Sum up

Efter en rätt jobbig helg där både jag och Albin var VRÅLförkylda börjar det nu ordna upp sig. I helgen var jag vääääldigt seg och Ella fick vila både fre och lör, vågar inte riskera en ännu mer segdragen förkylning för 1 ridpass. Har lärt mig att det är bättre att vänta ett par dagar så försvinner det helt, lite förnuftig har man ju ändå blivit med åren... ;o) På söndagen lingerade jag men har fortfarande inte orkat ett "riktigt" dressyrpass men Tina var här igår och jobbade Ella i paddocken. Idag red jag ut och det var en helt underbar, varm sommarkväll... Ljuvligt!

Vi har däremot hunnit massor trots förkylning (ok, inte jättebra men ibland blir det så). Vi har fått upp taket i Albins rum och målat det 3 strykningar så nu är det klart!! Imorgon börjar Gustaf lägga in golvet och när det är inne då är vi väldigt, väldigt nära :o). Det blir så himla fint!

Vi har också varit och fixat klart sommarhagen till Fille & Jack som släpps imorgon (läs ons). Ska bli jättegott för dom, man märker tydligt på dom att det är DAGS för sommarkollo. Är så himla glad för den ljuvliga hagen dom har fått tillgång till och jag har redan meddelat att jag gärna kommer nästa år också :o)

Det blev en kort sammanfattning av de senaste dagarna men jag måste lägga mig, är helt slut! Godnatt

Pappas pöjk?!

 Att söta sonen brås på sin far råder inga som helst tvivel om, här har han varit inne och hämtat en fast nyckel för att laga hjulen på sin gräsklippare...                       

                     

Fixarhelg!

Först måste jag förvarna att det kan dyka upp gamla inlägg lite här och var, jag håller på att kategoriserar mina gamla inlägg och oftast ligger dom kvar men har märkt att vissa flyttat på sig... Nåväl, det är ju ingen fara men nu vet ni.

Denna helgen kommer gå i fixartagens tecken! Idag är det lördag och det är dagen vi ska smäcka upp taket i Albins rum plus måla det. Sätta upp taket föll på Gustafs lott och det är väl inte mer än rätt, vi konstaterade att han har inte gjort många ryck där inne hittills (skruvat upp 3 gipsskivor och skurit upp det runda hålet i ena väggen) och därefter ska ha lägga golvet. Planen är att vi efter denna helgen ska ha fått upp både golv och tal plus ha kommit igång med målningen av detsamma. SNART är vi klara med Albins rum och det känns verkligen jättekul!! Planen är också att hinna dra upp den nya tråden i killarnas sommarhage så det bara är att släppa på dom när vädret blir lite stadigare, känns ju lagom kul att släppa dom i det här skitvädret...

                   
                                          Många plankor blir det....                                            

Buzzador

Hej!

Jag har registrerat mig som buzzador på www.buzzador.com och föreslår att du också gör det!

Som buzzador får du utan kostnad testa nya produkter och tjänster.

Hur länge det dröjer innan du kommer med i din första kampanj kan variera från någon vecka till månader beroende på hur väl du passar in i de kommande kampanjerna.

När det finns möjlighet att komma med i en kampanj så får du besked om det via mail.

Följ den här länken så det framgår att det är jag  som har bjudit in dig (mitt användarnamn som buzzador är Toppen92):
<a href=https://www.buzzador.com/buzzador/index.php?file=u-regstep1&lang=SE&refstr=Toppen92>https://www.buzzador.com/buzzador/index.php?file=u-regstep1&lang=SE&refstr=Toppen92</a> 

Om du vill veta mer innan du bestämmer dig kan du följa den här länken:
<a href=http://www.buzzador.com?refstr=Toppen92&lang=SE>http://www.buzzador.com?refstr=Toppen92&lang=SE</a>

Hälsningar,
Toppen92

CHECK!! Äntligen :o)

Så här blev resultatet av den hottade byrån som numera är Albins :o)


Före (hann såklart börja plocka bort knoppar innan jag fotade...)


Efter!! Albin tyckte verkligen om bilarna och ville ta dom med sig när han skulle gå...

The way to get there!

Det är helt otroligt vilken skillnad det är på att rida träning och tävling! Igår tränade vi igen och Ella blev hur fin som helst, hon har så många kvaliteter den lilla hästen och när hon väl slutar försöka bestämma utan istället bara är ridbar blir det sååå galet kul att rida. Märker ju på primadonnan att hon också är nöjd när man kommer dit så varför inte vara där hela tiden?! A och O är ju att jag SITTER PÅ RUMPAN och inte lutar mig framåt. Jag måste, måste, måste, skall, skall, skall börja med core-träning för jag är helt övertygad att det är nyckeln till hemligheten…Känns som att jag varit inne på detta ämnet förut… ;o). Nåväl, sent ska syndaren vakna så det är bara att ta tag i sig själv, märker ju tydligt vilken skillnad det blir i ridningen när jag faktiskt rider ordentligt. Men det är svårt att slappa när man har en benhård tränare som är på en hela tiden, inte så konstigt kanske att tävlingarna inte blir så bra?! Ella är ju faktiskt inte superenkel när man vill ta det till högre höjder utan kräver sin ryttare. Är man inte den ryttaren så får man så vackert försöka att bli, är otroligt peppad att ta tag i ridningen men helt ärligt totalt opeppad att tävla och då blir ju beslutet enkelt… Gick därför in och strök mig från Ljungskile nästa helg. Nu är det fokus på att befästa utan distraktioner från andra håll! Tyvärr är träningen inställd nästa vecka men jag tänker mig att jag ska pallra mig iväg till ridhuset ändå, det går inte komma ifrån att ridkänslan är betydligt bättre inomhus med gött underlag… Ellahästen - nu ska vi lära oss dansa!!

                           
                                    The way to get there... Plankan here I come!

Snart är det "- Check"!

