Gekås

Igår åkte jag och mor till Gekås i Ullared på shoppingtur. Barnen behövde uppgradera sina garderober inför vintern och hästarna behövde sedvanliga vitaminer, grimmor, grimskaft, reflexer etc. Man kan säga att jag lyckades på alla fronter! Det enda jag glömde var en pump till vitaminflaskan och ett fleecefodrat regnställ till Albin. Å andra sidan köpte jag 2 st fleeceset med tröja och byxor så han kanske klarar sig med det och vanliga regnstället?! Det var egentligen inte meningen att köpa så mycket till Iris som det blev men hittade ursöta plagg för 10:-/st så det blev ju ett gäng ;-). Fick även köpt vinterkängor till båda hjärtegrynen, kunde bara inte låta bli att köpa dessa ljuvliga små kängor till Iris... Stl 19, ni förstår ju!!
 
              
 
Blev en bra dag utanför gården. Är ju rätt sällan jag åker någonstans och lite shopping är ju alltid trevligt ;o)

Kändis ;o)

Kolla här, Jack är med i Ridsport!!!

http://www.tidningenridsport.se/Avel/Nyheter/2012/8/Superresultat-i-Hanaskede/

JACK

Igår var en helt fantastisk dag!! 3-års test i Hanaskede och Jack var jätteduktig, taggad till tänderna men ändå snäll och uppförde sig riktigt bra. Han är en riktig liten tävlingsponny vår prins. Började med inmätning och han var hela 1,28 (b-ponny ligger inom 1,20 - 1,30). Vi hade lite otur när vi väl kom bort till ridhuset för det visade sig att det var försenat och vi kom in en halvtimma efter utsatt starttid så Jack hann tröttna lite när vi väntade. Var lite orolig att han inte skulle orka men ack så fel vi hade! Han taggade upp sig och visade en makalös galopp och utstrålningen var total. Domaren tyckte han -"vill verkligen visa upp sig den där"... Haha, jotack! Visningen gick rätt bra, både jag och Tilda tyckte han var lite nonchalant i hoppningen men det är ju så det är när man kommer bort - man vet aldrig hur dom reagerar... Efter hoppningen var det exteriör bedömning och visning av skritt och trav vid hand. Han var lite överilad och spänd i skritten tycker jag och traven är ju hans sämsta gångart, är lite kort och markbunden men ok. Min målsättning för dagen var att jag ville ha 9 på typ, hade varit nöjd med 878 för gångarterna och ville ha MINST 8:or i hoppningen. Vi fick 9 på typ, vi fick 87 och fantastiska slutsiffran 10 på gångarterna och vi fick 10, 9 på hoppningen!! Vi fick även 9 på huvud, hals och bål och 7 på benen. Helt fantastiska siffror som gjorde att han fick 50p och gångartsutmärkelse samt 54p och hopputmärkelse!!! Dubbeldiplom på gammalt hederligt språk alltså - JIPPIE!!!! När vi åkte hem var det 2 ekipage kvar och då låg Jack som bästa hopponny för dagen, har inte hittat slutresultatet men om ingen gick om så VANN HAN?!?!?!?
 
Här kommer bedömningsprotokollet:
Typ: Utmärkt typ - 9
Huvud, hals och bål: vackert huvud och väl ansatt hals, bra överlinje - 9
Extremiteter och rörelsernas korrekthet: grasil fram, vinklad bak - 7
Skritt: energisk skritt - 8
Trav: lätt, markbunden trav - 7
Galopp: balanserad, stor register, utmärkt mekanik - 10
 
Löshoppning
Teknik och förmåga: balans, taxering, spänst och bentekning fram och bak mkt god, framåtbjudning super. En ponny med hopphuvud och hoppvilja - 10
Temperament och allmänt intryck: samarbetsvilja och förtroende mkt god, uppmärksamhet god - 9
 
Nu är prinsen hemma och vilar i ca 10 dagar innan det är dags att tagga upp inför riksfinalen den 29/9. Han och Fille hade ett kärt återseende och har lekt och busat i hagen hela morgonen, helt ljuvligt för ett mattehjärta att se...
 
 
 
 

Förbereder vintern...

