänkte passa på att jobba med galoppen också och den är ju bara WOW!!! Hon var väldigt reglerbar och på töm kan jag börja samla henne lite mer (än vad jag klarar från ryggen) så det är väldigt spännande att se... Hästar är otroligt vackra djur alltså... Är jättekul att jobba på töm och jag känner att jag vill utveckla det mer så har anmält oss till 2 st tömkörningskurser under våren vilket jag ser fram emot :o).

Däremot börjar jag känna mig liiite stressad över att jag faktiskt varit så puckad att anmäla mig till tävling på söndag. Nu är det visserligen en liten klubbtävling på min gamla klubb så det kommer inte vara någon lång dag, men för den sakens skull betyder ju det inte att man kan låta bli att rida sin häst! De 2 sista veckorna har varit väldigt slappa med många dagar i soffan för min del så nu måste jag försöka att rida ordentligt, är ju ändå dags för LA:1 igen. Man tävlar bara en klass och den andra är clear round. Så planen är att tävla i LB:1 och rida CR i LA:1. Känns bra att få rida igenom LA'n igen innan juluppehållet (från tävling). Särskilt som jag efter senaste starten äntligen har fattat hur man rider förvända och var man faktiskt får poängen... *garv*. Så idag har jag en intressant dag för jag har leverantörer här hela dagen och vi ska gå på julbord på sjömagasinet ikväll (MUMS!!!), så jag måste stressa hem mellan möten och hinna rida/duscha/åka in till stan innan 19:30 - härligt!!! Kan nog komma iväg från jobbet vid halv 5 tiden ungefär... Håll tummarna att planen håller för jag MÅSTE verkligen rida idag. Tack och lov tar E in hästarna och T har mockning på mina idag så det finns förhoppningar om att det går att genomföra ;o)

Annars är det bra, Selene verkar vara konstant i sitt drake-humör förtillfället. Tycker lite synd om henne men det är inte så mycket man kan göra, någon dag inemellan är hon jättegosig men oftast vill hon bara vara ifred... Känns lite trist men det står överallt i böckerna att det är viktigt att dom får vara ifred om dom vill det... 

Melrose är gosigare än gosigast och jag är så glad i min lilla häst, är ett äkta litet charmtroll och jag tycker det ska bli så roligt att vara ledig flera veckor under julen för då ska jag börja greja lite mer med henne. Blir så mycket lättare att ta det på dagarna när det är ljust :o). Har planerat 3,5 veckas ledighet över jul som ska ägnas åt hästarna på dagarna och husfix efter det, ser riktigt fram emot det. Ska bli underbart med så lång ledighet om inte annat... ;o)

Oj, nu ringde en leverantör så nu kör det igång... Hej hopp!

"Tullelille tå pöt"...

Har ni sett något så bedårande någonsin??? Pluttisen är född i Australien (10 dagar gammal) och mäter 38 cm över havet.... Snacka om årets julklapp ;o)



Artikeln i sin helhet kan man läsa på denna länk:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1089017/My-little-pony-The-tiny-horse-wants-Christmas.html

Inspiration i vinterkylan...

... ja det kan ju vara lite svårt nuförtiden att hitta inspiration så här kommer ett you tube klipp som kanske kan hjälpa till ;o)

http://uk.youtube.com/watch?v=CnsWQ4kNG-w


Heeeelt underbar!!! :o)

När vintern kom till byn...

... då tiltade hästen ur... ;o)
Ella är verkligen inte rolig när det blir kallt! I fredags var jag och tömkörde i ridhuset, Ella var prillig men hanterbar. Hon försökte verkligen hålla sig på mattan men hon fick verkligen kämpa, det syntes lång väg att hon helst hade velat sätta av som en tok... Igår var jag i ridhuset och red. Innan jag berättar vidare måste jag bara göra ett uttalande ang ridhuset: ENDA nackdelen med det annars så underbara ridhuset är att det är ett äkta "titt-ridhus". På ena kortsidan är det ett par meter förvaringsutrymme bakom sargen - där de hästätande monstren bor, (om du frågar Ella - fåglar om du frågar mig). På långsidorna är det ett antal fönster som släpper in solljus vilket i sin tur leder till solkatter... Och att solkatter blir levande och äter hästar vet ju alla *hahaha*... På andra kortsidan finns en spegel som täcker hela väggen, i denna spegel ser man... ja just det... SPEGELBILDER!!! Och spegelbilder vet ju vem som helst att dom hoppar ur spegeln och blir hästätande monster dom också... NI kan ju förstå vilken hemsk upplevelse det är för en liten mörkbrun häst som behöver ge sig in i detta monsterhål ;o). Men å andra sidan, kan man rida sin häst där finns det nog inte många andra ridhus som är så jobbiga ;o)

Hur som helst, Ella var SPÄND och efter ett antal explosioner började hon faktiskt försöka göra matte glad. Man kan säga att hon var kanske 99% koncentrerad och lite då och då kom den sista procenten fram i form av att hon kastade sig eller tiltade på något sätt ;o). Men jag jobbade på, återigen med mycket övergångar, tempoväxlingar och skänkelvinkningar och hon blev väldigt fin, dock ville jag få det där sista lilla extra av henne och gav henne en utmaning. Vi red en åttvolt (20m per volt) i galopp, när jag skulle byta varv så bröt jag av till skritt och fattade ny galopp (en första antydan till enkla byten) och det gick väldigt bra från höger till vänster men så är hon starkare i högergaloppen... Från vänster blev övergångarna inte lika bra men jag måste ändå säga att hon har verkligen utvecklat sina fattningar! Däremot måste jag komma åt vänstergaloppen så den blir starkare, är säkert mitt fel för jag rider sämre i vänstervarv då min vänsterskänkel är svag och handen tenderar att kompensera för detta... Har blivit milsvid bättre men jag har fortfarande en bit kvar... Ella tyckte iaf att övningen var jättekul och blev riktigt, riktigt fin så det var roligt.

Idag blev det en uteritt, tyvärr är det verkligen stenhårt i backen överallt så det blev "bara" skritt - men jag jobbade henne hela tiden till Ellas stora förtret ;o). Hon hade gärna lullat på långa tyglar men matte hade annan agenda, Skruttan fick minsann gå både sidvärts och tempoväxlingar. Vi har en ganska lång, hyfsat brant backe och där fick hon gå i skänkelvikning neråt -  jisses vad sur hon var för detta ;o) iaf när hon skulle gå undan vänsterskänkeln. Hon är ju svagare i sitt vänstra bakben och här blev det extra tydligt, skrutthästen surade och försökte dra tyglarna ur näven på mig men tji fick hon... Var en väldigt trevlig ridtur iaf, kallt som f-n men torrt och fint väder, vet ju inte när man får ett sådant tillfälle igen så det var toppen.

Annars har det varit lugnt i helgen, vi har fixat en hel del hemma. Finns ju lite lagom att göra här ;o). Vi ska försöka få tummen ur och fixa med huset i vinter, är ju dessutom ledig 3,5 v över jul och nyår så då är planen att fixa färdigt i köket och arbetsrummet. Hade varit väldigt, väldigt skönt att få det klart!

Nu ska jag njuta av min varma choklad som Gustaf har fixat till mig och titta på Da Vinci-koden...

Sadelputs, middag, pilates, inköp och skumtomtar...

