Sjuklingrapport

Denna veckan har varit värsta berg- och dalbanan! Igår blev Fille riktigt dålig, fick feber och hade svullnat upp till absurdum under dagen. Tyckte ju redan på tisdagen att han började svullna så jag ringde veterinären som skickade hem Finadyne som jag skulle få dagen efter. På onsdagsmorgonen var han svullen men jag kände att vi skulle ju få antiinflammatoriskt under dagen så det var inte mycket att göra innan dess. Men när jag kom hem från jobbet var det RIKTIGT synd om Fille för då var han verkligen gigantisk i svullnaden, han var superhängig och hade feber. Kom 6 min försent till Apoteket så fick inte ut någon penicillin, men efter ett paniksamtal till en kompis (som kom ut och tittade och bollade alternativ) åkte vi till grannen som hade exakt samma penicillin som jag behövde!! Jag blev såklart oerhört lättad och Fille fick sin penicillin. Morgonen efter hade febern avtagit och svullnaden halverats!! Halleluja :-). Har kört på med både Finadyne och Penicillin nu och man ser redan en stor skillnad i hans allmäntillstånd, idag har han till och med lekt lite med Jack!! Känns väldigt skönt nu att båda grabbarna på på gång tillbaka :-)

           
Två tappra killar som inte har det allför pjåkigt i paddocken ändå... Men visst tittar dom längtansfullt på sin stora gräshage... Dock måste dom läka ihop lite bättre först! Matte är bestämd med detta...

Idag var det dessutom dags för Melrose att åka på återbesök och hon hade läkt bra, så bra att hon fick på sig en sko och får gå i hage sålänge den inte är för lerig. Enda förhållningsordern var "-hon får INTE tappa skon"... Okey, kanske inte plättlätt instruktion men jag ska se vad vi kan hitta på ;-). Känns kanonroligt att hon är på gång hon också. Hade en lätt markering kvar så skulle ta det piano med skritt och jogging till en början och först efter 2 veckor köra igång på riktigt... Yeyy! 

Så helt plötsligt verkar det som att jag faktiskt har 3 före detta sjuklingar på gång :o)

           
Ni kan tro att den här damen var nöjd med att få komma ut och äta gräs, posera fint för matte var INTE att tänka på... ;o) Söta lilla hästen!



           

Löshoppning, rookie way ;-)

Idag fick Ella löshoppa, något som tydligt visade att EllaBellaBus har alldeles för mycket överskottsenergi!! Jösses vad den hästen kan bralla! Ännu en gång lyckades hon sparka sönder en planka på paddockstaketet... husse var inte helt nöjd med detta kan man säga ;-)

Men, den stora behållningen var nog den här solstrålen som fullkomligt ÄLSKADE att löshoppa... Får nog prata lite om hans teknik däremot ;-)
 
           

           

           

Det stora ingreppet - kastreringen!!

Nästa rapport!! Killarna blev ju enucker i veckan, hade bokat upp en hemkastrering och vi höll till i granngårdens ridhus. Hade med mig världens snällaste Christine och Camilla då jag själv är rätt osmidig och var galet nervös... Camilla har ju varit med om ett gäng kastreringar så det kändes väldigt tryggt! AB som utförde kastreringarna är ju vitt omtalad som "den bäste på kastrering" så det kändes också tryggt, det som var jobbigt är det faktum att AB lägger dom ner för ingreppet. Sövning och uppvak är ju i min bok vääääldigt riskfyllda moment så det var mest det jag var orolig över, själva ingreppet kändes inte så jobbigt... Vi började med Fille och man tar ju sövningen stegvis, när Fille-hjärtat vinglade som mest kände jag att jag fick gå ut och ta lite luft en stund... Gick och kollade till Jack som väntade i stallet och när jag kom tillbaka låg Fille och sussade gott (första faran avklarad). Jag skulle sitta vid hans huvud och hålla ner det OM han skulle reagera på snittet medan C&C stod och höll undan hans ben med en lina så AB kom åt att jobba. Det gick hur bra som helst, Fille tog några djupare andetag under själva snitten men annars ingen reaktion och det var över på ett nafs! Jag fick sitta kvar hos Fille medan Christine gick och hämtade Jack och samma sövningsprocedur började. I detta nu minns jag knappt om jag såg när Jack la sig, jag tror faktiskt att jag gjorde det  men det var ju hur lugnt som helst. Var i ärlighetens namn inte lika orolig för honom, det är ju Filles bakben med sin neurologiska diagnos som ligger bak och spökar... Med Jack satt Christine vid huvudet och Camilla höll benet (lättare med lillskiten då klarar man det på en person) och jag var kvar med Fille som vaknade till strax efter att Jack la sig. Fille flög upp som ett jehu men var bra borta en lång stund till ;-). Jacks ingrepp gick lika bra det och han vaknade till lite snabbare än Fille och sedan stod jag och Christine med varsin vimmelkantig liten hjälte...

