Fina Ella

Idag red jag äntligen ett 'riktigt' ridpass med Ella i samtliga gångarter och det var skitkul rent ut sagt! Hon är så himla ambitiös och försöker verkligen även om det blir en hel del kommunikationsmissar lite titt som tätt... Vi måste jobba ihop synkningen igen och jag måste jobba med sitsen, hon rör sig så mycket nu och jag är inte van vid det! Angenäma problem visserligen men det måste lösas. Men oj vad kul det är att rida alltså <3

Horzie, horzie

Som jag redan nämnt har det varit fullt ös i stallet på fm. JAG GLÖMDE TOTALT BORT att veterinären skulle komma och vaccinera idag - superklantigt! Hon ringde och frågade om jag snart skulle komma ut och då var jag vid Angeredsbron på väg till centralen... Oops! Var bara att vända och köra ilfart hemåt. Planen var ju att hästarna skulle stå inne tills dom vaccinerats och släppa ut efter - men i och med glömskan hade jag redan släppt ut dom... Var ju bara att vackert klampa ut i hagen och fiska in. Åh vad pinsamt det var!!!! Nu var det ju stallets "husveterinär" så det var ju egentligen lugnt men urk vad genant! Nu är pållarna iaf vaccinerade för detta året, är bara att tagga tävlingssäsong ;-)
 
Sedan kom hovslagaren för att kolla Mels böldstatus... Det var bara bra, utläkt och såg fint ut så hon fick på sig skon igen. Får hoppas att det var sista bölden på ett tag nu. Hon har ju tunns sulor så drar lätt på sig dom där förbenade hovbölderna tyvärr. Nästa skoning ska hon ju bli av med dojjorna inför fölning *spännande* så då får vi hoppas att det frusna och knöliga underlaget är ett minne blott, hon är ju lite pipig barfota annars.
 
Ella har gått rätt bra det sista, har kunnat trava lite smått emellanåt faktiskt. Om bara världens längsta kortaste månad kan ta slut och våren kan komma så vore det kanon, är rätt taggad att komma igång med ridningen på riktigt nu! Idag ser det riktigt lovande ut i paddocken så ska försöka mig på ett riktigt ridpass och faktiskt galoppera lite - hör och häpna! ;-)
 
Har dessutom börjat promenera igång Fille lite smått, där snackar vi unghäst på gång alltså!! Han är så taggad att få aktiveras men med honom är jag om möjligt ännu mer beroende av paddocken! Soon...
 
        
         

Torka?!

Man skulle kunna tro att det är totalt stiltje här men tro mig - så är inte fallet!! Här är det i vanlig ordning high life och jag har helt enkelt inte hunnit blogga! Har varit mycket med jobbet och jag har fått jobba lite extra, det påverkar direkt "slappartiden" man har ;-). Barnen har varit på hugget, Iris är rätt mammig nu så då får man fokusera mer på henne och kan inte sitta och tramsa med datorn. Hästarna har fått sitt och ja, då blir det lite klent mellan inläggen.
 
Idag är jag helt slut. Sov endast 2,5 tim inatt för Iris fick sig något generalspel och skulle bara inte sova. Var nog en kombination av övertrötthet och tänder skulle jag tro, vad det än var så var det INTE bra med lilla tjejen. Är det inte fascinerande att dom där hemskenätterna ALLTID kommer när Gustaf är på tjänsteresa och jag inte kan få någon att dela bedrövelsen med... Jaja, föga förvänande är jag helt slut! Fick henne att sova dryga 2 tim förut och lyckades slumra till en halvtimma själv - alltid något, men det ska bli väldigt skönt att Gustaf kommer hem idag igen! Självklart har jag idag lyckats klämma in både hovslagaren till Mels böld och veterinären för att vaccinera hästarna - allt medan Iris INTE sov såklart så det var lite snurrigt em stund... Nu väntar jag på käre make så jag kan smita ut i stallet och ikväll är det han som får ta barnen. Jag ska sova!
 
