Le fyrfotingar

Här är det fullt upp, båda mina små raringar är fökylda och såklart åkte ju även jag på det. Kan väl erkänna att gårdagens ridtur i ösregnet inte direkt hjälpte till men vad gör man inte när hästen måste rastas?! Håller ju på med operation utredning med Ella och det har tyvärr blivit dags att byta sadel. Igen. Vansinnigt tröttsamt... Men det är bara att bita i det sura och köra på. Fördelen är att nu är JAG färdigavlad och det bör inte bli några mer långa uppehåll, tillfälliga flytter, ryttare eller dylikt (om inget oförutsett inträffar). Hoppas det blir en sadel som funkar längre än max 1 år denna gång! Igår körde jag en "Alexandra" och red dressyr barbacka i paddocken. Såklart började det ösregna men jag kämpade tappert på i ett 35 min pass plus framskrittning och avskrittning på vardera 10 min. Ganska duktigt om du frågar mig ;o). Ella var skitfin konstigt nog. Hon tyckte ju det var lite sådär när matte wobblade runt emellanåt (jag menar - barbacka?!) men efter en stund gick hon bättre i traven än hon gjort sedan jag började rida efter Iris... Märkligt men rätt häftigt. Bra sätt för mig att börja sitta i traven, när jag rider med sadel tycker jag det blir så jobbigt och rider hellre lätt men nu hade jag inget val... Hihi...

Melrose red jag på dagen när mamma var här och hon var kanonfin. Hon varit lite springig och jag har haft lite svårt att få henne växla ned gångart ;o). Behagliga problem men "broms" måste ju också funka i ridningen... Hon har även varit lite svår med formen, hon försöker tjuva bettet och dra ned huvudet. Testade att tömköra henne ett par dagar och jobba med övergångar och formen - det har varit riktigt bra, kommer absolut att fortsätta med det 2 dagar i veckan ett tag. Igår red jag igen och det jag kom åt i tömkörningen slog igenom i ridningen också och hon gick som en klocka. Inte alls så springig utan väntade på mig, reglerbar både upp och ned och snodde inte bettet en enda gång! Det var jättekul och helt klart bästa ridpasset hittills i hennes 5-åriga liv :o).

Hann även att longera Jack för första gången och han var jätteduktig. Lite tjorvig i högervarv när han kom till grinden (ville hellre in i stallet) men helt klart duktig och jag var jättenöjd! Ska försöka jobba med någon av killarna varje dag nu så vi får till den där inridningen någon gång... Ska bara bli frisk först ;o)

Fille fick nöja sig med att verkas av farbror hovslagare. Fille är verkligen en stor BÄBIS och totalt ofokuserad på det man gör utan vill bara leka och grejsa hela tiden... Hur charmigt som helst men lite obra när man faktiskt vill fokusera på något viktigt ;o)

           
Tyvärr fick jag inte fotat igår men slänger in en favorit i repris, Fille som longeras första gången med sadel...

Finbesök

Ska se om jag hinner få skriva lite, båda barnen sover sedan en stund tillbaka och Gustaf håller på med taket på ovanvåningen (jag har barn-skiftet). Jag har ju fått fullkomlig fnatt på att vi aldrig får fixat på ovanvåningen och denna helg skulle vara dedikerad till renovering! Som vanligt blir det aldrig som man tänkt  sig...

Vi började både jag och G när barnen sov middag, fick en dryg halvtimma sedan ville inte Iris sova mer. Jag fick ge upp, hann få upp en av 2 covertapeter som jag har kvar på min "lista" (har visserligen hunnit grundmåla stora fönstret i veckan också så det är ju lite ok ändå). G fortsatte sätta tak. En dryg halvtimma efter jag återgått till barnjouren ringer telefonen - det är förr-förra ägaren till gården som ringer. Hans syster har fyllt 90 år och deras barnbarn gör en dokumentär om henne,  så dom ville komma hit och ta lite bilder om det var ok? Visst var det okey sa jag men var inte riiiiiktigt förberedd på nästa sak som kom -"åh, vad snällt, men då kommer vi om en halvtimme"... Eh, en halvtimme?! Ser ut som kriget både inne och ute och dom ska komma och fota & filma!! Var bara att ropa ner Gustaf och skicka ut honom att röja ute medan jag drog fram som en tornado (fast tvärtom) här inne. En av mina talanger är att städa och röja på nolltid så jag lyckades få hemmet i någorlunda uppvisningsbart skick (men det var tur att ingen öppnade klädkammaren...*s). Som alltid är ju min kära make über-social och trevlig och självklart bjöd han in dom på kaffe, trevligt såklart men det sabbade mina renoveringsplaner då vi blev sittandes en stund. Nåväl, Margit 90 år var jättetacksam!! Hon har drömt att få komma tillbaka hit i flera år då hon "längtat hem". Vi kom fram till att hon bott här i 51 år så det är ju inte så konstigt ;o). Det var roligt att göra henne så glad och vi får väl fixa mer en annan dag istället...