Just idag känns detta kanske lite avlägset men mörkret och kylan har en tendens att smyga sig på fortare än man tror... Om man som jag saknar ridhus och bara har uteridbana/möjligheter är det bara att säkra upp! Så därför har frusna Bettan tagit det säkra före det osäkra och inhandlat lite ridkläder:

 
Får erkänna att det var RIKTIGT varmt när jag provade kläderna (är alltid svårt när man köper nya kläder med storlekarna). Jag har alltså gått och köpt mig en varmfodrad ridkjol och en lika varm ridjacka med "förlängda armar" som går ner och täcker händerna - smaaaart (om det funkar). Passade dessutom på att testa ett par nya ridstrumpor som skulle värma något fantastiskt. Så nu känner jag mig rätt redo, ska försöka hitta några BRA fodrade ridbyxor också så ska jag försöka hålla igång ordentligt denna vinter. Melsan bör ju gå fram till feb/mars så hon behöver ju inte ställas av innan dess så då får man gå efter den gamla dängan "det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder" ;o)

Hoppkanonen!!!

Fick dessa bilder på Jack idag, han har genrepat löshoppningen inför 3-års och JÖSSES vad han kan hoppa!!!! Nu får vi bara hoppas att han är lika bra när det väl gäller... Min lilla b-ponny på dryga 1,25 i manken löshoppar här hinder på 1,10 högt och 1m brett (förhindret är 50 cm).
 
           
           
           
           
                                       Foto: Ellen Bjerkehag

Ny plan - backa 100 steg...

Jag har funderat, funderat och åter funderat...Jag har också gått tillbaka och kollat på bloggen för det kändes som att jag har ältat detta Ella-läge förut - och mycket riktigt! Varje höst är det samma visa med Ella och hennes humör. Hon blir klämmig och tjurig, särskilt under brunsterna och jag kan inte annat än konstatera att Ella har det jobbigare på höstens än vad hon har på vårens pälssättning. Varje höst har jag gett henne järntillskott utöver B-vitamin och det har alltid hjälpt lite. Dags att handla tillskott med andra ord. Har dessutom bestämt att vi sänker ambitionsnivån ungefär hundra steg och börjar om från början - gas, broms, lösgörande och stretching... Påbörjade det arbetet idag och helt plötsligt hade jag en positiv och mjukare häst som bjöd framåt utan några problem! Att man ska vara så trög! Ska dessutom börja rida med bågen igen för min sits och hållning är bedrövlig just nu, är så himla svag i ryggen och bålen och jag tyckte bågen var fantastisk hjälp förra gången jag skulle igång efter barnafödsel och allt därtill... Självklart har jag ju som ambition att komma igång och träna med allt därtill men det tenderar gå lite sådär, om jag måste välja mellan att rida och springa blir ju valet lätt ;o). Är riktigt imponerad av mig själv. de senaste 10 dagarna har jag ridit MINST 2 hästar/dag (förutom igår)!! Inte dåligt för en småbarnsförälder... Såklart blir det snärjigt när jag börjar jobba men den dagen den sorgen!
 
Igår skulle Gustaf iväg och jaga efter jobbet men Iris var med på noterna och sov duktigt i vagnen 1,5 tim mitt på dagen så jag hann fixa stallet OCH longerat Ella under tiden - perfekt! Blev visserligen lite slappt då jag tog henne direkt från hagen och longerade i grimma men nöden har ingen lag ;o). Red Fille innan Gustaf åkte och sedan var jag redo för en helkväll med kidsen...
 
           
Ella skrittar fram på lina, får ju erkänna att en skrittmaskin står vääääldigt högt på listan!!

Hästuppdatering

Det har varit en händelserik helg kan man säga. Som jag redan berättat har Ella inte direkt visat sig från sin soligaste sida... Vad jag glömde mitt i allt var att hon är ju faktiskt brunstig dessutom, vilket såklart är en bidragande orsak till hennes bedrövliga beteende. Jag fattar inte varför hon är så himla känslig när hon är brunstig men så är det. Har provat med munkpeppar men jag vet inte om jag tyckte det fungerade så bra. Ska klura lite på om det finns något annat som kan vara bra. Tips mottages GÄRNA! Har ju redan ridit sedan dess och även om hon inte var som smör i solskenet så var det iaf betydligt bättre, igår fick hon jogga på lina istället så får vi se om hon är på bättre humör idag ;o)
 
Jag har ridit Fille och nu har vi kunnat rida själva i paddocken, utan draghjälp! Gick riktigt bra även om han är bra loj den lilla bebisen ;o). Vi har iaf lyckats ratta runt i trav och tagit första galoppen *wiiieee*. Han var riktigt duktig som den sanna gentleman han är, mycket uppfriskande i konkurrens med Ella-bitchen *s. Han har så himla lätt för sig och sökte kontakt med min hand nästan hela tiden. Han har ju väldigt bra hals så det kommer bli betydligt lättare att rida honom på ett ändamålsenligt sätt. Skönt! Passade på att få lite bilder då Petra stod på backen så här kommer dom!! På galoppbilden är vi ju inte jättesnygga direkt (varför får man alltid fotot i fel steg?!) men det är ju iaf bildbevis från FÖRSTA galoppen!!! En viktig milstolpe som är dokumenterad :o)
 
           
           
           
           
           
 
Jag har även fått hjälp av Petra med Mels, jag har ju varit lite fundersam på vilken väg jag ska gå med henne ridmässigt så jag bad P rida henne och känna av lite. Blev kanon för hon gav mig massa bra tips så nästa gång jag satt upp trillade poletterna ner för både mig och Melsan. Dagens guldstjärna den dagen gick tveklöst till Melrose (och kanske mig *s)!
 