Dom fick pigga på sig innan vi lastade dom och åkte hem, är ju bara 1 km bort så det var ju ingen jätteresa direkt och vi hade fått klartecken av vetten. Lastningen gick fantastiskt bra både dit och hem, jag gick rakt på med Fille först, Christine står med Jack ute och sätter bommen bakom Fille sedan skickar hon på Jack som knatar fram till mig fram i transporten... Fantastiskt smidigt och inte utan att matte håller på att spricka av stolthet över sina fina unghästar!! :o)

Så sedan dess har det varit fullt ös med sjukstugan här hemma. Dom stod inne på onsdagen och gick en 20 min promenad var på kvällen. På tor+fre blev dom inne på dagen då dom ska gå i paddocken och jag vet inte hur dom är där så ville inte släppa dom där när jag inte var hemma. Gick promenad 25-30 min på morgonen och sedan fick dom gå ut ett par timmar i paddocken när jag kom hem från jobbet igen. Nu i helgen har dom varit ute i paddocken och skött sig kanon så det känns okey att lämna dom där i veckan. Har ju fått mocka halm då dom inte får stå på spån eller torv pga infektionsrisken är större då. Har tempat dom 2-4 ggr per dag lite beroende på hur dom legat. Fille har varit lite lurig med feberkänningar så jag har varit lite orolig. Är fortfarande lite gränsfall,  han är dessutom rätt svullen och vill inte gärna röra sig så mycket vilket gör mig lite nervös så jag håller lite extra koll på honom. Han hade ju så jädra stora kulor så det blev ett ordentligt ingrepp, inte så konstigt att han är lite "sämre" än Jack... Jack har tagit det hela riktigt bra, idag var han t o m såpass pigg att han travade runt lite i paddocken, Fille vill inte ens gå helst... Ska försöka att inte noja för mycket utan hoppas att det snart är bra med honom igen!!

           
       Lätt uttråkade pojkar... Vi har redan tömt vattenhinken, vad ska vi göra nu?

           
                          Okey, vi kliar väl varandra en stund då...

           

Melrose

Okej, ska försöka berätta lite mer utförligt hur det har gått med mina sjuklingar... Som jag säkert nämnt så har ju Melrose varit suspekt halt ett tag?! Har ju haft ute hovslagaren X antal ggr och vi har varit inne på hovböld men han har inte velat öppna utan avvakta och se om det ger sig efter som den verkat ligga antingen djupt eller högt (eller båda). Förra helgen åkte vi i familjen bort på fre kväll och kom hem sön middag, när jag åkte var hon halt men inte bedrövligt. Jag la på ett våtvarmt omslag som jag tänkte kunde sitta över helgen och Mels skulle ut i lilla hagen precis utanför stallet. När jag kom hem på söndagen var lillhästen i princip blockhalt och svullen som fan i benet, ville inte alls gå på det och låg hellre i boxen...Ajajaja, inte bra!!! Blev ju såklart skitnervös och fick på måndag morgon ringa veterinär för att få komma in på akuttid till klinik. Åby som jag brukar åka till hade ingen tid på måndagen och ingen hovslagare förrän onsdagen så jag ringde Ale. Dit fick jag en tid redan kl 11 samma dag så det var toppen! Fick hjälp av mamma att lasta henne hemma och drog iväg. Väl där kollade vetten lite snabbt på henne och hon var 3-4-gradigt halt :-(. Hon blev röntgad (5-6 plåtar) och det fanns inga konstigheter öht vilket såklart var väldigt skönt. Sedan blev hon visiterad av hovslagaren och visade såklart reaktion så han började skära upp... Det visade sig en stygg, stygg hovböld som i princip gick från trakt till trakt längs med hela lamellranden!. Det var även risk för att den sträckte sig upp från tån till kronranden på ett ställe men dom ville inte skära upp för mycket om det inte behövdes. Istället tog vi beslutet att gipsa och avvakta i 2 dagar och sedan kolla igen. Mels stannade på Ale under tiden. På onsdagen var det dags att kontrollera, typiskt nog krockade det med den planerade kastreringen av pojkar X2 så jag kunde tyvärr inte vara med när dom tog av gipset. Men vetten ringde efteråt och sa att det var helt klart över förväntan! Bölden hade dränerat sig riktigt fint och var inte mer utbredd än det som redan var öppnat. Hon hade fått nytt gips och jag kunde få hämta hem henne. Återbesök om en vecka och i bästa fall kan hon få en sko redan då!!! Fantastiska nyheter och väldigt skönt att få beskedet INNAN vi började med pojkarnas ingrepp... Åkte och hämtade hem henne så fort pojkarna var installerade hemma igen och prinsessan var jätteduktig och lastade sig själv! Väldigt skönt när matte var ensam ;-).