Då är knopparna till Albins byrå beställda, målade den igår och sista strykningen färg blir ikväll... Ska bli så kul att se resultatet, det kommer bli såååå bra!! :o) Blev till sist dom här vansinnigt söta bilknopparna från Itsdesign.se:



Måste erkänna att jag är rätt stolt över mig själv för mina otroliga insatser i renoveringen, ibland undrar jag hur sjutton jag hinner?! För tro det eller ej men huset är rätt städat, hästarna blir både mockade och rastade och barnet får ändå umgås med sin mamma... Det som får lida är min kära make, men vi har bestämt att vi ska återuppta våra mysfredagar med start denna vecka! Vi tänkte till och med gå så långt att vi faktiskt hyr en film!! Bara en sådan sak... ;o)

Ännu en stor dag!

Idag var dagen då Fille för första gången fick på sig sadel!! Han var jätteduktig, rörde inte en fena utan tittade på mig precis som att "- det var änna på tiden matte!!"... Söta hästen, det är nästan sjukt vad lätt det är med att introducera nya saker för honom. Han är så himla vetgirig och bara vill, vill, vill... Passade på att mäta honom och han var 165 ståtliga centimerar över havet = alldeles perfekt, nu behöver han inte växa mer än max 2-3 cm och sedan är han precis som han ska vara... Bellissimo...


Suddig bild men sådana här stora händelser MÅSTE ju förevigas!!! :o)

Huvudbry!

Det snurrar i huvudet, är som en myrstack där tankarna irrar runt likt arbetsmyror som förtvivlat kämpar att få göra rätt för sig… Skillnaden är att mina tankar är mest flummiga och jag vet egentligen inte varför det snurrar så? Att det är mycket nu är väl ingen som undgått men jag känner mig egentligen inte stressad över det i detta nu, däremot vill jag reda ut begrepp och prioriteringar. Provar att skriva av mig så får vi se om det blir hjälper…

 

Efter gårdagens tävling är jag rätt splittrad. Där vi är nu håller jag på att komma åt Ella ordentligt och förhoppningsvis är det snart befäst, men innan det är det kan jag tycka att vi inte har på en tävlingsbana att göra. Å andra sidan behöver jag öva på att rida program och var ska jag annars göra det? Personligen vill jag känna mig REDO att gå ut och det gör jag inte i dagsläget. Det är fortfarande för många saker som är sköra, Ella kan stundtals ligga kanon i formen men är inte stark där ännu och faller ur, faller fram varpå kommentaren blir ”öppen/lång i formen” och vi får 5-6 i betyg. Jag köper det, vi har inte befäst en lite mer samlad form ännu men det gör inte saken mindre frustrerande! Jag vill inte gå ut och göra 50%-någonting rundor. Jag vill att vi ska ligga på 60-62% som lägsta nivå oavsett domare! Det kan hända att jag behöver mer tävlingsrutin men jag tappar självförtroende om vi rider runt som vi gör nu och ett tappat självförtroende hjälper inte, tvärtom. Funderar på om jag ska be Anki att vi varannan gång jobbar med programträning istället?! På så vis övar jag linjer samtidigt som jag måste jobba med Ella? Sedan kvarstår faktum - är hästen är på plats och medgörlig så spelar det ingen roll om jag tränar eller tävlar – hon ska gå lika bra ändå! Basta! Planen just nu känns som att det är fokus på att befästa, få Ella rund och fin och framförallt STABIL i den runda, fina formen. Jag ska börja rida med kandar efter inrådan från både ordinarie och bonustränare och jag ska vänta med att tävla tills jag och Petra åker till Färgelanda i sommar. Se där, där kom ju planen bara jag skrev av mig… Ibland är det fantastiskt bra att blogga!


 
En vacker dag kanske jag kan få Ella gå så här ihop?! (Bild från Emelie Brolins blogg på Agria)
 
Med unghästarna är det inte så farligt med huvudbry just nu, Mels börjar sitt sommarlov denna vecka och ska vila hela juni månad sedan är det dags att matcha henne mot kvaliteten i mitten av september. Pojkarna ska släppas på bete till helgen. Ska bara få tid att gå bort och dra en ny undertråd innan. Imorgon kommer vetten ut och tar blodprov på Fille där vi ska kolla borrelia och erlichia (om inte annat för att utesluta), när det är taget ska dom avmaskas och sedan är dom redo. För övrigt tycker jag Fille verkar vara på ett strålande humör och mår hur bra som helst. Har valt att förtränga den dystra diagnosen och ta det som det kommer… Pojkarna känns redo för sommarkollo och det känns fantastiskt bra att ha den underbara hagen på 5 min promenadavstånd :o)

 

Då var hästarna avhandlade. Då har vi hus och stall kvar… I helgen fick jag målat färdigt Albins rum och det blev jättefint. Nu ska vi bara åka och köpa tak, måla det vitt och smäcka upp. När taket är på plats ska golvet in, BORDE gå rätt fort hoppas jag det hela handlar (bara) om tid. Sedan är det bara att byta ut dörren i hans rum och det är färdigt. So far, so good. Efter Albins rum är det dags för badrumsrenovering och det blir ju ett kapitel för sig. Vi ska ju byta plats på toalett och klädkammare på nedervåningen. Dels för att vi på så vis får lite större badrum och dels för att det blir bättre flöde och logik i huset. Fördelen är att vi inte behöver göra oss av med gamla toaletten innan den nya är på plats (förhoppningsvis) och det underlättar ju massor. Nackdelen är att vi kommer vara utan klädkammare ett tag men det får ju gå. Vi hade i ärlighetens namn behövt en groventré för att det skulle vara komplett, men att göra en groventré innan känns lite meckig och skjuter ju fram renoveringen av toaletten… Sedan är det sommar och vi behöver måla klart ladugården, vi behöver måla huset, vi ska bygga en box till i stallet (där har jag iofs en grymt bra plan) och vi ska stängsla om hagarna så vi får dubbla sommar/vinterhagar till alla inblandade… Vi ska öppna upp på ovanvåningen för att kunna planera bättre hur vi ska lägga upp rummen där och få till ännu ett badrum, dock modell större… Planer finns, inget snack om saken! Inser att jag inte fått rett ut begreppen kring renoveringen just nu men bubbla av räcker ibland…

 

Fullt ös...