Kan ju göra en liten sammanfattning av veckan som varit - med an INTE hästinriktad vinkel *s...  (good luck with that)... I alla fall, denna veckan har jag faktiskt fått tid att göra saker som jag haft dåligt samvete för hur länge som helst. Känns väldigt skönt så här i efterhand. Here we go:

Dåligt samvete nr 1 - sadeln behöver putsas!
Det är något jag tänkt på varje dag de senaste 2 månaderna... Köper man en dyr fin sadel vore det ju skam om man inte sköter den!! Dessutom är lädret i Childericen väldigt känsligt och behöver hållas mjukt. Så häromdagen fick jag iaf tummen ur och putsade sadeln. Fick lägga läderfett på den 3 (!!) ggr innan den slutade suga in det som en svamp. Är mycket nöjd över att äntligen fått fixat det!

Dåligt samvete nr 2 - dålig fru?? I vår familj är det ju Gustaf som är kocken, dels för att jag tycker att han lagar fantastiskt god mat och dels för att jag jobbar heltid, driver ett stall och har 3 egna hästar - blir liiite tajt med tid på vardagseftermiddagar... Har sagt att jag kan laga mat på helgerna men det har väl gått lite sådär *hm* ;o). Så i onsdags visste jag att G var lite låg så då så jag hade NÄSTAN middagen färdig när han kom hem från jobbet. Detta blev ju såklart väldigt uppskattat ;o) och kändes mycket bra att få strukit det från listan. Nu har jag faktiskt lagat mat hela 2 ggr sedan vi flyttade till gården *hahaha*.... Dåligt samvete nr 3 går ju egentligen in under samma kategori (dvs dålig fru) för jag handlar aldrig. Men igår var jag iväg på ICA och lyckades återigen överraska G...

Dåligt samvete nr 4 - komma igång att träna! Ja, den som följt min blogg från början vet ju att detta med att komma igång och träna utanför hästeriet har varit ett ständigt återkommande aber... Tycks aldrig få tummen ur riktigt... Men igår var jag iväg på pilates!!! Inte den mest krävande träningen visserligen men det var skönt att bara få göra något. Vill ju jobba på kroppskontroll så har planerat att försöka komma igång med yoga (vilket tycks vara stört omöjligt) så pilates var ju ett steg på vägen... Idag har C lovat ta in hästarna så jag har faktiskt möjlighet att gå på ett yoga pass idag kl 16.30 - the bet is on - vem tror att jag kommer iväg?! ;o)

Så på det stora hela har det varit en väldigt produktiv vecka med avseende att göra något åt sitt dåliga samvete! Alltid något :o). Jobbmässigt har det också varit en förvånansvärt bra vecka! Har haft lagom mycket att göra och har till och med lyckats jobba över lite *holy cow*. Vi har även haft många trevliga fikastunder och så någon månad inför jul så sitter vi och drömmer om allt julgodis man brukar få från div konsultfirmor ;o)... Dock gissar vi att det inte blir lika mycket i år tyvärr. Något som jag brukar uppskatta är rören med skumtomtar vi brukar få från semcon - mumma!! Men då vi inte har några konsulter från semcon här så inser vi ju att det inte blir några skumtomtar så när jag var och handlade igår passade jag fakiskt på att handla dessa små goda varelser ;o). Man orkar ju inte äta så många för dom är så fruktansvärt söta - men goda är dom.... 

                                               

Fysisk utveckling ;o)

Ibland behöver man bli påmind att det faktiskt händer saker med ens häst ;o). Jag har en bild uppsatt på väggen på mitt jobb som är från våren -07 och när jag idag tittade på de senaste bilderna och jämförde med den blev jag ganska full i skratt... Ella har verkligen vuxit till sig!! När är det visserligen en väldigt mörk skrittbild (fotograferad av P) och en travbild - men man får ju ändå en känsla av vad som hänt i kroppen på skruttan ;o)

Ella april -07 (4 år)


Ella nov -08 (5,5 år)

Anti-klimax :o(

Träningen blev inställd!!!! :o( A var sjuk så det blev ingen träning och jag är såååå deppig för det! Jag som var så taggad, blev värsta anti-klimax... Med tanke på att T hade fixat stallet idag så tog jag det som en pik och stannade inne i soffan ;o). Jaja, jag är slapp men det funkde bara inte... LOVAR att skärp till mig i helgen istället! Lovar... ;o)

Ella-uppdatering

Tänkte att det var dags att bidra med lite ridbilder igen. Lurade med mig G till ridhuset igår och påpälsad Jennie hade ett intressant pass med en Ella på tårna ;o). Hon är jättekul att rida även med/trots spänning nu, man brukar lyckas komma igenom en del men det är mindre kul när hon får sina tokryck lite här och var. Återigen fick hon för sig (efter halva ridpasset när G kom) att ena långsidan är något av det farligaste som finns och det bor häst-ätande monster bakom sargen som tycker den största kulinariska upplevelsen är mörkbruna ston som heter Esmeralda ;o)... Fjant... Men återigen ett nyttigt pass där jag jobbade med övergångar, tempoväxlingar och rakriktning. Ella kändes bra redan från början så jag kunde laborera mycket med hur mycket/lite jag behövde inverka med mina resp hjälper. Jag har fortfarande ltie svårt att hålla ihop henne i längning vilket är frustrerande, jag tappar ut henne lite och antingen så hon dyker lite eller så drar hon upp huvudet.... Måste hitta knapparna lite bättre där. Vad som däremot är roligt är att Ella som HAR en bra bjudning i sig, har kunnat försöka krypa bakom hjälperna och tjura men det har hon slutat med och nu bjuder hon på bra framåt. Är så skönt att ha hittat tillbaka dit. När jag tittar på bilderna kan jag konstatera att jag måste lyfta blicken och sträcka på mig mer!!! Slarv-Maja...






Jag tror Ella växer igen - känns lite konstigt men hon beter sig så, har ju gått igenom några växt-perioder med henne... Och helt orimligt är det ju inte. Är väl egentligen bara positivt om hon kan få några mer centimrar till i höjd ;o) även om hon är fin och lagom som  hon är... (Verkar vara allmän växtperiod i stallet för både lillhästen och Långben växer så det knakar *s)...

Jaja, idag är det träning för A igen och det ska bli riktigt kul - har ju varit duktig och gjort läxan ordenligt denna veckan (för en gångs skull). Återkommer med träningsrapport senare.

Dags för ny telefon?

Är ganska sugen på att skaffa mig en ny mobil... Finns ett riktigt bra erbjudande på mitt abbonnemang med den här:

En Sony Ericsson G502.

Den har de funktioner jag tycker är viktiga och är lite lagom sådär PLUS att den funkar som "stall-telefon". Är ju dessvärre ett ganska hårt liv mobilerna lever som får komma till mig ;o)... Det knasiga är att jag blir så sentimental när det kommer till mina prylar (också)! Känns jättejobbigt att "kassera" min gamla även om den vekligen har gjort sitt, är repig och dan, knapparna börjar bli lite slitna och kameran funkar inte. Tyvärr är jag så dålig på att hålla ordning på garanti-tider så den hann gå ut så jag kunde inte fixa min kamera inom tiden = dumt! Men nu är det tyvärr så. LOVAR att vara bättre med min nästa... *tror jag* ;o)

Roligt!!!

Det är fascinerande hur tramsig en häst kan bli bara för att det är mörkt ute... Red i paddocken igår och Ella var såååå spänd till en början! Satt och tjötade i mobilen när jag skrittade fram på långa tyglar och helt plötsligt gjorde Ella en "Ella" och kastade sig 180 grader samtidigt som hon stegrade och försökte galoppera samtidigt... Får nog säga att jag blivit härdad för lyckades häva detta med EN hand - fortsatt babblandes i mobilen *hahaha*. Stackars J som jag pratade med undrade nog vad vi höll på med ;o). Efter det hade vi en stund där Ella mest var spänd och spänstade runt men jag gav mig sjutton på att hon SKULLE minsann jobba på och fokuserade på övergångar och tempoväxlingar och det funkade! Ella glömde av att allting var skitfarligt och jobbade på jättefint. När hon slappnat av övade jag på rakriktningen och YEEHAA vad fräck hon blev!!! :o) Bästa bästa Ella!!! Är inne i en härlig ridperiod nu och jag hoppas verkligen att vi får vara hela och friska bägge 2 - OCH att jag inte nedslås fullkomligt av kylan som nu gör mer och mer intrång i vardagen *suck*. Ni som känner mig vet ju att jag är något av det mest frusna som går att få tag på i människoväg så det är inte direkt min favorittid på året... Jaja, nu är det som det är. Idag är planen att fortsätta öva som igår inför träningen på torsdag...