I lördags var vi dessutom och genrepade med Jack, är ju nu bara 2 veckor kvar till han ska visas. Det är verkligen jättekul för Jack har verkligen fattat vad löshoppningen går ut på och hoppar som ett äkta proffs! Han kan vara lite loj och nonchig men när han skärper till sig är han verkligen en miljon! Superfina framben, hoppar upp sig alldeles lysande och breddar bak - en fröjd för ögat! Ärbara hoppas att han även kan vara bäst när det gäller!! Albin var med då han "ville borsta Jack" och det var en mysig tur för oss, blir inte så ofta vi gör något bara jag och Albin... Nu väntar iaf en veckas vila för Jack, sista veckan blir det någon lösgalopp och häst vid hand träning och sedan kör vi så det ryker!!!!
 
           
                     Finaste ponnyn fotad av sin husse: Albin Ljungqvist

 

Here goes...

Fy F-N vad jag är trött på Ella just nu!! Som alltid när det är dags att komma igång igen har jag ett rent helvete med henne och hennes bedrövliga humör. Ok, jag pressade primadonnan lite idag och var en så hemsk matte att jag inte gav mig när hon skulle dra tygeln ur handen, vek sig i halsen, pluttade ut häcken, vägrade gå fram etc etc - utan jag höll kvar tygeln och krävde att skatan skulle jobba på framåt... BIG MISTAKE - vilket Ella gärna påpekade genom att köra sina caprioler med tvist, tvärnita och backa in i paddockstaketet, som grädde på moset - stegra... Sto-kräk!Just nu är hon vääääldigt billig (även om jag vet att jag aldrig kommer sälja skatan men det känns bra att få markera lite)!
 
Har idag konstaterat att min häst är felriden, vilket såklart är mitt fel men jag vill försvara mig lite för jag har ALLTID tagit hjälp av tränare (jag är ju plågsamt medveten om att jag inte är någon ryttartalang och då är all hjälp man kan få bra). Faktum är att jag avverkat 7 tränare under de 6 år jag haft henne i jakten på "nyckeln" och det är först nu jag har hittat någon som har hjälpt mig få igång henne ordentligt (iofs var P var inne och petade på det redan när Ella var 4 och hade jag kunnat rida mer för henne hade vi säkert löst det tidigare men det är ju inte så lätt när hon bor såpass långt bort). Jag ska villigt erkänna att min och Ellas lägstanivå är BETYDLIGT bättre nu än vad den någonsin har varit men den här sommaren med sadelstrul, muskelinflammation och allt skit som har varit har kastat tillbaka mig till igångsättning - IGEN - och då hamnar vi alltid i samma situation och med samma grundproblem = vem bestämmer?! Ella vill ju gärna tro att det är hon (och i ärlighetens namn har hon kommit undan med rätt mycket denna säsongen pga sin muskelskada). Men nu är hon frisk och då är det jobb som gäller = matte bestämmer...Ska bara få Ella att acceptera att det är så. ;o)
 
           
                     Om Ella får bestämma - långa tyglar och inget jobb...
 
           

Vill ha...

Ärligt talat, hade inte en av dessa raringar passat in alldeles förträffligt i vårt nyrenoverade hus?! ;o)

Melrose

Får börja med att säga att jag faktiskt inte har någon nyligen tagen bild på Mels. Hon har ju gått och drällt i hagen sedan hon betäcktes men är igångsatt för en dryg vecka sedan... Hon är i ärlighetens namn ganska tjock så får se till att rida henne i form, nog för att hon är dräktig men hon ska inte se ut som en valross redan ;o). Har egentligen inga nyheter om dräktigheten förrän i mitten av september (då hon ska kollas igen på 90 dygn och kalaset ska betalas) men jag har 2 superbrunstiga ston i hagen och Mels är TOTALT ointresserad så det bådar ju gott! Hon har nu gått 53 dygn och då är statusen på fostret följande;
 
DYGN 50
Nu är embryot lite längre än 2,54cm lång, vilandes i sitt gränsområde om 7,2cm i diameter. Du kan se små revben under det tunna skinnet, dess kupolformig huvud påminner lite om en Chihuahuas och det har utvecklats ett tydligt kranie. Öronen ser nu ut som små trianglar och böjleder har utvecklats. Vid detta stadie har nu embryot utvecklats till ett foster. Vid ultraljud ser du att fostret nu ligger på botten igen på grund av en längning utav navelsträngen. Nu är det sista gången du kan se hela ditt föl på ett ultraljud, det är nu ungefär lika stort som en Pecant nöt. Inom bara några veckor så är fostret för stort för skärmen.
 