Denna helgen har det varit fullt ös! Har målat färdigt i Albins rum, slipat och börjat renovera byrån som ska bli Albins, vi har varit och hälsat på morfar, jag har ridit ett glimrande pass på Ella på lördagen, Gustaf sprang varvet på duktiga 1:56:15 och var supernöjd med det, har varit och tävlat med Ella - LA:1 på spänd häst som ändå gick att rida på banan. Mycket nöjd med det, mindre nöjd med ryttaren som red lite mesigt och hade ett par missar... Blev inget höjdarresultat (58,7%) men vi jobbar vidare och en vacker dag kanske jag också kan uppföra mig på en tävlingsbana?! Man får ju hoppas! Har nu röjt i hela nedervåningen och tänker krascha i sängen! Får bli mer utförliga inlägg i veckan...


Tjohoo....


Moffa kan också!


Stolt deltagare efter utförd halvmara...

Albins sovrum

Även om renoveringen av Albins rum tar sin goda tid så går det faktiskt framåt så sakteliga... Eller vad säger ni om denna förändringen:


Före...


... efter :o)

Har motvilligt fått acceptera att DET TAR TID!! Men har man många järn i elden så får man vara lite realist emellanåt och inte slå knut på sig själv. Smart insikt va?! Idag har jag fixat färdigt grundjobbet och (förhoppningsvis) sista spacklingen på sista väggen - så om allt går enligt plan är det slipa och måla som står på agendan imorgon, sedan är väggarna klara... *jippie*

Snart sommarlov för de fyrfota vännerna...

Insåg just att Mels har kämpat på en redig vårsäsong och det har blivit hög tid för vila. Är sista veckan (max) för henne och jag tror det kommer bli skönt för henne med vila. Hon ska vila hela juni månad för att sedan matchas mot kvalitéten i mitten av september. Igår var jag ute med henne själv på kvällen, uteritt i samtliga gångarter och hon uppförde sig verkligen kalas! Lilla tjejen har blivit stor :o)

Nästa helg släpper jag Grabbarna Grus på sin fina sommarhage så det kommer bli väldigt lugnt här hemma... Har funderat lite på om jag ska ge Ella 2 lugna veckor också men kan inte riktigt bestämma mig. Det handlar ju egentligen mer om att JAG skulle vilja ha lite tid för annat... Får väl se hur jag känner när jag väl vilar de 3 små, att ha bara Ella att fixa med kanske inte blir särskilt betungande ;o). På söndag har jag gett mig in på en ny tävling, känns ju inte kul om vi får ett lika bedrövligt resultat men det får vi väl försöka undvika ;o)

Uppvaknandet

Jag ska inte sticka under stol med att de senaste 5-6 dagarna har varit tunga, riktigt tunga! Hela grejen med Fille fullkomligt knockade mig och jag har varit (och är) otroligt ledsen... Det är inte så att jag har gett upp, men jag måste få sörja diagnosen och det måste få sjunka in! Jag är inte en person som kan vifta bort det utan måste processa, tänka och känna. Med Albin hemma och fixande med hästarna hinner jag knappt känna efter utan det är i bilen till och från jobbet allting rasar samman, igår tyckte mina kolleger jag såg trött ut - lät dom tro det, orkade inte förklara att jag gråtit större delen av vägen dit...

Men nu har jag vaknat upp ur koman, det hände när jag sopade stallgången idag och tittade på Fille som stod och kliade sig i manen - det är forfarande min prins Fille och han är exakt samma häst som han var innan vet.besöket. Kanske kommer det bli sämre, kanske reder det ut sig men än så länge är han här och mår bra och det ska jag njuta av! Han är fortfarande världens mest underbara och snälla lilla retsticka som välter skottkärran bara för att, han är fortfarande min lilla bushingst som vi hjälpte till världen för lite drygt 2 år sedan och det kommer han alltid att vara! Oavsett vad som händer i framtiden är jag så otroligt tacksam för denna ljuvliga individ och jag hoppas vi får många roliga stunder tillsammans framöver.

                
        Fille och jag på kvällspromenad, Fille håller ett vakande öga på dom farliga kossorna...

Idag har jag och Ella varit iväg och tränar, det gick riktigt bra. Jobbade med formen enligt nya verktygen från helgen och Ella blev mjuk, fin och bjöd på riktigt bra. Anki var nöjd med utvecklingen och det är kul att den input vi fick gick att stoppa rätt in och fungera även för hemmatränaren. Då det är tävling på söndag fick jag öva massa programlinjer i slutet och det är verkligen här man får bekänna färg - jag är HELT BEDRÖVLIG på att rida programvägar!! Jag tänker ofta att jag ska öva på det men det glömmer jag av lika snabbt igen och det är ju kasst! Misstänker att jag i framtiden kommer få rida många, många programlinjer under mina pass för min tränare (som också är domare) var inte helt nöjd med pilotens instats initialt. Tack och lov fick jag hyfsat kontroll på allt och fick till några godkända linjer till slut ;o). Kan inte påstå att jag är särskilt sugen på att tävla på söndag men vi måste ut och lufta oss. Blir endast en start men det blir för lång dag annars och har mer saker att göra så det får räcka. Denna gång är det en domare jag ridit för tidigare och hon brukar vara rätt positiv även när det går dåligt och de gånger jag ridit för henne har jag fått väldigt användbar kritik. Så jag hoppas att det blir en nyttig träningsrunda och att Ella håller sig på mattan denna gång!

Tapeten på plats!

Albin ÄLSKAR sin tapet!! Han går fram och tillbaka vid den och klappar på alla bilarna och säger "många bilar, många bilar"... Raringen! Tack mamma för hjälpen!!