Nu står hon här hemma, boxad sålänge gipset sitter. Hon tycker det är ap-tråkigt såklart men är verkligen superduktig. Står snällt och lugnt trots att hon är ensam i stallet. Nu på helgen är det ju lite lättare då man kan vara ute mycket med henne men i veckan blir det ju lite jobbigare... Jaja, det ger sig! So far, so good!

           
                     Nyfiken Melrose på Ale i väntan på veterinären...
  

Allmän uppdatering

Ujujuj, nästan 2 veckor utan uppdatering!! Ska jag vara helt ärlig har jag knappt ens tänkt på bloggen då det har varit helt galet mycket att göra. Ska försöka dra en snabbresumé av allt som hänt ;-).

Albin växer så det knakar och är en riktigt redig liten kille, jag är helt fascinerad och galet stolt över hur välartad han är, vem trodde det?! Tydligen har man gjort något rätt iaf för han får idel ädel lovord var man än befinner sig! Just nu har han gottat ner sig i ena änden av soffan och kollar på Rorri-bilen på DVD, medan jag sitter i andra änden av soffan och jobbar. Finns ju betydligt värre sätt att jobba får jag erkänna ;-)

           

Han har också haft en riktig rolig helg förra helgen när vi var i Jönköping hos farmor för att Gustaf skulle jaga, trillingarna var också med och det var fullt ös på grabbarna grus mest hela tiden. Är kul nu när dom faktiskt börjar få lite mer utbyte och leka MED varandra och inte bara bredvid.

          
Albin, Hugo och Max. Wiktor var dessvärre lite trött när detta foto togs och vilade i bilen istället ;-)


Gustaf har fått skjutit sin första egna älg, han hade riktigt tur och fick knäppt sig en tjur dessutom. Ni kan ju tro att mannen var stolt som en tupp!! Skjuter man en tjur så måste man tydligen ta tillvara på hornen och kan inte direkt påstå att jag är jättesugen på att ha en död älg hängandes på väggen men har sträckt mig så långt att i och med att det är Gustafs första kan jag gå med på det, men vi ska inte samla klenoder!! Han har iaf varit duktig och fixat hela grejen själv vilket är rätt imponerande ändå...

           


Hästarna (kommer separat inlägg om allt som hänt med djuren) har varit galet värre, har kastrerat killarna och det gick bra, men det var ju en hel del logistik, fix och trix. Mels blev sämre i hoven så fick åka in akut till klinik med henne, visade sig att hon hade en riktigt otrevlig hovböld så hon blev kvar i 2 dagar. Fick hämta hem henne i veckan och hon står nu gipsad på box i 1-2 veckor som det ser ut. Återbesök på torsdag och hoppas på bra prognos då. Ella har gått lite på halvfart, jag har rätt mycket känningar i magen och har börjat känna av fogarna eller vad det är så har bara ridit 1 gång, hon aktiveras i princip varannan dag just nu och då från marken. Inte på något sätt optimalt men det finns inte så mycket att göra nu (väntar på att A-S som ska rida henne i vinter ska komma igång). Dessutom är det rätt mycket annat fix kring sjukstugan vi har hemma. Killarna och Mels har stått boxade ett par dagar, killarna har varit ute idag lite längre och ska kunna vara ute längre och längre pass. Dock får dom hålla sig i paddocken tills såren läkt lite mer. Mels står ju boxad till torsdag minst, återbesöket får utvisa om det blir längre än så

Renoveringen har i princip stått stilla de sista veckorna, har liksom inte hunnits med mellan jobb och all vardagslogistik. Idag har vi däremot kommit igång igen, har målat dörrarna till stallet och sista stora porten på framsidan utav ladugården. Nu är det "bara" portarna på baksidan och det röda längst upp (det som man inte når från en pall på backen *s). Har dessutom snart fått upp sista slatten av gipsväggen så jag kan göra färdigt 3,5 av 4 väggar på ovanvåningen plus att jag har snart målat färdigt dörren till Albins rum. Nu går det iaf lite framåt igen förhoppningsvis!