När jag började känna mig klar ringde telefonen, det var Elin som fått stopp på sin bil strax innan färjan och jag lovade komma och hämta henne efter jag skrittat av Ella. Sedan skulle Gustaf åka med henne och kolla på bilen... Sagt och gjort, när G kommer hem från jobbet drar dom iväg med Subban (som verkligen kämpar för att visa att hon vill vara kvar i vår familj *s) för att "bara" bogsera hit bilen. ... Eller hur.... Helt plötsligt ringer dom, och då har G fått bensinstopp!!! Värsta parodin ;o) så jag får åka iväg med bensindunk för att hitta dom ståendes vid vägkanten, med blinkande ljus båda två... Var en ganska komisk syn ;o)

Ugh-väder... igen!

Var sådant fruktansvärt skitväder imorse så det var helt uteslutet att släppa ut pållarna. Nu har det slutar storma, slutat regna och solen tittar till och med fram så det var bara att susa hem på lunchen och släppa ut dom små raringarna... Vaddå bortskämda... ;o)... Dom blev så glada när dom fick komma ut så det kändes fantastiskt bra får jag säga, även om det såklart är lite meckigt att behöva åka hem en extra gång. Men det är så få dagar så det må väl vara hänt. Nu har jag ju en sån bensinsnål bil också så då är det ju ännu bättre ;o)


Väl hemma fastnade jag lite med katterna, Sally har inte riktigt förstått att det är katt hon är - och INTE ekorre!!! For runt som en tok i ett träd hemma och såg helt galen ut, hoppade mellan grenar i fullt ös, inte utan att jag blev både imponerad och nervös *garv*. Hon verkade iaf ha hjärnkoll så det var ju bara att skratta åt knäppisen... Gördis var som alltid lite lugnare och lekte på backen istället ;o) *SÖTA*!!!!!


Igår hann jag inte rida :o( kom inte ifrån jobbet förrän vid 19-tiden och jag hade 5 hästar att fixa åt... Funderade ett tag på att tömköra Ella men jag var dötrött, hade huvudvärk och så började det ösregna så jag la ner dom tankarna. Får helt enkelt ha varit en lugn vecka och nu kör vi på istället! Är verkligen jättesugen på att rida!!! Är fortfarande uppe i det blå med tanke på de senaste ridpassen och den inspiration jag fick, hoppas verkligen att det håller i sig - är hur kul som helst! Nu har jag ju dessutom bestämt mig för att göra en start till och det är om 2 veckor så nu får vi rida på! Blir LB:1 och LA:1 igen, LB blir "tävling", LA blir clear round... Ska bli roligt att få en LA start till :o)

Jaha, då ...

.... var det dags att påbörja resan mot vuxenvärlden Melrose ;o)... Är så fascinerande hur "små" 1-åringar faktiskt är - gick ner till paddocken med Ella som draghäst. Det är en resa på kanske 50 m från stallet och på de 50 m hann lillhästen bli rädd för 3 grejer ;o) men hon var duktig och hälsade fint på alla "farligheterna". Väl nere i paddocken var det SÅÅÅÅ spännande och det var verkligen "kast med liten häst" ;o)... Hon var både högt och lågt stundtals, men det var hanterbart. Gick där kanske 7 min *hahaha*. Idag gjorde vi om manövern och då hoppade hon bara till 1 gång på nervägen och var betydligt coolare i paddocken. Idag lyssnade hon faktiskt på mig när jag pratade lugnande med henne och stillade sig - duktigt!!! Ella var så söt, en riktig klippa och "storasyster" ;o). Mina fina, fina hästar... *stolt*

Ella skulle gå ett lugnare pass idag (efter behandlingen i fredags) så vi tog ett stretch/jogging pass i paddocken för att mjuka upp, böja och få upp ryggen. Blev toppen och jag är grymt inspirerad förtillfället! Är så himla roligt när man känner att det händer saker hela tiden!

Annars har det varit en ganska lugn helg, slappade i fredags, igår var vi i stan och åt middag med L&T vilket var lika trevligt som alltid! Vi får försöka få till det lite oftare :o). Har hjälpt Elin och Brio lite med ridningen både igår och idag. Det var jättekul, Brio har blivit SÅÅÅ FIN!!! Så nu håller jag på och hetsar Elin att hon ska sadla om till dressyrtant istället *hahaha*, inte utan att hon är lite sugen tror jag ;o). Men det kan jag förstå, när Brio fokuserar och jobbar är hon jättefin! Har en skitsnygg sida och det ska bli jättekul att se när hon musklar till sig lite mer - ohlala!! Inte utan att man börjar klura på hingstar till henne också... ;o)

Appropå det - Selene är grymt dräktig just nu. Tycker faktiskt lite synd om henne för hon är ganska grinig och väldigt klumpig. Ska hon fortsätta bredda så här kommer jag snart inte få henne genom stalldörren stackarn ;o)... Vill bara kunna förklara för henne att lönen för detta jobbiga är en alldeles egen liten bäbis (hon kommer verkligen vara en toppenmorsa), men det går ju inte... Snuttan!

Katterna är ljuvliga!!! Dom är ute lite lagom mycket, och hittills *peppar, peppar* så håller dom sig ifrån framsidan. Dom är ganska rädda för bilarna så det är skitbra! Är 2 sociala små skruttar som kommer när man är i stallet och håller mig alltid sällskap när jag mockar ;o) *sötisar*.

Imorgon har jag en fruktansvärd dag på jobbet, första mötet börjar 8:00 och sedan har jag möten HELA dagen! Sista mötet börjar 17:50 så gud vet när jag är klar med det... *suck*. Hoppas det inte blir för sent för jag vill verkligen hinna rida. Håll tummarna! ;o)

"Det ÄR kul med gård"...

... ja, det var väl vad Gustaf försökte intala sig själv idag efter att ha blivit dränkt i lera när han skulle slå i 2 stolp för att göra en sluss i hagen (ironiskt nog för att slippa klampa i värsta sörjan).  Tänk er själva ett geggigt underlag och en person som ska spätta upp ett hål i denna gegga... SPLASH!!! :o) Som jag garvade!!!! Tack och lov såg Världens Bästa Gustaf det komiska i det hela och skrattade ganska bra han också...  Och jag är oändligt tacksam för nya slussen ;o)...

Vissa dagar ...

... är bara så himla bra! Har haft en sådan dag idag :o)... Småsaker egentligen, från en smidig resa till jobbet, en allmänt bra dag PÅ jobbet, kiropraktorbesök som lossade ont, ont i ryggen, fantastiskt god lunch på ETC Grande, syrran med sambo köpte "SITT" hus, god tårta på fikat, mycket bra kiropraktorkoll på Ella - fick MASSOR av beröm att hon hade musklat sig fint, mycket och jämnt över sidorna, kiropraktorn tyckte Ella var väldigt fräsch och fin - KUL! Hon hade en liten spänning/låsning i vänster bog (vilket är lustigt för jag satt fast i vänster skuldra och vänstersidan är ovanlig för oss båda *s) och har dom i bogen finns alltid en liten slatt i nacken men annars var det inget annat... Det "gamla" skräpet i länden/bäckenet fanns inte minsta spår av och det kändes underbart!! :o). Är såklart jättekul att höra att Ella musklat sig fint och utvecklat sig sedan sist (juli), är ju återigen ett kvitto på att man är på rätt väg och har valt en bra nivå för vår träning... Tjohoo!! :o)

Nu sitter jag hemma i soffan, har ätit god middag som G har gjort och pimplar cola (min last i livet *s)... När jag skrivit klart detta tänkte jag fortsätta läsa i min inspirerande bok... Som sagt - en väldigt härlig dag...