          

Ny tränare under luppen ;o)

Har denna helg ridit kurs för en ny tränare, det var riktigt intressant. Som ni vet har jag varit lite less och saknat inspiration, fredagens veterinärbesök hjälpte definitivt inte upp ridglädjen. Var galet deppig efter Filles diagnos och även på väg till träningen igår (läs lör) var jag riktigt hängig och inte alls peppad... Och lägga på en ny tränare på det kändes som en utmaning. Som vanligt när man ska prova ny tränare får man dra en liten historia om mig och hästen, jag var brutalt ärlig och förklarade (i snabbreferat) mina svageheter, Ellas svagheter, senaste läget osv När jag dragit snabbversionen var det dags att ta tyglarna och köra på, Ella gjorde sin vanliga "streta-grej" med att försöka dra tyglarna ur nävarna på mig och Jill sa -"aha, nu vet jag vad problemet är". Så bara, och jag måste nog säga att (efter att ha ridit 2 pass nu) slog hon huvudet på spiken. Vad jag hela tiden försöker jobba med är att få henne mjuk i sidorna, rund i formen och loss, den ständiga kampen om vem som bestämmer över bogarna och deras placering i sidled. Jill däremot tyckte att Ella "satt fast i underhalsen" och jag fick fokusera på att rida loss henne där och skita initialt till bogarna och helt plötsligt fattade jag vad jag förväntades göra.. Fick fulrida lite i form av breda och låga händer för att jobba loss henne i sidorna, jag fick order om att sluta driva vara snabb att få loss henne genom att leda loss. Trodde det skulle gå åt skogen då jag inte fick driva men det funkade! Och när jag väl fick loss henne bjöd hon på som sjutton... Det var rätt fräckt! Det är detta vi behöver stärka nu, jag hoppas bara inte jag tappar det underbara läget jag hittat till. Detta är precis vad min ordinarie tränare vill att jag ska komma till men jag inte fattat, men nu fattar jag bättre och kommer kunna tillgodogöra mig mina ordinarie träningar bättre vilket känns jättekul!! Dag 2 gick ännu bättre, hade väl sovit på saken och Ella kände igen det. Även om hon är lite kinkig innan hon släpper så verkar hon väldigt avspänd och tillfreds när hon väl gör det, men ändå energisk och fin. Hon jobbar fint i handen och med bettet och till och med galoppen blev kanon. Det är alltid kul när man får nya verktyg att jobba med och när man känner att man kan tillgodogöra sig den infon man får redan även efter första träningen. Enligt Jill kommer Ella bli en riktig glassa-häst om jag nöter detta en månad eller två, så det är väl bara att köra igång och se var det landar?! Ingen blir gladare än jag (utom förmodligen Ella som får en lite stadigare matte i sadeln) *s. Att plocka upp Ella lär inte bli problemet någonsin utan utmaningen är ju att få henne rund, få upp ryggen så hon musklar sig och stärker sig... Sen ä´dä´bar å åk ;o)

          

Dagen som gick i moll...

Gårdagens veterinärbesök slog verkligen min värld i spillror! Fille har en förträning i ryggmärgskanalen på 5e och 6e nackkotan och det gör att han inte har kontroll på sina bakben då nervsignalerna inte kommunicerar 100%igt mellan hjärna och bakben. Eller det KAN vara så, det KAN också vara att växtfasen han är i nu förvärrar situationen och när han är färdigväxt kan det i princip försvinna. Men det kan ju såklart försämras och bli så illa att man måste ta bort honom... Att ta bort min älskade Fille-Prins finns inte på kartan, han bara måste bli bättre!!! Det jobbiga är att det finns inget man kan göra verkar det som, annat än att vänta och låta tiden avgöra. Han ska gå en kur Metacam nu i 10 dagar och sedan släpper jag honom och Jack på det fina betet vi fått tillgång till. Sedan är det bara att hålla tummarna! Har läst att viss form av sjukgymnastik kan förbättra men jag har inte hittat några förslag på rörelser utan måste forska vidare i det. Det ska också finnas något homeopatiskt medel som tydligen kan hjälpa men har inte fått något namn på det ännu heller. Tyvärr är det vanligaste scenariot att en unghäst (1,5-3 år) drabbas och blir borttagen relativt omgående så det verkar vara dåligt med positiva historier i ämnet när man letar hittar man i princip inga solskenshistorier alls... :o(

Vad jag hittat mer är att man kortsiktigt kan gå in och behandla, på hundar (och på hästar i USA) har man utfört olika kirurgiska ingrepp, antingen slipa kotorna för att avlasta eller steloperera de drabbade kotorna... Såvitt jag förstår är dessa ingrepp inget man gör i Sverige?! Det finns tydligen också lite mer kontroversiella åtgärder som akupunktur och kiropraktik men där har jag inte hittat något mer ännu än att det förekommit i vissa fall... Är bara att leta vidare!

Man kan läsa mer här: http://www.hastklinikerna.se/fraga-veterinaren/nervsystemet/slingerwobbler/ 
och här: http://www.uky.edu/Ag/AnimalSciences/pubs/asc133.pdf

ÄR DET NÅGON SOM LÄSER HÄR SOM HAR INFORMATION FÅR NI GÄRNA KOMMENTERA OCH UPPDATERA MIG, HÄR ÄR JAG UTE I EN GRÅZON....

Blandade känslor!

Försöker peppa upp mig inför dagens Åby-besök med Fille. Egentligen tror jag inte det är superallvarligt men ibland hittar dom de mest konstiga saker så självklart är jag nervös! Känns ju inte jättekul att åka in fre 13:e heller för den delen. Snälla Anna är en pärla och kommer hit och hjälper mig med lastningen så det är skönt, sedan får jag visserligen köra själv. Känns ju alltid lite kymigt att åka själv med unghäst men jag ska ju till en veterinärklinik iaf... Gustaf kommer till Åby efter en stund så får lösa avlastningen själv - men det BORDE inte vara några problem, av tycks man ju alltid komma ;o). Samtidigt ska det bli skönt att kolla upp honom. Är det inget allvarligt så kan jag ju slappna av igen :o). Det är verkligen en dag med blandade känslor...

Håll tummarna för Prinsen!

                
                     Intet ont anande inför dagens utflykt går han nöjd i hagen :o)

Tokiga idéer?!