 
 
           
           

Melrose

Har inte hunnit berätta om min stackars halta-lotta! Mels blev halt i onsdags från ingenstans. Trodde först hon hade vrickat sig eller nåt men hade ut hovslagaren för säkerhetsskull och mycket riktigt hade hon fått en hovböld. Skönt såklart att det "bara" var en hovböld men jobbigt ändå då Mels är rätt känslig när det kommer till hovarna och stackaren har ju svullnat upp i trädstamsize :-(. Ingen temp eller så iaf så det är väl bara att vänta ut, tycker bara så synd om min lilla tjockis! Vill ju inte att hon ska gå och ha ont nu när hon börjar tjocka till sig och bli tyngre! För tyngre är hon! Magen växer och frodas och jag börjar verkligen längta nu!! Tänk om det kommer ut en sådan här fining:
  
           
Lithium e.Floricello-D-day (mamma ljuvliga Synovia) som vann riksföl förra året, hade ju inte varit fel med en sådan liten goding!! Mer info: http://www.tidningenridsport.se/Avel/Nyheter1/2012/9/Lithium-och-Cantesch-1-Riksfolvinnare-i-Flyinge/
 

Vad det gäller hennes dräktighet är hon och Alien nu uppe på 254 dygn, dvs lite mer än 8 månader och redan nu vänder sig fölis och förbereder sig för förlossning. Manen, känselhår på kinder, hals och mule är på plats och pälsen har blivit tjockare. Viktmässigt ligger den på ca 17 kg och är ca 75 cm ! Coolt! Inte konstigt att man börjar märka aktivitet i magen!! Det som förvånar mig när jag tänker på Selenes dräktighet är det konstigt att jag inte såg och märkte mer på henne. Såg ju aldrig Fille ge sig tillkänna innan han tittade ut! Men Selene och Melrose är så olika i kroppen så det är egentligen inte konstigt... Åh, det ska bli så himla roligt med en liten fölis till :-)
 
 

Esmeralda del 1

Jag har påbörjat lite "släktforskning" på Ella. När jag köpte Ella påtalade säljaren gång på gång hur bra stam hon hade. På den tiden var jag inte ett smack intresserad av stammar, härstamning eller avel - men nu är det ju lite annorlunda ;-). Vad det gäller Mels och Fille har jag rätt bra koll, men Ella är ju hannoveraner och där har jag verkligen noll koll! Men bättre sent än aldrig!! Här kommer en presentation av hennes pappa - Escudo II
http://rainbowequus.com/rem-stallions/escudo-ii/
 
             
 
 
 
     
 
Är väldigt intressant att läsa om dom, båda hingstarna är kända för att lämna ädla, vackra och intelligenta avkommor i uppförsbacke med bra ridbarhet och skalle. Ska försöka få fram mer info samt gärna bild på Ellas mamma, hade varit superkul!!

Morgonpass

Passade på att ta ett ridpass på Ella på morgonen för att hinna med att rida i ljuset. Gustaf blir lite sen hem idag så det passade bäst så. Visserligen stenhårt i paddocken och jag har ca 15x30 att rida på (som inte är täckt med is) men vad sjutton gör man?! Ska villigt erkänna att jag är bra sugen på att komma igång ordentligt med Ella nu efter 1 månads tramsande i skritt och liiite trav någon dag här och var. Får helt enkelt börja krångla med att ta mig till ridhuset för den här sabla vintern vägrar ju släppa taget om min paddock! Är bara lite svårt att tajma luckan mellan ridlektionerna på vardagarna så då måste jag nästan dit på morgonen = väldigt tidiga mornar för mig... Men, men det får väl vara värt det i en övergångsperiod.

Ella var ju inte jättekul att rida, hon är kass med bjudningen i skritt och särskilt när det blir lite hårt underlag och jag kräver att hon ska gå med eftergift. När vi ridit en stund hade vi jordens diskussion om vem som bestämmer i familjen och vi enades till slut om att det var jag - dock krävdes ett par varv på volten i både trav och galopp för att komma till denna överenskommelse. Känns ju inte jättebra med tanke på hur hårt underlaget är men nöden har ingen lag. Vissa saker MÅSTE man bara igenom och detta var ett sådant tillfälle. På plussidan var hon skitfin dom 3-4 varven vi galopperade så det är bara att konstatera att skritten är en stötesten, dock tror jag att vi måste kunna rida övergångar mellan gångarter för att även jobba igenom skritten ordentligt. Februari är så bedrövlig på alla sätt ändå så man behöver ha ridningen som energiboost och det kan jag i ärlighetens namn inte påstå att jag får alltför mycket just nu. Plusgrader tack!!
 