Bilden är lånad från www.text.nu/storage/cute.jpg

Ännu en kanonträning!! :o)

Börjar känna mig bortskämd med härliga ridpass - inte för att jag klagar - nej, nej, tvärtom!!! Jag känner mig lyckligt lottad och inte utan att jag undrar om det kan hänga ihop med mina nyöppnade portar inom ridningens ädla konst... ;o). Var och tränade för A idag och fick beröm att Ella har börjat få en härlig överlinje (så att vi är på rätt spår har vi ju fått snabba bevis på)... Sådant smicker funkar såklart fin-fint ;o). Ella är dessutom mycket mer positiv och tjorvar inte i framridningen så jag tänker absolut fortsätta på detta sätt! Det är komiskt men det är helt i linje med Jens Fredricson "lära" om hur han rider fram och värmer upp sina hästar (som jag berättat om i tidigare inlägg). Det är dessutom helt i linje med en bok jag läser av Carl Hester - en ryttare som jag tycker rider fantastiskt bra! Hans hästar fullkomligt dansar fram och ser alltid nöjda ut. Boken heter "down to earth dressage" och handlar om att dressyr i första hand ska vara roligt och positivt, man ska leka fram arbetet med hästen och ge resp individ den tid den behöver för bäst resultat och inte stressa fram någonting... Nyckelord är avspänt, positivt och roligt. Blir det "tense", vare sig det är häst el ryttare ska man backa av. Tvingar man igenom i det läget förlorar man mer i det långsiktiga perspektivet än man vinner i det kortsiktiga... En väldigt, väldigt inspirerande bok med mycket bilder, förklaringar, tips och trix.... Dessutom visar han varje moment med både unghäst, en "mellangammal" häst och en GP häst så man får verkligen hela spannet... Men nu tillbaka till dagens ridning ;o)

Idag fortsatte vi öva på samma tema som förra veckan, mjuka händer som följer med fram till munnen, alla kommandon för vikten, skänklar och säte. Vi jobbade mycket med rakriktning i alla gångarter. I galoppen har jag problem med rakriktningen i vänstervarv. Min högra hand försöker hela tiden kompensera detta genom att hux flux vara över på vänster sida och inte sjutton är Ella ett smack rakare... Oerhört frustrerande!! Får jobba med det där och se hur jag kan få koll på mina hjälper i det där varvet, i höger gick det betydligt bättre! A kommenterade också att Ella är mycket mer stabil överlag och vi jobbade lite med skolor. Efter lektionen var det idel ädel beröm och A var riktigt nöjd med passet - KUL!! :o)

Men nu är jag så trött att ögonen går i kors så godnatt!

Snacka om Fin-Lunch...

Idag ska jag äta lunch med min man - det var inte igår!!! Tycker vi har setts så lite det sista (var ju inte riktigt meningen med gården - avsikten var ju att vi skulle ses mer!) så jag föreslog en lunch. För att slå 2 flugor i en smäll får han följa med mig till Backaplan för jag har hittat en klänning jag blev lite sugen på till julfesten med G's jobb i Stockholm... Behöver någon som agerar smakråd ;o)

Myyysigt med lunch med Mannen!

Komiskt...

Gick precis in på youtube och skulle kolla en filmsnutt, då fanns det på min startsida "Recommended for you" och följande video...  http://uk.youtube.com/watch?v=GIAXPfiX4wI&feature=rec-HM-rev-rn. Imponerande att dom listat ut vad för typ av hästar jag tycker om... *hahaha*

Lite smått och gott...

Kan meddela att bilen är toppen! Liten, käck, sportig, bensinsnål. Lite som måste fixas med den innan den är helt hundra men jag är jättenöjd! Känns betydligt smartare att åka runt i den lilla istället för stackars ratade Subban men det kan inte hjälpas, det är djungelns lag som gäller i dessa tider och 1,1 l/mil mot 0,7 gör skillnad...


Annars är det bra, hade ett roligt ridpass i tisdags med Ella. Inte lika glimrande som måndagen men det hade jag ärligt talat inte räknat med heller. Brukar vara svårt att få till 2 sådana pass på raken, kanske en dag när man gjort betydligt fler timmar i sadeln, är vältränad och har hittat en hemlig brunn innehållande ridtalang ;o)... Men det var ett bra pass, fortsatte jobba med min inverkan och laborera lite med hur mycket - eller rättare sagt, hur lite - jag faktiskt behöver göra. Är fortfarande enormt fascinerad hur det kommer sig att Ella inte blivit avtrubbad med tanke på hur jag har ridit henne i 2,5 år?! Hur min ljuvliga varelse har lyckats bibehålla denna känslighet är imponerande och jag skäms nästan när jag tänker på hur klumpig hon måste ha tyckt att jag varit... Anledningen till att jag NÄSTAN skäms är att jag inte kunde mer eller förstod bättre då, (får ju inte vara onödigt hård mot sig själv). Allt det här med ridningen är ju en slags resa mot mer förståelse och bättre känsla - och Rom byggdes inte på en dag. Oavsett vad jag gjort i min ridning så har jag alltid gjort mitt bästa utifrån mina förutsättningar... Kan inte begära mer av mig själv... Sedan är det ju lite synd om Ella som får vara min försökskanin ;o). Har ju lärt mig så otroligt mycket med henne och jag TROR och hoppas att mycket kommer göras annorlunda och bättre från början med Melrose - kan knappt vänta tills jag får börja!! :o)


Igår var jag häst-ledig! T fixade mina hästar och C tog in så jag åkte till stan och fikade med en kompis i stan! Var jättetrevligt även om det var skit-länge sedan jag gjorde något sådant. De sista åren har jag nästan bara fikat med hästkompisar och då är naturliga samtalsämnet såklart häst... S är en icke häst kompis och jag kände mig nästan socialt handikappad - vad pratar man om när det inte är häst?! ;o) Har totalt tappat stinget! Ska försöka jobba upp det där, får inte bli alltför insnöad (om jag inte redan är det *skratt*)... Och jag är så himla glad att S har flyttat tillbaka till Sverige efter en herrans massa år utomlands så jag vill verkligen inte tappa kontakten igen! Så, då var det bestämt ;o)


I em är det träning för Anki, inte helt optimalt kanske att Ella stod igår men nu är det så. Får försöka komma iväg I TID så jag hinner rida fram lite längre idag. Ska bli kul att träna, har så skön känsla nu och jag hoppas det kan få sitta i ett tag :o)

ÄNTLIGEN!!!

Jag har fått ny bil!!!! Som jag har tjatat... ;o)

Igår köpte Gustaf en ny (begagnad såklart) bil till mig och vi ska sälja Subban :o). Har alltså fått mig en käck liten bil som enligt uppgift ska dra 0,64l/milen i blandad körning och det känns ju betydligt bättre för mig än att åka runt i än mitt bensintörstiga 4-hjulsdrivna monster... MEN ingen skugga ska falla över Subban!! Det har varit en förträfflig bil och jag kommer verkligen sakna 4-hjulsdriften, det känns bara liiiite onödigt för mig att ha en så stor dragbil sedan vi köpte bussen (även om den faktiskt räddade min träning i torsdags). Så därav beslutet... Är det någon som vet någon som söker en eminent hästägarbil som är kanon som dragbil så hojta till.