           


DYGN 60
Fölblåsan är nu slapp och formeslös längs med livmorderns väggar. Fostret är ungefär 6,35cm långt. Du kan tydligt se att det nu är en häst, tack vare att det utvecklats små hovar, med sula och allt. Huvudet är fortfarande lite invecklat men mindre än förut. Fostret är hårlöst och ungefär lika stort som en hamster.

      

   

Ridmässigt är Mels lika rolig som vanligt. Har visserligen bara ridit 2 pass, varav en uteritt men hon är ju kul alltså... Bjuder som sjutton och nu är fokus på att hon skall vara jämn och stadig i handen (acceptera bettet ordentligt), det ska byggas upp en ordentlig grundkondition och jobba mycket med tempoväxlingar. Hon kommer få jobba så länge vi orkar över vintern. Det stora är ju att bita ihop och rida hela vintern. Jag brukar ju tappa stinget lite när det blir mörkt och kallt men jag ska verkligen försöka bita ihop och rida till feb-mars någon gång. Nästa vecka kommer dessutom en tjej som heter Helena börja testa rida som medryttare till Mels så vi får se om det passar. Ska bli kul och jag hoppas verkligen att dom klickar...

 

Esmeralda

Då har turen kommit till stallets drottning, Ella är äntligen friskförklarad igen efter sin behandling i manken. Har ju hållt igång henne på halvfart under tiden - dock utan sadel i ytterligare 7 veckor... Det är alltså totalt 10 veckor utan sadel den här säsongen och det känns rent ut sagt förbannat tråkigt!! Vi var såååå på gång i våras och hade en PERFEKT tävlings- och träningstermin planerad men så blev det pannkaka av alltihop :o(. Extra trist i den här historien är att den sadelutprovare (Horse Farm i Falkenberg) som hjälpte mig och som resulterade i den defekta sadeln har inte tagit något som helst ansvar i detta och jag tvingas nu kontakta KO. Men det får bli ett eget inlägg!!
 
Nu är det Ella som gäller! I fredags red jag första passet i den nya Amerigosadeln efter uppehållet, det blev en träning för Jill. Tyckte att det var lika bra att få hjälp att komma igång, har varit lite hela havet stormar över min sits när jag ridit barbacka och nu ville jag ha en kickstart. Ella tyckte det var lite småjobbigt såklart men i slutet blev hon jättefin. Fick lite bra övningar att jobba på, bland annat en övning där man börjar i skritt på fyrkanten, rider 8m volt, när man vänder ut mot väggen - galopp - gasa en bokstav- 8m volt i galopp - mot väggen ö.g skritt... Så fortsätter man så. Perfekt övning för oss som måste öka kvaliteten på enkla byten. Samtidigt så övar man samlingen hos hästen, blir lite per automatik så nu i början får jag jobba med att Ella inte samlar sig för mycket! Sedan fick jag läxa (som vanligt) att jobba med rakriktningen i alla gångarter. Rätt knäppt att något så självklart behöver "tjatas om". Mycket hänger i att jag är för dålig att hålla ihop Ella i vänster sida, hon drar sig fri och då lever bogen sitt eget liv (oops). En annan övning vi ska jobba med är att rida ö.g mellan öppna höger-vänster på medellinjen och rida enbart för vikthjälperna. Jag har en tendens att börja ratta över henne med tyglarna och det stör ju bara. Rent generellt ska jag bli dressyrryttare på riktigt genom att förfina mina hjälper och inte vara så yvig och "unghästig"... Hehe, är bara att jobba på ;o). Har bestämt mig att nu jäklar ska vi vidare!! Är bara att bita ihop och gå ut i regnet och rida, vill inte tappa mer tid, med graviditeter och sadelmeck känns det som att det räcker. Dessutom är Ella så himla rolig att rida nu och det känns som att vi är riktigt nära nästa stora steg!
 
           
                                               Foto: Petra Alm

Finaste...