           
                     Första strykningen... Ska nog ta andra med roller!

Jobbet har växlat upp och från att ha jobbat 100% det sista har jag dessutom fått ett nytt tillfälligt jobb (året ut) och det innebär ytterligare en 90% tjänst på halsen. Har självklart inte blivit av med något så nu har jag en 190%-ig tjänst... Intressant tycker jag och det är därför jag sitter 17:40 en lördagseftermiddag och jobbar. Har precis tagit mig en liten paus för att skriva detta inlägg, men nu är det dags att köra igång igen. Until next time!

Skräpväder - såklart!

Ok, mindre storm och dundrande huvudvärk är INTE optimla kringmoment när det är dags för gravida och "lätt" osmidiga mig att premiärrida efter 2,5 veckors uppehåll, så det blir ingen uppsittning idag heller tyvärr! Tyyypiskt!! Är tacksam att jag inte är dumdristig iaf utan har lite sans och balans kvar även om man börjar bli smått desperat inför kommande långa riduppehåll! Jag vet ju hur segt det kommer att bli, minst 4 månaders uppehåll och det är ju aldrig kul. Min stora förhoppning är att det inte ska kännas riktigt lika jobbigt denna gång i och med att bebisen kommer i jan och riduppehållet blir under årets helt klart trökigaste ridperiod. Misstänker att det var lite tuffare förra gången när riduppehållet var mellan maj och augusti... Hoppas, hoppas!!

Istället har jag och Albin varit på skogspromenad, får ju passa på INNAN älgjakten drar igång. Gick en ordentlig promenad och nu har jag en liten slöfock som ligger bredvid mig i soffan och kollar på barnprogram... Men han var superduktig, kämpade på över stock och sten för det var inte alls okej att mamma bar honom över svårigheterna - nej då -"Albin själv", var han väääldigt bestämd med... Sötnöt!!

         



Pållarna

På hästfronten har det inte hänt särskilt mycket det sista, Ella har ju vilat i 2,5 vecka och jag har nu börjat sätta igång henne lite smått på lina och töm, har lite småfunderingar på att klättra upp imorgon och rida lite för första gången sedan min skada. Har inte ett smack ont längre och det var ju värdemätaren så nu är det dags och det ska bli skitkul, ska bara ta RÄTT dag. Det enda som kan få mig att banga är vädret för jag tänker inte sitta upp och rida första gången om det är skräpväder. Inser ju att jag måste sänka ambitionsnivån rätt mycket för jag kommer nog inte lyckas sitta ner i traven längre så det får bli fokus på jogging och lösgörande.

Melsan är fortfarande lite halt :-( dock är hovslagaren övertygad om att det sitter i hoven men om det är en hovböld som sitter långt in eller en stengalla är svårt att säga. Det har blivit bättre så vi avvaktar ett par dagar innan vi börjar karva. So far, so good.

Jack verkar trivas riktigt bra i sin nya fina box. Det verkar inte bekomma honom något särskilt att den är mycket mindre än vad han är van vid, det enda som han verkar fokusera på är det faktum att han har fått en tittut-lucka som är anpassad för B-ponny. Han står och tittar ut nöjd och glad mest hela tiden ;-)

Fille verkar också trivas i sin nya box, den är ju mitt i stallet så han har lite bättre koll nu. Annars är det lugnt med honom, han är världens coolaste. Har inte gjort så mycket med honom än. I och med att vi skulle pausa och jag nu börjar bli lite osmidig och otymplig känns det inte som den bästa saken i världen att börja jobba med en 2-årig hingst... Men han har fått ha sadel på sig igen och det är hur lugnt som helst. Han står som om han aldrig haft annat ;-). Dock var det inte direkt plättlätt att ta kort då han är världens lilla gosegris och ska pussas hela tiden, men allt ska ju fotas så detta får duga. Tycker själv att det är lite charmig bild ;o)

           

Målar väl igen då... ;-)