En Renault Megane coupé -96, lite osäker vad man kallar färgen... skulle vilja säga petrol-grön men det kan ju vara ungefär hur fel som helst ;o). Jaja, käck verkar den vara iaf. Imorgon kanske jag till och med får köra den själv - Gustaf snodde den till jobbet idag... *Humpf, Fnys, Knyck*

En miljon!!!

Igår var det bra nära att jag var lat och eländig igen... Kände hur ruggvädret riktigt kröp in innanför kläderna och efter att ha mockat till alla hästarna, packat hö, borstat och fixat gick jag in och åt framför TV'n = livsfarligt!!! Risken att bli fast inomhus i värmen är GANSKA så överhängande ;o). Men jag var ståndaktig, trotsade dödssynd nr 7 (lättja - som dessutom ganska så säkert hade lett även till synd nr 5. frosseri... *s), packade på Ella på bussen och åkte bort till ridhuset 20.30. Väl där tackar jag min lyckliga stjärna att jag åkte för Ella var LJUVLIG att rida, hade man så erbjudit mig en miljon för henne hade jag ALDRIG sålt henne... Positiv, arbetsvillig och "med" hela tiden. Stundstals kändes det som att hon dansade fram i traven och jag bara njöt... Jobbade mycket med mig själv, sitsen, sittbenen, inte hand-rida och schwung. Om man gör som tränaren säger och faktiskt ÖVAR på läxan mellan träningarna så blir det ju riktigt bra ;o). Gustaf (som jag såklart tvingat med) tyckte det hade hänt massor sedan sist och menade på att "nu är det ju jättemycket luft mellan bakbenen och marken, nästan som när vi köpte henne"... *söt*... och jag kan inte annat än att hålla med!! Har nog aldrig haft känslan av att dansa fram med någon häst innan så tydligen fungerar det att agera "Butter", den liknelsen verkar ha öppnat nya portar med min ridning, känns kanonkul! Ridpasset var ett av de bästa vi har haft och jag ville bara fortsätta rida, helst hela natten!! Var lite Alfons Åberg över mig och jag "skulle bara" hela tiden... (se där, dödssynd 1. högmod, 2. girighet & 3. vällust avklarade...). När vi kom tillbaka till stallet svävade jag på rosa, fluffiga moln av lycka, gud så kul!!!! :o)


TYVÄRR hade jag glömt tvinga med G kameran vilket känns lite trist för det hade kanske blivit några riktigt fina bilder... Jaja, kan inte ens vara deppig över det efter ett sådant ridpass! Nu är det bara att hålla tummarna att jag inte får dålig karma av att ha trotsat 3 av 7 synder... ;o) Å andra sidan så undvek jag ju 2 så det borde väga tillbaka vågen lite *hahaha*


Idag har hovslagaren varit ute och Melrose är verkligen ett litet änglabarn... Duktiga lilla tjejen står som ett ljus i princip hela tiden hon verkas - finns inte minsta tillstymmelse av Amiral-arv på det humöret *tack och lov*

Fillidutt rapport

Förra inlägget för mig osökt in på hur statusen är  för Fillidutten ;o)...



Den sista månaden har Fillidutten fyrdubblat sin vikt!! H*n har utvecklat lite man och svans så nu är det verkligen en liten minihäst där inne... Pälsen sätter den dock inte förrän om drygt 3 månader. Storleksmässigt är kroppen ungefär som en beagle.

För hela händelseförloppet kolla här:
http://connemaraponny.ifokus.se/Articles/Read.aspx?MessageId=1cfd5d35-7aa7-4cf6-bcba-515e7c970aef&GroupType=Se.iFokus.Community.Board.ForumGroup
Är ju även här jag hämtar bilderna.

Precis där dom vill ha mig ;o)

Ja, vad kan jag säga - såklart åkte jag ut  på lunchen och släppte ut skrutthästarna... Är såååå lindad runt deras hovar ;o). Oj så glada dom blev!! Melrose och Brio for runt som små stollar och turades om att jaga varandra, brallade och bockade inemellan - och jösses - vad lillhästen kan bocka... Blir intressant när det är dags för inridning! Är helt klart i klass med Ellas "bockning med twist" ;o)... Men det var kul att titta på dom, lekte nästan som hundar gör när dom jagar varandra, när dom springer som tokar, tvärnitar och sänker huvudet som för att ta sats (och kolla att kompisen fortfarande jagar) och sedan sticker dom iväg igen ;o)... Är så skönt att dom funkar så bra ihop! Både för Brios och Mellis skull, Ella är ju lite för "fin" för att stolla så för det mesta (slår lite slint ibland och då far hon runt som en tok) och Selene, eller rättare sagt "Grå-valen" orkar väl inte springa mer än 5 meter tjockisen ;o). Hon har breddat och lagt på sig duktigt, och nu är det idag 170 dygn (normal dräktighet är 320-365) endast. Vågar inte ens tänka på hur hon kommer se ut sedan, för det är dom 2 sista månaderna som fostren växer som mest... Fortsätter det så här kommer jag inte få ut henne genom stalldörren till våren ;o)

Långben och Clochette höll också på och busa, fast dom går uppåt istället för neråt ;o). Dom är väldigt lika varandra i sina rörelsemoment även om dom är rätt olika kroppsmässigt, är riktigt kul att se och det syns verkligen att dom är syskon. Är 2  himla goa hästar! C är så himla söt - ser nästan ut som en förvuxen ponny och har jättetrevlig uppsyn... Är så nöjd med mina inackorderingshästar, grymt trevliga individer allihopa :o)

Ugh-väder!!!

Helt sjukt vad det är ruggigt väder!!! Igår när jag tog in hästarna gick dom sidled med rumpan mot vinden och småttningarna som gått utan täcke stod och skakade!!! Det avgör saken - även om dom inte håller värmen lika bra med ofodrat täcke måste det ändå vara hundra ggr bättre än att bli blöta i blåsten! Stackars lilla Melrose var stelfrusen :o(. Tyypsikt! Var ju strålande sol när jag släppte ut dom på morgonen...


Väl inne lyckades jag fiska fram fleecetäcken till alla hästarna (vilken tur att man har en liten stach *s) och Melrose fick för första gången använda täckesgjord - och det var inga som helst problem! Först nosade hon på den och undrade vad det var, sedan bet hon lite och till slut accepterade hon läget och stod som ett litet ljus ;o)


Återigen slarvade jag med ridningen, inte för att jag tror Ella var ledsen för det! Verkade mer än nöjd där hon stod inne och mumsade hö. Hade tänkt att rida senare men kom på att jag skulle till pappa och då prioriterade jag faktiskt det - var väldigt länge sedan jag hälsade på hos papsen... Red i lördags så sådan katastrof var det inte, men vill jag komma vidare får jag ju se till att träna lite mer...


Idag får pållarna vara inne, till och med Gustaf tyckte det - och han är inte direkt den pjåskiga i vår familj... ;o). Ev åker jag ut på lunchen och släpper ut dom om det blir bättre...

Fredagskväll igen...

Ja, jösses vad tiden går!! Känns som att det var alldeles nyss jag satt här och njöt av att det var helg sist... Sitter just nu framför TV'n och klurar - ska jag sitta här och slappa ELLER ska jag vara en duktig fru och plocka ur diskmaskinen, röja i köket och dra igång en maskin tvätt... Hm.... Dessa beslut igen ;o)

Förstår bara inte varför det envisas så med att visa skräp på fredagskvällarna?! Ska det vara så svårt att visa bra saker?! Nu är jag ingen direkt fan av Idol men det tycks vara det mest attraktiva en dag som denna (CSI går visserligen på 5:an men jag har kommit på att det är den typen av tv-underhållning som gör att jag blir mörkrädd *garv* så jag väljer nog bort det)... Tycker det är bedrövligt pinsamt, ingen av dom håller någon som helst standard. Har inte riktigt bestämt mig vad jag tycker om Lars uppenbara protester, men vem vet - det kanske bär frukt för honom?! Dock måste jag säga att hans version av Smells like teen spirit var rent ut sagt bedrövlig!!! Hur sjutton kan dom ge honom ros för det?! *Urk*

Gråskala är...