             

Less på vinter!

Hästmässigt är det just nu bedrövligt. Att jag blev sjuk var ju kasst i sig men när det regnade nonstop en hel dag för att påföljande natt bli 5 minus satte liksom spiken i kistan. Eller islock på min paddock... Innan kunde jag iaf använda den, 2/3 av paddocken var helt ok men nu har istiden tagit över fullständigt. Har en 15-meters volt som hade kunnat användas om det inte vore stelfruset och småknöligt (longerade Ella i alla gångarter i regnet kvällen innan det frös så ni kan ju lista ut hur det är)... När det är kallt och barmark är ju inte fälten häromkring heller någon höjdare tyvärr. Nej det är helt okej med mig om våren kommer nu, heeelt ok!

Mysigt

Det finns ingenting som toppar myskänslan mer än när barnen leker tillsammans. Att höra dom skratta och ha leka ihop är som balsam för själen och jag blir på glad för mina raringar. Samtidigt fascineras jag över hur stora dom blivit, så fort! Hur gick det till egentligen? Ska det fortsätta i sådant här tempo är man snart inte viktig för dom längre och dessa stunder ett minne blott... Får passa på att njuta medans man kan!

Lycka

Nu var ju inte fling-incidenten det enda buset som vår innovativa dotter hittade på idag. Nej hon lyckades få tag på en chokladpralin som låg på köksbänken och med lika fascinerande snabbhet mumsa i sig den också... Mitt fel såklart, jag borde ju lagt dom längre in. Tänker inte på hur lång hon har blivit! Det sjuka är att jag såg henne bakifrån där hon satt och mumsade för jag höll på att röja i köket, men jag trodde hon smaskade på sitt knäckebröd... Sen knallade hon in till Albin i lekrummet och då jag jag efter, för att mötas av denna synen:Maken till nöjd tjej får man leta efter... ;-)

Note to self

Det spelar ingen roll hur hungrig du är, även om båda barnen sitter till synes mycket nöjda med varsin skål med Cheerios - lämna INTE paketet kvar på bordet för att gå ut i köket och göra en macka!! Det tar nolltid att dekorera ett vardagsrumsgolv med Cheerios... och då menar jag verkligen nolltid...Ur en positiv synvinkel kan man omvandla detta kaos till en väldigt rolig lek. (åtminstone för 3,5-årige sonen som för tillfället ska bli brandman när han blir stor). Man kan leka att alla flingorna är eld och att dammsugarslangen är en brandslang och ips vips är han sysselsatt de närmsta 20 minuterna... :-)

Dags att planera?

Sitter och tittar på vårens tävlingar. Det är lite svårt denna säsong i och med att jag inte vet åt vilket håll det kommer gå med Ellas rygg - om vi kommer kunna rida överhuvudtaget eller ej... Å andra sidan kanske jag inte ska bry mig om hur tävlingsplaneringen blir, förra året hade jag en PERFEKT plan och den gick käpprätt åt skogen av redan nämnda anledning :-(. Ibland spelar det ingen roll hur bra det er ut på pappret, det kan ändå gå åt skogen. Men jag tänker iaf att jag kan lägga en liiiten plan, en som gäller under förutsättning att igångsättningen och sadeln funkar som det ska?! Så med detta sagt blir det FÖRHOPPNINGSVIS återdebut på tävlingsbanan på Borås meeting i början av maj. Det känns realistiskt även om jag egentligen borde satsa på en lokal LC på grannklubben...! Men tänker att jag satsar på 3 LA-starter, 1 st LA:1 och 2 st LA:3... Kan nog bli bra även om jag skulle vilja starta på ett mindre ställe först, misstänker att hästapållen kan vara både högt och lågt på tävlingsdebuten ;-). Jaja, det är låååångt kvar än så det ger sig men det känns kul att ha en liten plan iaf.
 