Vet inte vad som flugit i mig men hann med båda tjejerna idag också, red ut på Mels och tömkörde Ella. Därefter knallade jag in och målade i Albins rum (strykning 2) så nu är 2 väggar klara! Känns faktiskt riktigt bra, Ella såg fin ut på tömmen även om jag har lite svårt att ställa henne i höger varv (vilket är lite konstigt för när jag rider har jag svårare för vänster)… Nåväl, har väl inte riktigt kommit på hur jag ska göra, får villigt erkänna att mina kunskaper på töm är väldigt basala! Har många ggr funderat på att ta en kurs i det och det kanske är dags nu snart? Ska ju ändå börja tömköra grabbarna grus snart! Mels var jätteduktig ute, vi träffade den livsfarliga skimmeln vi stött på tidigare men denna gång var det ingen fara på taket - lilla hästen reagerade inte ens :o). Hon har även börjat stå blickstilla när man sitter upp (efter sin lilla fjantperiod när hon bara skulle tramsa runt) så det är kanon. Har nu påbörjat nedtrappningen av tapper 4-åring och snart är det Melsan som har sommarlov :o). Räknar med ca 10 dagar nedfasning med lite okomplicerad uteritt och ett besök till Troya (och ev Anki). Blir kalas! Får jag bara klartecken med Fille så drar snart han och Jack på sommarbete också och då är det yours trouly som har mer eller mindre semester med endast en häst igång och 2 på stall… Känns skönt efter den långa vinter som varit!


Så förutom det sista rycket nu innan sommarvila så är det lugnt sånär som på dom där myrorna jag har i huvudet! Jag har ju gått och blivit sååååååå fölsugen! Är väldigt, väldigt, väldigt sugen på att betäcka Ella faktiskt! Fråga mig inte varför men så är det. Har hingst färdig och allt ;o). Är faktiskt samma hingst som jag klurade på till Mels och jag tror han kan nog bli nästan ännu bättre på Ella! Hihihi... Kolla denna snyggingen - är väl knappast konstigt man går igång?! ;o)





Duktiga hästar

Som grädde på moset hann jag även med att rida både Ella och Mels denna tisdag, fattar inte hur jag hann göra allt detta men det gick (att jag sedan var klar i stallet 22:24 är en annan sak *s). Började med Ella som gick rätt så bra ganska så direkt. Försökte verkligen jobba med mig själv och min sits för jag är så galet stel i kroppen. Det är ju bara att inse att jag kommer inte komma längre förrän jag får ordning på mig själv och hur jag inverkar på Ella. Nu ligger iofs sadeln lite kasst men det är ok med pad och det påverkar ju såklart min inverkan, men desto större anledning att fokusera på sitsen. Tro Pelle att Ella går kass om jag sitter och spänner mig och kniper med knäna... Så nu är det bara att få ordning på kroppen. Var ju redig och sprang ett par ggr men det rann visst ut i sanden ;o). Har iaf bokat in mig på en kurs i centrerad ridning som min kompis anordnar i juni, är en endags kurs med 2 ridpass och teori och det ska bli riktigt intressant. Men nu kom jag lite off topic - Ella var som sagt fin, fick ihop henne bra, särskilt i galoppen.

Mels var duktig hon också men kändes lite trött i kroppen. Misstänker att det varma vädret i kombination med att det börjar bli dags för vila börjar sätta sina spår i lillhästen. Tänkte varva ner henne en vecka el 2 med mycket uteritter så får hon sommarlov sedan. Planen är att åka till Troya med henne åtminstone 1 gång innan vilan för att se hur hon går i den stora paddocken, förhoppningsvis bjuder hon på bra även i galoppen. Tyckte iofs att hon börjar förstå att hon kan ta stöd öven i galoppen men det ligger långt inne. I traven var hon jättefin, bjuder på bra med kontakt i handen och till och med på tygeln red lite volter och till och med där är hon på tygeln :o). Duktiga lilla hästen, lite nedtrappning i någon vecka nu och sen är det sommarlov ;o)

Bättre sent än aldrig...

En väldigt bra tisdag till ända, av någon anledning verkar tisdagar ha blivit stora förhandlingsdagen på jobbet och idag har jag återigen varit en grymt duktig inköpare och sparat massa pengar åt företaget... Heja mig! ;o). Väl hemma hade mamma hämtat Albin idag och "gam-mommo" var också med till Albins stora förtjusning, han är helt tokig i gammelmormor :o). Jag passade på att ÄNTLIGEN få målat i Albins rum! Första strykningen är alltså avklarad och det kommer bli kalasbra!! Nu ska jag bara försöka måla en gång till innan lördag för då har mamma lovat komma hit och hjälpa oss att tapetsera :o)!! Det innebär att 3 av 4 väggar kommer vara klara på lördag!!! Tjihoooo. Sedan är det bara "dörr-väggen" kvar och där ska vi ju dels flytta dörren och dels öppna upp väggen och sätta in ett fönster. Känns jättekul att ha fått lite ny energi till att fixa ordning i Albins rum, tappade inspirationen lite efter allt strul med tapeterna och färgen... Faktum är att Tapetorama har återupprättat sig lite, dom skickar färg till mig som kompensation för allt strul, ska ju måla om en byrå som ska flytta in i Albins rum och dom bjussar på den färgen. Den kostar trots allt 310:- så det blir ju ändå 25% rabatt på tapeterna kan man säga... Helt ok och jag blir en nöjd kund igen :o)

                     

Kvällspromenad till sommarhagen

Igår var vi och inspekterade sommarhagen vi blivit tillfrågade om vi vill låna, den var verkligen hur fin som helst! En helt perfekt hage till pojkarna att busa i med både gräsdelar och skogsdelar som båda var lagom kuperade. Är så himla glad att vi fått tillgång till denna helt ljuvliga hage! Det enda vi behöver göra är att komplettera med en undertråd så inte lilla svarta hingsten helt sonika traskar ur ;o). Det är verkligen toppen, det tar mig 5 min att promenera (om inte Albin går med mig vill säga ;o) och en del av hagen ser jag från vårt vardagsrum (behöver iofs kikare om jag vill kolla hästarna *s). Får se om jag kan få fixat tråden snarast så vi kan släppa prinsarna... Här kommer lite bilder!