  1. en skala av grå färgtoner som används för att återge en färgbild i svartvitt. Ett svartvitt fotografi är egentligen en bild i gråskala. Detaljrikedomen i en gråskalebild beror dels på upplösningen, dels på antalet färger i gråskalan.
  2. en serie fält av nyanser av grått, ordnade från vitt till svart. Fälten är lika stora och tillväxten i mörkhet mellan fälten är procentuellt lika stor,

Gråskala har mycket gråa nyanser och har inte lika stor kontrast som svartvitt.



Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/GrÃ¥skala


Och ja - jag HAR tråkigt på jobbet idag ;o)

Dessa beslut...

... som dom flesta av mina "hästkompisar" vet så är jag sjuuukt kär i täcken. Tyvärr har jag belönats med en häst som fullkomligt HATAR täcken - Ella skulle gladeligen gå naken hela året om hon fick bestämma.. Men tji får hon, för jag är smartare och därför är hon en täckad häst... *HA*

Men nu till min beslutsvånda... Jag har ju (såklart) köpt ett täcke till Melrose... utifall... ;o). Tycker att en unghäst egentligen ska gå naken, men vi har öppna hagar och inget skydd för dom regnruskiga dagar  - så  ett regntäcke behöver inte vara så dumt... För visst måste det vara mycket bättre för henne att ha täcke på sig när det är snålblåst och regn än att gå naken??? Än så länge har jag låtit henne vara utan, men hon är fantastiskt söt i sitt lilla täcke och jag är grymt sugen på att börja använda det nu, men bara regniga dagar... Visst måste det vara okey??? ;o)

(Gissar att ni har listat ut att jag redan fattat mitt beslut, men behöver bara få lite medhåll att det är okey... *hahaha*)

Grumpy-inlägget del 2

Vill bara komplettera till förra inlägget -  eller skriva färdigt....
Jag har ju varit ganska skeptisk till "att släppa" helt... Nu är det ju inte lösa fladdrande tyglar som gäller men ha en MJUK kontakt och inte "styra" eller "dra" i tygeln. Kan väl delvis bero på att jag har en del balans i handen och dels på att jag har ridit för andra tränare som tycker att man ska ha ett ordentligt stöd i handen. Om jag "plockar bort" det är jag rädd att hon ska falla isär och bli lång som ett ösregn av detta, men det blir verkligen inte så! När jag får fason på mina sittben så får jag till riktiga halvhalter och Ella kommer upp i manken och med ryggen och in med bakbenen. Samtidigt som får jag ett lagom, härligt sug i handen... Summa summarum jobbar hon i en väldigt trevlig form,  jag kan rida henne rund och lite låg eller plocka upp henne i en mer tävlingsform... Mycket behaglig ridning utan minsta protester.

Är helt fascinerad av detta... Man VET ju att det ska vara så, men att det ska vara "så enkelt"  när man väl fattar och får koll på sig själv är riktigt spännande - och får mig att börja överväga yoga ordentligt ;o)


http://www.shantiayurveda.com/yoga.html

Inser att de senaste inläggen erkänner att jag har inte riktigt FATTAT ridning så bra hittills - men alla är vi barn i början och bättre sent än aldrig... Man kan inte annat än att vara ödmjuk inför denna otroligt fascinerande hobby - och samtidigt glädjas över lucköppningen som ständigt pågår! Är som en adventskalender året om *hahaha*

Use Grumpy to improve…

Igår blev det fullständig kaos när jag skulle åka och träna. Som alltid är det sekundpassning för att hinna iväg till träningen (har en alldeles för tidig tid, får sluta tidigare på jobbet varje gång och det håller inte i längden)... Så när jag ska köra fram bussen och den förb----de bussen inte startar blev paniken fullständig!! Ringer Gustaf som ska försöka hjälpa mig via telefon men vi lyckas inte få liv i bilen. Tack och lov fanns Väldens Bästa Inackordering Elin på plats och inte bara fixar ordning Ella, utan även lånar ut sitt släp, hjälper mig koppla på och lasta och dessutom FÖLJER MED som moraliskt stöd för jag var ett smärre hysteriskt miffo!!! (Tack, tack , tack Elin - du anar inte hur glad och tacksam jag är för detta!!!!!!!) Kommer såklart sent till min träning men med Elins hjälp inom hyfsad tolerans ändå... Ella märkte väl dels av att jag var speedad till tusen och dels är hon ju väldigt mycket 5-åring och väldigt mycket sto förtillfället, så framridningen var väl inget att skryta med - hästen går som en stjärnkikare, är spänd, sju mil bakom skänkeln och jag FÅR INTE HÅLLA I TYGELN!!! Ni som sett Ella på sitt "allra bästa" ding-humör (lägg därtill mitt kontrollbehov) kan ju lätt lista ut att släppa tygeln är inte riktigt det man vill göra i en sådan situation ;o) men A var benhård... Nu föll det i god jord, Ella höll sig på mattan och jag kom undan med blotta förskräckelsen - och resultatet blev en väldigt trevlig häst, framme för skänkeln, mjuk i sidorna och positiv till arbete - hur nu det gick till ;o). Får väl iofs säga att detta förhållningssätt var ju något som Jens Fredricson propagerade för på sin clinic och jag har verkligen velat anamma det - men spänd Ella kändes inte som en riktigt lysande kombination med det... Jag är inte sen att erkänna att jag hade fel. Det funkade ju toppen! (Tilläggas bör att Ella - av någon märklig anledning- uppför sig SÅÅÅ mycket bättre när vi är hos A, verkar trivas i det ridhuset för hon är aldrig LIKA stollig där som hon kan vara på andra ställen... Hmm....)


Resten av lektionen blev väldigt bra, fick fortsätta arbetet att rida för enbart skänklar och säte och det är något Ella trivs väldigt bra med, men jag har väldiga problem att släppa i handen. Är snudd på pinsamt trögfattad med det där, får tänka på det hela, hela tiden... A är mycket för att man ska aktivera båda sina sittben och jag har haft lite svårt att förstå vad hon vill att jag ska göra (läs - förstår vad hon menar men kan inte få kroppen lyda och utföra, för jag kan inte förmedla det till mina kroppsdelar) men igår jag fick en liknelse som var nedbruten på Jennie-nivå: "Tänk dig dvärgen i snövit som spelar på orgeln (Butter) och hur han sitter på sin pall när han spelar - SÅ ska du rida med Ella i takten för att styra bakbenen med dina sittben..." (lätt överdrivet såklart)

(För er som behöver en påminnelse: http://uk.youtube.com/watch?v=nSgngZ9CpTM)


Fick ju såklart världens skrattanfall över denna liknelse och det tog en liten stund innan jag sansade mig igen... Men jag försökte verkligen rida på detta sätt och efter en stund fick jag in "svinget" hyfsat och hux flux så kontrollerade jag Ellas bakben med mina sittben... *halleluja moment*!! Var en skithäftig känsla och Ella kändes alldeles, alldeles underbar.... Sista stunden på ridpasset satt jag bara och njöt, eller ja, satt och satt - kämpade som en liten blå för att inte tappa takten med mina sittben - men det var ändå en fröjd att rida! Så efter en usel start blev det en mycket bra träning! Idag har jag träningsvärk i magen och baksidan låren så jag gissar att något måste ju varit rätt iaf ;o)

Hmm...