Men innan dess är det prio 1 att bli frisk, det har verkligen inte varit särskilt roligt här de senaste dagarna!! Nu på eftermiddagen var det Albins tur att få besök av vidriga Kräkis. Får hoppas det är sista slängen nu och att jag och Gustaf slipper (även om jag inser att det inte är särskilt troligt, vi båda känner oss lite halvluriga men vet inte om det är skarpt läge eller så man alltid känner när kräkis rör sig i ens närhet?!). Jag som skulle träna och allt i helgen. Känns ju trist att det istället blir 2 vilodagar för Ella. Nåväl, inte mycket att göra när man har krassliga barn som behöver sin mamma och pappa!!
 
Så planer är som följer:
1. Bli frisk!
2. Komma iform för både mig och Ella
3. Ut och tävla och vinna rubbet ;-) 
 
           
           
            
 
 

Here we go again!

Det är helt sanslöst, när Iris börjar hämta sig dukar Albin under i kräkis :-( och jag har legat med feberfrossa big time inatt... När ska denna bedrövelse ta slut?!

Välkommen tillbaka Iris!

Äntligen är Iris på gång igen efter en knapp vecka av i det närmaste koma. Oj vad krasslig lilla tjejen har varit! Men idag har hon äntligen petat i sig lite mat och nu leker hon och det är ljuvligt att se den busiga blicken igen :-). Det första hon gör är att börja städa?! Ja, hon brås sannerligen inte på sin far... ;-) Även Albin har städat och fixat, han tycker '-det är lite stökigt här idag, kom igen allihopa så fixar vi lite'... Söta unge!

Sjukstuga!!

Här hemma är det sannerligen inte roligt just nu, vi har VÄRSTA sjukstugan med 3 av 4 familjemedlemmar i däck. Albin är den enda som klarat sig hittills och han är piggare än piggast! Självkart jätteskönt för honom men när man är ur slag själv är det lite svårt att orka hänga med i hans tempo = blir vråltrist för Albin... Gustaf har åkt på en rejäl släng av influensa och låg med feber igår, jag har också flunsan men än så länge *peppar, peppar* inte lika illa som G. Har med med touch av fökylning än feber. Stackars Iris däremot är den som drabbats hårdast, hon har både halsfluss och influensa PLUS att den lilla stackaren åkte på kräkis... Hon är superkrasslig den lilla pluttan :-(.
 
           
           

Make 39

Ja då menar jag självklart inte nr 39 utan att han fyller 39 år idag! Som sig bör blev sjuklingen uppvaktad med frukost på sängen, sång och paket :-)Puss älskling!

Äntligen!

Lite framgång på ridbanan med Ella! Fortfarande lång väg kvar, men Rom byggdes inte på en dag... ;-) Var nöjda häst och ryttare som sa godnatt förut!Dessutom hade medryttar-Helena packat hö och mockat åt 2 av mina djur så det blev en rätt lugn stalldag för yours truly idag. Dock verkar en liten förkylning smyga på men jag ska höra allt i min makt att mota bort den, ska ju för sjutton träna i helgen!Good night!

Fina röda sandaler

Hovslagaren var här i tisdags och Fille fick på sig på fötterna så nu är han förberedd för igångsättning igen. Han är SÅ klar med vintervila så bara det tinar i paddocken så kör vi. Men med skor kommer broddar och med broddar kommer boots! Vis av erfarenhet blev det ett par tjusiga röda så man hittar lättare i hagen om han skulle tappa dom... Ibland glimtar man till... ;-)

Helt slut!

Okej att jag älskar mina hästar och ridningen, men det är inte jättekul att gå ut i stallet kl 21.10 och veta att man har ALLTING kvar, men Iris har halsfluss och är inte alls bra så det är bara att låta henne vara med mig så länge hon vill och ge sig ut när hon somnat... Ska ärligt erkänna att jag var bra sugen på att låta Ella vila men jag ryckte upp mig och jag inte bara rastade henne utan jag till och med red! I en hel timma! Ibland imponeras jag av mig själv ;-). Är alldeles för trött att skriva om ridpasset nu, nu vill jag bara sova!
Mitt lilla monster...

Taggad?!