Albin traskar så sakteliga med lastbilen i handen - såklart ;o)






Fina pållar!

Efter en helg med späckad schema har det inte blivit så mycket vettigt gjort med hästarna - av mig! Däremot har Tina hjälp mig både med Ella och Mels, så mina fyrbenta vänner har blivit rastade med den äran. I fredags vilade båda tjejerna, i lördags red Tina både Ella och Mels och enligt rapporten jag fick hade Ella varit KANON att rida och "- henne får du hålla i" var kommentaren jag fick ;o). Är ju såklart alltid kul att få positiva omdömen om hästarna! Även Mels hade gått bra men hade tydligen stått sig lite slätt i konkurrensen denna dag, stackars liten ;o). I söndag red Tina på Mels igen och jag misstänker att det var ok? Har faktiskt inte hört något när jag tänker efter... Ella och jag gav oss ut på en ur-mysig tur i skogen med Madde och Monki och det var ungefär vad vi orkade med i det fina vädret ;o). Väl tillbaka stod grillmaten på bordet och sedan slocknade jag med Albin kl 21. Hihi, småbarnsmamman är inte lika tuff som hon en gång var ;o)

Bröllop

Nu har det blivit lite dystra inlägg det sista inser jag, får väl försöka lätta upp stämningenn lite... I helgen har vi varit på bröllop för våra goda vänner Thomas och Lina. Gustaf var best man och otroligt stilig i frack och hela baletten (tyvärr missade jag heeelt att fota honom när han var så himla ståtlig men det är sådant som händer). Det var en helt fantastisk dag och vädret ska vi inte tala om. Efter förra veckans snö, hagel och låga temperatur var nog alla inblandade lite smått nervösa men vilken dag det blev!! Strålande sol och 20 grader varmt som på beställning!! Bröllopet ståndade i Örgryte gamla kyrka och bröllopsfesten hölls på Villa Odinslund. Det bjuds på fantastisk mat, gott vin och många roliga & bra tal. Efter en lång middag var det ett hejdundrande tryck på dansgolvet och vi var inte hemma förrän 04:20… Var helt ärligt inte alls med på att klockan hann bli så mycket men så är det ju så när man har roligt… På söndagen var det brunch med den den närmsta familjen, tärnor och bestman med respektive. Även det var en väldigt trevlig tillställning med god mat och trevligt sällskap. Väl hemma igen var det Herr och Fru galet slapp som inte fick många knop uträttat. Jag red ut med Ella i skogen och Gustaf grillade och det var väl ungefär så långt vi kom efter 2 dagars roligt firande… ;o)

          
                                 http://www.villaodinslund.se

Fruktansvärt!

Det finns vissa saker som triggar mig något vansinnigt, detta är en sådan!! Hur i h-vete är dessa människor funtade?! Det MÅSTE ju gå att stoppa?? Stackars, stackars dessa småflickor som hamnar i klorna på idiotiska as som förtjänar bli kastrerade!!!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12998708.ab

EN enda domares ord?!

Funderar på det här med bedömingssport (lite svårt att undvika efter helgens bottennapp) plus att jag läste en annan blogg som också hade varit inne och funderat lite, vilket fick mig att spinna vidare. Det som är komiskt/tragiskt/förvånande/fascinerande eller kalla det vad du vill är att den ojämna bedömningen finnns genom alla klasser. Detta är ett utdrag från Medelsvår A:1 i Hammarö förra helgen:
Domare H: 70,6981 - plac 1
Domare C: 63,4811 - plac 11
Domare M: 65,8147 - plac  7
(Ekipaget slutade som nr 1 på 66,67%)

Är det inte fascinerande att samma ekipage kan ligga som 1:a eller 11:a i samma program av 2 olika domare?! Det skiljer alltså 7%... Jag kan tycka att det är lite väl stor skillnad. Liknande skillnader såg jag i Div 1 för några veckor sedan i Kungälv, klassen var Msv C:1 (el om det var C:2). Men å andra sidan är jag inte domare, det är kanske skitsvårt att se beroende på var man sitter?! Personligen tror jag det blir jämnare när det är 3 domare som dömer trots allt. För tänk om det var domare C som hade dömt ovan klass själv, då hade resultatlistan sett heeelt annorlunda ut!

Går man in ytterligare på detta och tittar vem domare C ville ha som vinnare så såg det ut så här:
Domare H: 61,39519 - plac 19
Domare C: 67,2091 - plac 1
Domare M: 65.1168 - plac 8
(Ekipaget slutade som nr 10 på 64,57%)

Detta är nästan ÄNNU mer fascinerande, en domare vill ha ekipaget som vinnare och den andra som nr 19! Kan tilläggas att det var 21 starter för att skoja till det lite extra...

Jag menar inte att kritisera enskilda domare egentligen men det blir väldigt tydligt hur stor avvikelse det finns inom domarkåren när det är så här. Det får mig att undra vad som ligger bakom och hur mycket "personliga preferenser" spelar in, ska det ens göra det?! I TR och protokollen är det tydligt vad som förväntas av varje klass, att det sedan är upp till var och en att tolka vad detta betyder är ju självklart... Men hur stora avvikelser av dessa tolkningar är egentligen okey?! Som jag förstått det får alla domare samma utbildning (och hoppas jag löpande vidareutbildning) så hur kan det bli så stor skillnad? Som gräsrotsryttare blir man ju extra utsatt då det endast är en domare. Hur viktig är EN domares ord egentligen? Om man fortsätter rida samma klass för säg 7-10 domare först då känns det ju som att man kan få ett slags medelvärde man kan jobba utifrån?! Är det först då man får veta om man har i klassen att göra överhuvudtaget eller om det är dags att backa? Eller om det är dags att gå vidare? Det samma gäller självklart i medgång, men när man vinner - har man förtjänat det då eller har man "bara" fått en domare vars preferenser ligger till din fördel?!