Hmm... Jag vet att jag kanske borde skriva om mina åsikter om presidentvalet i USA, men tycker redan att ämnet är totalt ut-tjatat... Visst är det kul att det är USA's första svarta president och allt därtill. Och visst är det kul att det är en president som inte står med ena foten i pensioneringen.. Men jag har lite svårt för Landet Lagoms fascination för stora landet "over there"... (Men det orkar jag inte ens gå in på i detta inlägg). Förstår att detta stora land, dess politik och finanser påverkar hela världen och att fjanten Bush kört världsekonomin i botten, (Obama får verkligen en kul uppgift att försöka få rätsida på det) men jag tycker det är rätt så trist. Helt ärligt! Som jag ser det får Obama (lätt överdrivet såklart) 3 arbetsuppgifter - en världsekonomi och 2 krig att reda ut - GOOD LUCK!! ;o) Dessutom tror jag TYVÄRR att det är risk för div attentat gentemot Obama, och det är bara att hoppas att han faktiskt klarar sig ur det utan att lägga näsan i vädret och verkligen får ta över rollen som president... Men nu ska jag inte vara negativ, är bara skeptiskt mot alla fanatiker i det där landet..

Jag vill hellre ägna min blogg, mitt skrivande och min tid till saker som intresserar mig (så självupptagen är jag lixom). Har hämtat mig från min influensa-dipp (var hemma i tisdags från jobbet - klen som f-n), är fortfarande lite förkyld men det känns som att det är på väg bort.

De sista dagarna har dom varit hemma och fixat med paddocken, var ju lite sådär på sina ställen men nu känns den riktigt bra!! Som grädde på moset tog dom på sig det själva så denna "förbättring" behövde jag inte betala för *bugar och bockar*. När vi ändå hade grävmaskinen ute passade vi på att fixa en grusväg ner till paddocken (så nu slipper vi ler-sörjan där *big smile*) och som BONUS (why not, går nog ändå i personlig konkurs snart *s) så har dom gjort en longervolt!! Så nu sparar vi paddocken från att bli uppharvad av monstret och galna unghästar ;o)... Får vi bara fixat paddockbelysningen också så är jag väldigt, väldigt NÖJD med tillvaron!! Det börjar så sakteliga likna något av en hästgård på riktigt... Fast nu är det dags att ta en fixarpaus från saker som kostar en massa pengar. Är helt klart hårt bröd och vatten som gäller ett tag ;o)...


Ridningen då? Jo, Ella vilade mån, blev tömkörd tis (tyyypiskt att jag inte red på mån så kunde jag slippa göra något när jag var sjuk på tis, men studsboll på töm gjorde att hon iaf blev rastad), igår red jag i paddocken. Ella var minst sagt på tårna i mörkret men blev till slut riktigt fin. Tycker att hon känns lite slingrig men det blir ju extra svårt att komma åt henne när hon är så spänd (komiskt, hon är lika mörkrädd som sin matte *s). Det är fortfarande högerbogen som lever sitt eget liv för tillfället och mycket fokus går åt att lotsa den på rätt plats. Men när man får ordning på den blir det riktigt bra. Galoppen har utvecklats det sista och hon börjar få mer kondition/styrka i galoppen - till en följd av det blir hon mer reglerbar i tempo. Jobbade en stund igår med övergångar skritt-galopp-skritt igen och nu fattar hon vad det är jag vill och verkar tycka det är riktigt kul - blir grymt taggad, är verkligen MED mig och väntar på nästa kommando... kanonroligt!! Vad jag är  nästan mest nöjd med är att Lat-Fia faktiskt gick ut i kylan & kolmörkret och RED min understimulerade häst, sista tiden har jag varit alldeles för beroende av soffan och mitt duntäcke... *skärpning!!*


Idag är det träning igen för A, är 2 veckor sedan sist och känner att det behövs. Har grävt ner mig i mitt stora svarta hål av självömkan och dåligt självförtroende vad det gäller ridningen - A är en av 2 som kan rycka upp mig ur detta hål av nedvärderande och låga tankar och faktiskt får mig att tro lite på mina ryttaregenskaper... LITE var order sa Bill... ;o)

Ska försöka träningsrapportera ikväll!

Hej Hopp

Att det ska vara så svårt att få in saker i skallen!

Att det ska vara så svårt att komma ihåg att tänka på vissa saker när man rider... När jag red på P igår påminde hon om saker som jag har hört från 3 tränare jag ridit Ella för - kan någon tala om för mig att jag glömmer av detta gång på gång? Jag VET ju hur viktigt det är att hålla ihop henne på högersidan (japp, sidbyte igen!). Jag VET ju också att Ella är svagare i sin överlinje och därför är det viktigt för mig att rida igenom den ordentligt så hon blir lösgjord och ändå sitter jag där och fisrider... Blir så frustrerad och irriterad på detta... Jag måste verkligen upparbeta en plan inför varje ridpass och sedan verkligen fokusera på just det som jag planerat...

Red i ridhuset igår och Ella var ding, dingare, dingast till en början - skulle INTE gå upp till övre halvan av ridhuset och ville mest gå bakåt rent allmänt... Men jag behöll tålamodet och överlistade monstret och efter en stund hade hon glömt av att hon skulle testa matte och vara tonårsrebell och jobbade istället på ordentligt. Dagens ridpass gick ut på att lösgöra henne ordentligt och när/om det gått igenom öva på skritt/galopp/skritt övergångar.  Efter en lite längre framridning än vanligt var hon väldigt mjuk och fin i sidorna, bjöd på framåt in i handen och var igång bak så jag gick började med övergångarna. Hon gör redan fina fattningar från skritt så där jobbade jag mer med kvalitéten. Övergången från galopp till skritt är svårare (vilket på sätt och vis är konstigt för hon är alltid så himla snabb med att bryta av annars *hahaha*), där blev det till en början ett antal travsteg innan skritten. Men efter ett par försök började hon förstå vad jag var ute efter och det blev skritt direkt! Inte perfekta övergångar på något sätt, men alla är vi barn i början. Är fortfarande för stark i handen i nedgången så Ella blir lite sur och slår emot lite med huvudet, jobbade på att bryta av för sitsen istället men sjutton vad svårt det är. Kroppskontroll på burk köpes!! ;o). Fortsatte lite med detta och sedan travade jag av henne. Blev ett riktigt trevligt ridpass och jag var väldigt nöjd när vi gick hem. Tramset i början var som bortblåst ;o)

Väl tillbaka i stallet hjälptes jag och Elin åt att ta in hästarna. Fixade med Melrose som jag tycker börjar tunna ut lite... Är inte så konstigt - hon växer redigt nu och kylan gör ju att det går åt mer energi för henne för att hålla värmen. Behöver räkna om lite på en "vinter-anpassad" foderstat! Pratade en stund med Elin som ju rockså red för P igår - och var på strålande humör!! Hade fått lite tips och trix för att komma vidare. Var ett tag sedan hon tränade sist så jag kan ju tänka mig hur uppspelt man är då, vet ju själv hur lycklig man är efter en bra träning!! Får väl försöka hyra in P med jämna intervaller som vår stalltränare ;o)

Lämnade stallet nöjd och belåten - missarna låg inne och sov! Var helt slut efter sitt stora äventyr utomhus ;o)

Söndagskvällen tillbringades med en god bok, varvat med tv-serier på femman och avslutades med Casino Royal. Måste säga att jag tycker verkligen att Daniel Craig är grym som Bond, även om filmen i sig är sådär. Tycker det är jättetramsigt att Bond blir kär - känns ju väldigt märkligt och passar ju inte alls med den manly-man som han är! Bond ska liksom inte bli kär! Det passar inte alls ihop!;o)

Börjar åka på en förkylning så jag försöker kurera mig så gott det går men det känns som att den här blir svår att stävja tyvärr. Sitter på jobbet och snurvlar, får se om jag orkar härda ut idag eller om jag får gå hem tidigare. Känner mig lite febrig så det är ju inget vidare! Ska just ge mig i kast med min forcerade c-vitamin/te kur som jag körde sist. Då funkade det iaf - håll tummarna!