Igår var det dags för babysim, vet ärligt talat inte vem som tycker mest om den 35-gradiga poolen, jag eller Iris?! Men det är riktigt mysigt nu när det är så kallt och ruggigt ute! Iris är helt tokig och hade helst sett att morsan skulle släppa taget så hon kunde simma själv... Dock är den ömma modern inte riktigt redo för detta ännu ;-)
 
 

Undrens tid är inte förbi

Något har hänt! Det är knappt jag vågar skriva om det men under senaste ridpasset på Ella (som jag glömt berätta om i all uppståndelse) hände något helt fantastiskt. Vi red på nedre delen av paddocken (läs: den delen där Ella är som en monstersökande missil), det var mörkt ute och Ella är ju som bekant "mörkrädd"(läs: kontrollfreak som hon är blir det jobbigt när hon inte har full koll och då måste man ju uttrycka detta missnöje genom att bli rädd för allt som skulle kunna tolkas vara minsta läskigt)... Så nedre delen och mörker, 2 av Ellas värsta ursäkter att flyga i luften - och bakifrån kommer Fille i hagen, i full spruta och bockandes som en tok... Weeehayy...

Döm om min förvåning när Ella IGNORERAR detta gyllende tillfälle att haka på och istället JOBBAR PÅ, lugn och sansad, i skritt - på tygeln?!?!?! Gissa hur stolt jag blev över min duktiga häst?! Vågar man ens hoppas att det värsta är äver nu?!
 
 
              

Ojojoj

Igår var märkligt, läskigt, fascinerande och givande... Min mentala coach Frank var fantastisk! Helt sjukt egentligen men han läste mig verkligen som en öppen bok och han lyckades beskriva mina hästars personligheter I MINSTA DETALJ!!! Han djupdök i händelser som jag knappt kom ihåg men som uppenbarligen har påverkat mig maximalt. Hade 2 stora genombrott (eller vad man ska kalla det) och när jag lämnade mottagningen var det på betydligt lättare fötter än när jag kom dit... Märkligt... men vansinnigt nyttigt och jag tror det här kommer bli hur bra som helst. Målet är att stärka min självkänsla och rensa bort alla negativa tankar. Fine by me!
 
Idag däremot har jag mått fördjävligt, vaknade 06:30 med sprängande huvudvärk, var illamående och hade sjukt ont i skuldrorna. Fick i mig värktabletter och somnade om till kvart i 10 och sedan dess har jag sovit ytterligare 2 ggr. Inser ju såklart att det har ett samband med allt som hände igår och att det är spänningar som släpper men fy alltså! Allteftersom eftermiddagen löpt på har jag däremot blivit bättre och piggare och när jag vid 20-tiden gick ut för att mocka stod jag och visslade glatt... Det här SKA bli bra en gång för alla!!
 
           

Rofyllt

Lite nervös faktiskt...

Är framme vid huset men det är låst och ingen här... Hoppas han kommer snart för det är rätt kalla vindar här ute i Skärgården. Måste erkänna att jag är lite nervös, när jag bokade tiden var jag helt på det klara vad jag ville prata om, men nu när jag är här vet jag inte alls...? Jaja, det ger väl sig. Hoppas jag?!

På nya äventyr...

Sitter på färjan ut till Grötö för första träffen med min ev blivande mentala coach? Ska bli ett väldigt intressant möte och jag hoppas på bra saker att ta med mig... Lovar att återkomma i ämnet!

Rätt nöjd faktiskt...

Med denna läckerbit som far till kommande fölis u. Melrose... Måtte allt gå bra!!! Är så nyfiken ;-). Alien är nu 238 dygn, storleksmässigt ungefär som ett lamm och väger ca 15 kg.