Har massa fina bilder på min underbara familj från semestern men dom tänker jag hålla mig för mig själv, hade blivit galet mycket bilder att lägga ut här. Men den här kan jag ju dela med mig av... Mina kärlekar...
 
           

Jack

Jacks utbildning går stadigt framåt, Tilda gör ett kanonjobb. Han är riden i alla gångarter, rids ut själv och han får till löshoppningen riktigt bra. Fortfarande är han lite kort i steget i traven men han har fått på sig framskor nu så vi får se om det blir bättre. Den 26:e är det dags för 3-års och det ska bli jättespännande... Han är så fin vår ljuvliga lilla ponny!
 
           

Fiorello

Vad kan jag säga, mattes prins bara växer och växer - och då menar jag inte fysiskt (han har bara vuxit 1 cm sedan sin 2-års dag och är nu 1,66). Han är så superduktig med inridningen och jag är vrålstolt över honom. Har ridit ut på honom 2 ggr och nu senast kunde jag styra lite bättre. Planen är att börja tömköra honom så han lär sig ta stöd och acceptera bettet men nu när Petra och Blomman är här ett par veckor vill jag passa på att utnyttja draghjälpen och rida så mycket som möjligt med sällskap. Så får vi ta mer med tömmen när dom har åkt igen och det är lite svårare för mig med sällskapsbiten... Igår travade vi ute och han BJÖD till och med fram ordentligt plus att jag kunde styra undan honom från vägen när det kom en bil - nu snackar vi framsteg ;o). Åh, det är så himla roligt!!!
 
           
 
           

10:59 and finally she sleeps...

Jag vet inte vad som flugit i min snart 7 månaders lilla trollunge?! Jag är helt knäckt efter en dryg vecka med MINIMAL sömn, har som bäst sovit 4 tim i sträck EN endaste liten sketen natt!! Annars ligger jag på intervall mellan 1,5-2 tim i bästa fall och hon vill äta/smutta heeeela tiden (helammar fortfarande då hon vägrar flaska)! Hoppas på något sätt att det är tänder på gång så man får en förklaring till beteendet... Enda gången man får henne sova på dagen längre än 10 min är i vagnen under rörelse eller i bilen men då kan ju inte jag sova  :( Fattar inte vad som har hänt, hon har varit super hela tiden fram tills nu... Å andra sidan har det varit semester och Albin har varit helt vild hemma så hon har blivit mycket väckt pga det. Nu är hon dessutom snorig så det förslår (ännu ett tecken att tänder är på g) och då blir det ju lite jobbigare också.
 
Klockan är nu 12:24 och jag har faktiskt sovit en timme - och det har Iris med! Skönt för oss båda, Iris sov hela 1,5 tim bredvid mig i soffan *halleluja*.
 
Annars har Iris varit väldigt duktig hela semestern, hon har varit plättlätt att ha med sig och hon har varit en solstråle mest hela tiden. När vi kom till Danmark sände som fälttävlan på TV och Iris satt och gosade med mig i säkert 1,5 tim framför tv:n - snacka om kvalitetstid! ;o)
 
           
 
           
                                                       
Hotellet i Danmark var helt ljuvligt, var ett 5-stjärnigt SPA-hotell som vi utnyttjade alldeles för lite!! Jag tog en ljuvlig massage men annars hade vi rätt fullt schema.. Vi sa dock att vi ska åka tillbaka hit en dag, bara jag och Gustaf och ha en äkta SPA-upplevelse. Det hade varit riktigt trevligt!! Å andra sidan såg det ut som att Gustaf fann sig tillrätta ganska bra:
 
           
                                        Familjen när jag gick iväg till massagen...       
                         

Semester!!

Ja, då är sista semesterdagen snart över - imorgon börjar min käre make att jobba igen :o( och Albin börjar dagis... Det är ju såklart urtrist att dessa 4 veckor nu lidit mot sitt slut, är så himla mysigt att umgås hela familjen! Samtidigt vet jag att Albin saknar sina kompisar och även om vi har hittat på en massa kul saker för honom ska det bli kul för honom att träffa grabbarna igen...
 
Vi har för en gångs skull haft en "riktig" semester och hittat på massa roliga saker och inte bara varit på gården och grejat. Faktum är att vi har grejat alldeles för lite och har nu en gedigen att-göra-lista kvar men med vår nya fina ovanvåning känns allting helt plötsligt överkomligt ;o)
 
På semestern har vi varit i Falsterbo, Jönköping, Legoland i Danmark och umgåtts med vänner och familj. Ska försöka sammanställa det lite bättre i var sitt eget inlägg men just nu blir det en samlad sammanställning ;o). På det stora hela har vi haft en kanonsemester!!
 
           

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0