Till hyvens och sist tror jag ändå att det är BRA med 3 domare, även om det kan vara ojämnt. Man får trots allt ett mer rättvist resultat då det blir ett medelvärde mellan 3 bedömningar. Jag tycker man ska införa det i alla klasser, även på gräsrotsnivå. Inser såklart att det finns svårigheter med det i och med domararvoden och alla kringkostnader men UR EN BEDÖMNINGSSYNPUNKT FÖR EKIPAGET tror jag ändå det är det mest rättvisa...

Over and out!

                  

Ridveckan som varit

Tisdagen blev intressant, kände mig som en urvriden trasa efter en vecka av komplett stress och orkade inte rida. Tina skulle rida Mels men hon var så snäll och tog Ella också så hon blev rastad inför träningen på onsdag. Tack snälla! Själv gick jag in och drog på mig pyjamas, strandade i soffan framför TV'n och käkandes glass, slängde då och då en blick ut i paddocken på Ella som blev riktigt fin när Tina red. Kändes rätt bra trots att jag fick ett sting av dåligt samvete en liten stund… Jaja, man är bara människa! ;o)


Onsdag var det dags för träning med Ella igen. Till en början var hon bedrövlig, mitt stora problem med Ella är att hon är/blir totalt skänkeldöv och kan sätta till en märrig sida som inte är av denna värld! Kan hålla på som en liten blå och hon fullständigt ignorerar att det sitter en person på och sprattlar. Vansinnigt frustrerande! Fick efter en stund låna ett par längre sporrar av en tjej och det gjorde rätt stor skillnad faktiskt. Hemskt att säga men så var det. Efter en stund med de nya sporrarna och gediget arbete med konsekvens, övergångar, att hon skulle böja sig för innerskänkel, hålla bogar på plats och allt det där vanliga tjabbet blev hon riktigt fin. Inte halleluja-fin men heeeelt okey och matte var nöjd (och helt slut)! Dessvärre måste jag erkänna att detta beteendet sätter igång de gamla hederliga hjärnspökena och jag funderar på om det faktiskt ÄR något med Ellahästen... Eller om hon bara är lat och missnöjd med de ökade kraven plus att matte helt plötsligt går in och ska bestämma hela tiden... Hmm, ska klura ut en bra plan med det där... Mels hade vilodag.

Torsdag var en mindre bra dag, var på ett lungprov hos vårdcentralen och det visade sig att jag har lindrig astma :o(. Blev riktigt nedslagen av detta besked och funderade på att skritta ut Ella och longera Mels för jag var deppig och  hade inte ork "med nåt". Var ju synd om mig ju!! Men när jag väl kom ut i stallet fick jag överraskande nog hjärnsläpp och sadlade upp Ella, drog på långsporrar och traskade ner till paddocken. Kände att det kanske var bättre att röra på henne mjukgörande efter gårdagens träning och rida ut fre istället. Dessutom ville jag känna hur hon kändes så här "dagen efter" träningen. Jag brukar rida ut dagen efter och det är kanske lite dumt. Sagt och gjort, till en början var Ella SUUUUPERMÄRRIG och kickade mot sporrarna, när inte det funkade på matte la hon till lite bakuter och ville inte gå fram utan mer galopperade på stället *suck*. Men jag stålsatte mig och lät mig inte rubbas genom att bli arg utan tog ett djupt andetag, kickade till i sidan och fortsatte rida som om inget hade hänt… Som genom ett under funkade detta, Ella kom ihop i kroppen och fram på bettet och ips vips var hon skitfin?! Gjorde jag rätt alltså?! Fattar iiiingenting men hon blev banne mig mer ihop i kroppen i galoppen än någonsin förr. Jobbade inte så mycket med samling i gångarten då jag tyckte henne samlingsgrad i kroppen var tillräckligt utan satsade mer på att få henne arbeta fram till betet med bjudning och bibehållen samling i kroppen - coolt! Kändes riktigt roligt och vi kunde sluta efter ett kortare ridpass med fint resultat. Ella verkade nöjd trots fjanteriet i början och jag var mer än nöjd (även om jag fortfarande nojjar över ev känningar för henne). Efter ridpasset blev det lite stretching och BoT täcke på.

Var väldigt inspirerad efter detta ridpasset så istället för att longera trollungen åkte sadel på och jag planerade ett pass i paddocken. Började med att skritta ut henna som uppvärmning och väl ute på grusvägen fick jag en snilleblixt - Operation "få unghästen bjuda på ordentligt i galoppen (FUBPOIG)" tog fart. Istället för paddocken passade jag på att galoppera på grusvägen för att hon ska få möjlighet att sträcka ut lite mer och söka sig till bettet. Blir ju lite svårt i paddocken för när man börjar få till det på raksträckan är det dags att svänga och då tappar hon bjudningen lite. Men ute på 300m raksträcka var det bara att spätta på! :o) Galopperade fram och tillbaka några ggr på denna raka och SOM hon bjöd till slut!! Var hur kul som helst och Mels verkade fatta precis vad jag var ute efter. Lyckades som grädde på moset fatta den otroligt svåra högergaloppen 2 ggr (!!) på raktstäckan - matte så stolt att hon höll på att spricka :o)


Summa summarum har det varit en bra ridvecka so far, trots vissa dippar. Helgen blir nog inte så fokuserad då det är bröllop och söndagsbrunch på agendan men det känns helt okej. Ella kan behöva lite halvfart efter 2 veckor av mycket ridning och Mels har varit jätteduktig hon också. Tina ska rida lörd och ev ska vi försöka med milestone 2 i operation "FUBPOIG" med en liten utflykt på sön... ;o)

I brist på nya ridbilder blir det en "gammal" Ella bild:

Ella säger hej till publiken på clincien för Eric Lette ;o)

Seg tisdag...