Hönsmamma?

Att helgens stora happening är katternas utevistelse har väl inte passerat någon förbi ;o)... Idag sprack det fullständigt och dom kom ut på framsidan av gården - bredvid vägen och nu är jag nervös big time! Alltså, jag tycker det är jättekul att dom är ute - när dom håller sig på rätt sida ladugården!! Men när dom kommer så nära vägen får jag lätt magsår. Gustaf tycker det hela är ganska komiskt och fotade mig när jag sprang runt och nojjade över mina raringar, var lite osäker om jag ens ville bjuda på bilden för jag ser ut som ett ufo i Gustafs pyjamasbuxor och myströja stl XL men vad sjutton...

Morgonmummel...

Söndagmorgon, har varit ute och morgonfodrat hästarna och nu sitter jag med en stor kopp te och fleecefilt. Vintern slog till denna helgen, har varit minusgrader inatt också och i egenskap av en otroligt frusen människa kan ni kanske lätt förstå att detta är inte höjden av lycka för mig ;o). Men det är okey, har insett att jag föredrar kylan för då fryser det i hagarna och när det fryser i hagarna blir leran hanterbar... Inget ont som inte har något gott med sig ;o)

Från min plats i soffan på övervåningen ser jag ut över gårdsplanen, katterna är ute och ligger på varsin plats och spanar... Man kan tycka att det borde vara roligare att härja runt nu när dom faktiskt kan vara ute men så är inte fallet. Märkliga djur. Det som lättar mattes hjärta är att än så länge *peppar, peppar* så håller dom sig "på anvisad plats", dvs där jag vill. Är bara att hoppas att dom fortsätter med det får då kan jag ändå acceptera hela grejen med att låta dom vara ute... Jag är ju inte omöjlig på så vis ;o). Hade P & J här igår och P tyckte absolut att missarna ska vara ute och tyckte förmodligen att jag var jättetramsig, men jag kan inte hjälpa det! Är orolig av naturen för mina små raringar... Passade på att rida för P och demonstrera Ellas "flavour of the week", dvs hennes favorit-ticks för tillfället, tack och lov kom vi igenom dom och jag måste nog tyvärr erkänna att många av dom är mitt fel, orsakade av okonsekevent och för lite ridning... Inte bra, och det gör ju såklart att man känner sig lite slapp. Måste bli bättre på att planera mina ridpass och inte bara gå bort till ridhuset och lalla runt. Jag har ju faktiskt ett väldigt tydligt mål med vinterns träning så det BORDE vara den lättaste sak i världen att förbereda mina träningspass...

Då killarna lagade mat till oss (och baljade i sig schyssta mängder bärs och whiskey - tror inte någon av dom kommer vara särskilt pigg idag *hahaha*) fick jag och P sitta och prata häst i flera timmar vilket alltid är lika trevligt! :o) Hon fick träffat Melrose för första gången och hon fick se Selenes tjocka mage - som hon absolut höll med om att den blivit mer "avelssto-ig"... Killarna lagade en väldigt god middag så det var en väldigt trevlig kväll. Lovade att nästa gång får vi åka till dom i Skara, var väldigt länge sedan vi var där... Vill ju titta på P's 1-åring för henne har jag inte sett sedan hon var föl!

Nu börjar det bli dags att pälsa på sig för att släppa ut hästarna, kan inte påstå att jag är jättesugen att ge mig ut i kylan igen ;o). Dagen till ära har jag bara ridning på agendan när hästarna är ute och planen är att vi ska åka till stan för att gå på mässan. Är villa-hem mässa och det kan ju vara kul att kanske få lite inspiration till huset för en gångs skull... Kanske strosa lite på stan om vi hinner... Ska bli väldigt trevligt - om vi nu kommer iväg eller om G är för bakis vill säga;o)

Dags att klippa navelsträngen?

Ni som känner mig vet att jag är väldigt... hm... knuten... till mina djur, jag älskar dom lika mycket som jag älskar min äkta make och familj. Brukar inte kategorisera djuren som just djur utan brukar tycka att det faktiskt är familjemedlemmar. Barnsligt?! - Japp, men sån är jag ;o)

Vad det gäller mina katter är jag jättetramsig, hade gärna hållt dom inne tills dom lägger näsan i vädret men inser också att det egentligen inte är särskilt schysst, särskilt inte som dom bor i ladugården. Sedan är det iofs 270 kvm lekyta så det går verkligen ingen nöd på dom, men på senaste tiden har de båda töserna börjat utveckla en nyfikenhet för det som finns utanför ladugårdens väggar. Jag har kämpat med att hålla dom inne men nu är dagen här!!! Dagen då missarna tog steget till vuxenlivet! Sally hoppade helt sonika ut genom fönstret i Långbens box och landade i friheten i den stora världen. Suget efter den tjocka rödhaken som satt på en gren blev för stort ;o)

Inser att det är inget att hålla på och när Gördis sprang och letade efter Sally lyfte jag upp henne i fönstret och visade var hon kunde hitta syrran... Vad hände?! Jo, Gördis hoppade också ut såklart. När jag ser dom ute vet jag ju att det är självklart ATT dom ska få vara där, är bara så himla rädd att dom ska bli överkörda av en av de fartdårar som piper förbi här ute emellanåt och det skulle jag inte klara av. Nu är det ganska bra om dom håller sig på den sidan av ladugården där dom var idag för då håller dom sig ifrån vägen... Jag inser att det är dags att klippa navelsträngen (eller åtminstone göra den längre som G sa *s). Därför jag har bett Gustaf göra en kattlucka åt det hållet för om jag inte kan hålla dom inne, kan jag iaf försöka rikta dom åt ett håll där dom kan vara?! Även om detta låter storsint så är det hur jobbigt som helst, jag har sprungit runt som en äggsjuk höna hela förmiddagen, oroandes över mina små rara katter - medans de rara katterna har haft KANONKUL utomhus....





- 5,3 grader

Jahapp, så var vintern här till slut... Imorse när jag skulle ut och morgonfodra var det - 5,3 grader! Får ändå säga att jag tar hellre en sån här kyla än nollgradigt till 2 plus... Lätt...!

Säga vad man vill om kylan men vilka mornar det är, nu gör inte dessa bilder vyerna rättvisa - men ändå...


En frostbiten lördagsmorgon i Hältorp


Är inte så dumt att jag dokumenterar vissa saker så här, tänk vad Gustaf missar när han ligger och sussar gott till halv 11 ;o)

Så mycket för mysig fredagskväll...

Tja, vad kan man säga?! Jag måste vara världens tråkigaste fru... Gustaf fixade ju mat igår så vi käkade tillsammans (visserligen framför TV:n för jag kunde ju inte lyfta mig från soffan *s). Jag var helt stelfrusen igår, så jag låg nerbäddad under ett duntäcke och vi tittade på tv och pratade. Klen som jag var bad jag honom att kvällsfodra hästarna och när han kommer tillbaka in har jag somnat - tror klockan var typ halv 10... Charmigt!!! ;o)

Så där fick G sitta bredvid sin sovande (& förmodligen snarkande) fru och dricka rödvin själv "den mysiga fredagskvällen"....

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0