132 kr hopp

Jag är ju egentligen ingen fantast av hjälptyglar av alla de slag, vill kunna rida mina hästar på vanligt bett utan en massa snören och infästningar överallt... MEN - en igångsättning på Ella (som inte blivit riden på 7 månader) i februari är ingen höjdare! Tvärtom, det är ett smärre h-vete och gårdagens ridpass bevisade ju detta... Jag tycker verkligen inte om när hästar ställer sig alltså!! Så idag köpte jag en graman. Var väldigt spännande att hur det skulle gå... Hade ju dessutom justerat sadeln en del från igår. Satt inget vidare när jag red igår men justerade om kåporna och flyttade läget på stiglädren och det blev mycket bättre!! Kanon att kunna fixa till det själv, helt klart stort plus för sadeln! :-) Fick ett betydligt bättre ridpass idag. Självklart försökte bitchen komma undan genom att småstegra men TJI fick hon! HA! När inte det funkade testade hon att backa istället, men då fortsatte jag att rygga och då var det inte lika kul längre, så till slut kom hon på att hon lika väl jobba på utan att konstra... Go figure ;-)... Så jag får nog ändra uppfattning lite, dagens 132 kr var nog något av de mest välinvesterade jag någonsin gjort (att jag dessutom hade presentkort på 100 kr gjorde ju det inte att smack sämre heller *s)!
 
Blir intressant att se var vi börjar imorgon?! Där vi slutade idag eller tillbaka till gå?!
 

Totilas - Gagnam Style ;-)

Hahaha...
 

Grundläggande utbildning...

Utdrag ur Ridhandboken från Svenska ridsportförbundet om grundläggande dressyrövningar - första övningen...
"Att rida hästen mellan hjälperna betyder att vikt- och skänkelhjälper driver hästen bakifrån fram till bettet, så att det uppstår en stadig med mjukt fjädrande kontakt mellan ryttarens hand och hästens mun, såväl i halter som under rörelse. Denna kontakt kallas stöd."
 
Låt oss bryta ned denna information lite...
Att rida hästen mellan hjälperna betyder att vikt- och skänkelhjälper driver hästen bakifrån fram till bettet,
- Ella - dvs INTE klämma bakom skänkeln, dra tygeln ur mattes hand eller gå som en krabba när matte håller kvar. Det står inte heller om något att man ska ha blandade småhopp på bakbenen och skalla matte för att man hellre vill ha långa tyglar och lata sig...
 
så att det uppstår en stadig med mjukt fjädrande kontakt mellan ryttarens hand och hästens mun såväl i halter som under rörelse
- Ella - Det räcker alltså inte att stå fint på tygeln när man står stilla! Man måst ju röra sig också, du har stått stilla tillräckligt länge nu om du frågar mig...
 
Denna kontakt kallas stöd."
- Ella - stöd... Båda händerna, i ramen, you and me darling! Kom igen, jag VET att du kan!
 
 Ja, idag var det sannerligen inget roligt pass! Som alltid börjar jag klura på om det är något som är fel, men just nu är allt kollat och ska vara "top notch"! Det enda är att jag rider för dåligt och det ska banne mig bli ändring på nu, jag måste hitta tillbaka till det bra läget vi hade innan graviditeter och sadeltjafs. 3 år är tillräckligt lång tid för fjams-ridning, nu ska vi tillbaka! Basta!
 
           
            

FRUSTRATIOOOOOON!!!!!

Andra ridpasset på Ella kan sammanfattas på följande sätt -Förbenade hästkräk!!

Världsliga problem...?! ;-)

En sak som jag tycker är märklig är att det ska vara så svårt att få ut sista kakan i ett paket Mariekex utan att den går sönder?! Om man (som jag) har ett barn modell sjåpigare som inte vill äta vare sig trasiga el kantstötta kex kan ju denna lilla petitess bli en rätt stor grej... väldigt stor grej faktiskt... Mount Everest står sig slätt i jämförelse!
När ett problem av denna karaktär infinner sig har den ömma modern två vägar att gå. Hon kan säga 'tyvärr raring, sista kexet. Ät annars blir det inget'! Denna väg leder GARANTERAT till gråt, tandagnissel och diskussion, för att inom en oförutsägbar tid mynna ut i att den trasiga kakan med största sannolikhet äts upp av barnet... Vansinnigt onödigt kan tyckas men det är normal procedur med en 3,5-åring... Den alternativa vägen är att undvika bråket genom att helt sonika ge barnet en ny, HEL kaka och ips vips är missödet överslätat. Men det är nu man har problem - för det var ju SISTA kakan som gick sönder..
 
Så det är förmodligen lättare att klaga till Göteborgskex och be dom tillverka lite tjockare Mariekex som inte går sönder så lätt... ;-)

Lyx i vardagen

Ord är överflödiga. Tänk er ett par middagsvilande barn på detta... ;-)

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0