Jag är helt slut idag, är inte van att jobba 2 heldagar i sträck! Man blir onekligen bortskämd av att vara deltid föräldraledig ;o). Anledningen till heldag idag var att mamma behövde byta dag så jag jobbar kort imorgon istället.. Så vad gör man en kväll när man är heeelt slut?! Har 2 boxar kvar att mocka och Ella behöver röra på sig men vetisjutton om jag orkar rida idag, funderar på att longera henne. Tina har Mels idag så hon blir ordentligt rastad. Är galet sugen på att göra ett ryck i Albins rum nu när jag har fått tapeterna men får se hur taggad jag är när stallet är klar (har ju dessutom söndagens Gossip girl inspelat, bara en sån sak... *s)

Sedan bidrar nog den urknasiga väderomställningen som varit idag till tröttheten, vaknade av SNÖ!!! Det snöade stora hemska snöflingor hela dagen?! Var kom det ifrån?! Enda fördelen med det var att jag fick slänga på hästarna täcke och Fille var supersöt i sitt rosa täcke... Småsaker som förgyller tillvaron för en fjant-matte ;o). Hursomhelst, framåt eftermiddagen sken solen igen, vet inte riktigt vad som händer hos vädergudarna men dom får nog ta och tänka till lite...

              
               Fin-Fille i sitt fina rosa täcke med döskallar på (för att jämna ut gulligull-nivån *s)

Complètement fantastique!!

RÄTT tapeter till Albins rum är ÄNTLIGEN levererade till familjen Ljungqvist!!! Känns heeeelt fantastiskt och inte en dag för sent, tog "bara" 1 månad att få dessa 2 rullar... Inte nog med att dom skickade fel provtapet, lång leveranstid, fel tapet, lång leveranstid igen men iaf RÄTT tapet. Som grädde på moset behöver jag åka till posten ytterligare en gång och skicka tillbaka dom felaktiga tapetrullarna... Summa summarum har det tagit mig 1 månad att få 2 tapetrullar och det är lite väl saftig leveranstid kan jag tycka!

Nu är det ju bröllop i helgen så det lär ju inte bli tapetserat denna helgen heller (om inte mamma får för sig att göra det när hon är barnvakt vill säga) men hoppas verkligen att vi får tillfälle att smäcka upp tapeterna snarast!! Hoppas nu bara dom hjälpt mig räkna rätt så vi inte behöver en rulle till för då vet jag inte vad jag gör...

                                 
                             Snart har vi dom här fräsiga uppe i Albins rum!!

2 år = nya utmaningar :o)

Har man fyllt 2 år så har man, och då är det dags att börja jobba lite mer. Idag hade vi premiär för runden och Fille var kanonduktig!!! Ska verkligen bli kalaskul att jobba med honom för han är så galet positiv till arbete och bara VILL hela tiden. Kul, kul!





Ella och Mels red vi ut med och Jack fick gå på promenad = 4x4 hästar rastade och alla uppförde sig dessutom galant, vad mer kan man önska?! Var en mycket nöjd matte som gick till sängs denna kväll ;o).

Om tävlingen kan jag inte säga så mycket, i första klassen var det Tilty-Ella som var framme (säger bara halvstorm och regndroppar stora som pingisbollar som dök upp från ingenstans vilket resulterade i 2 skenande hästar i en hage vid tävlingsbanan som kom rakt emot oss... Ella fullkomligt flippade). Gick därefter... I andra klassen blev hon väldigt fin och jag är supernöjd. Fortfarande lite spänd men i denna klass riktigt ridbar och påverkbar, fick till några kanonlinjer, några missar och en förbenad felridning men jag var som sagt supernöjd ändå. Har däremot ALDRIG (hittills) blivit så nerdömd i hela mitt liv och då jag som princip inte vill snacka skit om domare kan jag inte utveckla detta mer...

Fiorello 2 år!

Idag fyller Fille 2 år :o). Helt otroligt vad tiden bara flyger fram, känns som igår vi hade den lilla taniga men ack så långbenta fölbebisen på gården... Idag är han en rätt stor unghäst och fortfarande har han ett hjärta av guld. Älskar denna underbara häst något helt galet :o)





Genrepet...

Sista ridpasset innan tävling, hur gick det tror ni?!

Har haft en superfixig lördag, har grejat på tomten, slipat i Albins rum, städat och plockat inne, fixat stallet, hjälpt Tina lite när hon red Mels (som gick superfint), röjt undan massa bråte som låg på tomten, börjat kratta kanterna i paddocken, lekt MASSOR med Albin (som hittar leksaker precis överallt), satte mig en stund i soffan vid 18-tiden i väntan på att middagen skulle bli klar och då kände jag att jag var helt slut! Kände att min plan att rida EFTER middagen hamnade lite i farozonen...;o) Med bristande motivation gick jag iaf ut, att inte röra på henne var inget alternativ. Tro på sjutton om inte hästapållen överraskade matte med att bli riktigt fin?! Traven blev snudd på så ljuvlig som den varit och vi kunde faktiskt fortsätta från träningen igår. Blev lättad och nu känner jag mig såpass förberedd som jag kan bli denna gången. Har starttider 18:00 och 19:54 så det blir ju rätt sent ikväll. Men på något sätt föredrar jag det framför en tidig start ;o). Är inte särskilt nervös för jag vet att jag har gjort vad jag har kunnat. Nu är det bara att försöka hitta den ridningen idag igen och se till att ha koll på programmen!

Dagens målsättning:
Hitta samma ridning som jag vet att vi kanfå till och rida på godkända resultat. Komma runt utan felridningar (har ju tyvärr blandat ihop program förr när jag rider 2). Ska ju inte sticka under stol med att det hade ju inte varit fel om man hade fått snurr på ridningen så man kunde knipa en rosett eller 2 ;o)...

Tack och lov har nervositeten lagt sig och det ENDA som gör mig nervös just nu är det faktum att vi fortfarande inte hittat några sommardäck till min bil!! Vill inte åka så långt med dubbdäcken en helg som denna, känns som att det kommer stå poliser ute i vart hörn... Märkligt behov man har men just nu står ett par sommardäck högst på önskelistan - leverans typ NU...!!!

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0