Idag fick jag fullständigt fnatt på att vi FORTFARANDE inte är färdigmålade med ladugården, det är verkligen inte ok!! Jag vet att vi har varit tvungna att prioritera annat de senaste helgerna (bygga klart box och ny stohage) men ändå... Visst att det händer saker på gården men både ladan och ovanvåningen har stått still bra länge nu och båda är projekt jag vill få avklarade. Att ladan dröjt är ju iofs inte vårt fel, med tanke på att det har varit 3 regnfria dagar under hela september så har det inte direkt varit läge att gå ut och måla... Men jag har iaf fått målat liiiite förra helgen och lite idag vilket känns himla bra, jag fokuserar på portar och dörrar just nu medan Gustaf får ta dom höga höjderna ;-). Det har ju varit urblekta ljusblå dörrar vilket jag personligen inte tycker är vare sig särskilt snyggt eller passande på en ladugård så nu håller jag på att måla dom svarta och det blir kanonsnyggt! Dessutom blir dom nu målade i falufärg och inte oljefärg vilket är bra mycket smidigare - finns det något tråkigare än att skrapa bort gammal färg?!

           
Blir ju onekligen rätt stor skillnad och Falufärg is da shit!!! Ingen tvekan om den saken...
         

Kanelbullens dag

 Såklart var vi tvungna att ha lite bullbak hemma vilket var väldigt uppskattat :o)

              

             

             

Traktorpremiär

Vissa saker SKA man ju bara börja med i tid och är man bonnapöjk så är man... Ja så tyckte nog iaf Gustaf när han lät Albin styra traktorn helt själv ute i hagen idag ;-). Albin tyckte såklart det var skitkul - otippat va?!

           
Att Albin skulle ÅKA MED pappa i traktorn var vi alla överens om och här är det dags för avfärd....

           
Jag gick i förväg men började undra vad Gustaf ville när han höll upp ena dörren - han ville visa att Albin styrde traktorn själv!! Ni kan tro att det var en stolt och lycklig 2-åring i förarkupén ;-). Hann tyvärr inte få en bra bild men det blev iaf förevigat...

Flitens lampa lyser på gården

Greja, greja, fixa, fixa... och så grejsar vi lite till!! Tja, det är väl ungefär så det har varit här hela dagen... Idag har vi fixat det sista med att iordningställa boxen till nya inackorderingen "Lillan", det innebar sanera vägg från skitFilles nedskräpning, boxen har mockats ur och den har fått nytt fräscht strö så lilla hästen känner sig välkommen. Har såklart gjort det vardagliga fixet med morgonstall, mockning och hela den biten. Sedan var jag ute i grabbarnas hage och en annan liten gammal hage vi aldrig använder och drog upp gamla stop, närmare bestämt ca 35 st!! Var helt slut efteråt och måste dessvärre erkänna att jag måste börja inse mina begränsningar, höfterna och bäckenet var inte jättenöjd med mig efter den aktiviteten! Fick pausa lite efter det sedan gick jag och Albin ut och medans han gungade passade jag på att måla ladugårdsportarna på kortsidan och den lilla på baksidan - blev skitbra men dom på kortsidan behöver målas åtminstone en gång till. Såååå mycket bättre att ha svarta portar en bleka ljusblå kan jag meddela... (Bilder kommer när dom är färdiga).

Sedan var det dags att gå ut och hjälpa Gustaf bygga om hagarna. Vi har ju sedan förra vintern insett att vi behöver dela av stohagen i 2 så man har alternativ. När vi gjorde dom 2 stora hagarna hade vi ju bara ston och kunde byta men sedan killarna kom är det ju lite annorlunda och 2 görstora hagar kommer bli 4 stora ;-). Killarna kommer få ha sin intakt denna vintern också då dom ändå kommer gå på sommarbete nästa år igen så det är "bara" stohagen som ska delas av i år. Misstänker dock att Gustaf inte tycker det är så "bara" med tanke på att han står ute i beckmörker en lördagskväll kl 20:35 och slår stolp för att vi ska hinna dra tråden innan utsläppet imorgon. Blir ju lugnare för den nya hästen att bekanta sig med alla i lagom takt så hon ska gå med sin morsa ett tag innan vi släpper ihop alla... Ingen tidpress alls ;-). Är ju bara att konstatera att Gustaf är bäst i världen!! '

Albin har varit med och grejat hela dagen så det var väl knappast konstigt att han stensomnade kl 19 idag. Han som normalt sett är vaken till iaf 20:30 ;-)...

           
                                         Fikapaus i hästhagen...

           

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0