           

Tävlingsresultat LA:1 Partille

Ojojoj, nu ligger jag verkligen efter i uppdatering!! Jag vill inte bli sittandes framför datorn när  jag är hemma med barnen och har man då mycket annat att göra blir det lätt att dagarna bara rullar på... Nåväl...

Tävlingen gick kanon! Hade såklart några missar, främst i traven men det är ju inte så konstigt då jag knapp travat på flera veckor - än mindre suttit ned i traven... Travdelen dominerades av 5:or men hade spridning upp till 8. Att travlängningaran blev sådär är ju inte så konstigt om jag knappt kan sitta i arbetstraven *oops*. Missade halten innan ryggningen då Ella visste vad som gällde och började rygga helt på eget initiativ ;-). Galoppen däremot kändes jättebra! Hade miss med fattningen från skritt men annars var det 7:or och 8:or hela galoppdelen. Skitroligt då det historiskt har varit tvärtom mellan trav och galopp och poäng! Var skönt att få ett kvitto på att man jobbar åt rätt håll och faktiskt fick betalt för det jag slitit mest med :o). Landade på 66% och en fjärdeplacering!!! Helt galet kul såklart. Fick till och med en extra kommentar utanför kommentarsfältet från domaren att -"Galoppen var riktigt fin!". Wehay!!

Annars var den allmänna intrycket:
-"En jättefin häst med elasticitet! Blir bitvis något rak, släpp inte ändan från bakbenen. Tänk lite mer på ökningarna i traven - inte fortast vinner :)"

Ska jag översätta det till er som inte är hästmänniskor betyder det i princip att jag ska sitta på röven när jag rider min fina häst och att jag inte tävlar på tid.. Hahaha, gillar när domarna har lite humor!

Är skönt att ha debuten avklarad. Lite stressigt innan med tanke på att jag fick migränanfall 1 tim innan avfärd!! Knoppa med flimmer för ögonen var inte så kul. Fick vila lite iaf så det stagnerade (tack och lov!!) När jag sen kom ut för att lasta hade skethästen kliat loss alla knoppar så det var bara att börja om... Lastade ock kom iväg 15 min efter plan, åkte 500 meter och fick vända då jag kom på att vår ytterdörr stod vidöppen och olåst... Tackar min lyckliga stjärna att jag ridit fram hemma annars hade jag blivit bra stressad ;o). Är också väääldigt tacksam att min mamma var med och hjälpte till med kidsen så Gustaf kunde hjälpa mig.. Så det blev ju riktigt bra helt enkelt! Over and out.

          

Tävlingstagga??

Har ju fått fullständig fnatt och anmält till tävling så idag är det dags för återpremiär på tävlingsbanan. Att det är galet är väl för att jag ridit kanske 6 veckor och knappt sitter ner i traven,har självklart testat i veckan och det kommer ju helt klart bli en utmaning ;-). Har ridit 2 ggr med stövlar och sporrar, min kavaj får jag inte på mig men har fått låna en av en kompis, ridbyxorna är väääääldigt trånga även om dom går att stänga. Får klura på om jag ska ta gravidbyxorna istället, är inte säker att jag kan sitta ned i mina vanliga! Sedan har vi ju Ella och hennes ljuvliga humör också. Drog på sporrarna häromdagen och hon blev sådär nöjd, kickar efter skänkeln och sådana trevligheter... Ska kolla om man MÅSTE ha sporrar annars struntar jag nog hellre i det och får en positiv känsla. Just nu sitter jag och slappar i soffan med mina rara små barn, Iris har somnat men Albin gosar... Om en dryg kvart ska jag ut och rida Ella. Tänkte prova en ny taktik idag och rida henne hemma innan jag åker och bara värma henne när vi kommer till tävlingsplatsen. Inbillar mig att det kan funka för oss och Ellas humör om hon är ordentligt genomriden i lugn och ro hemma istället för att försöka lossa på framridning med andra ekipage högt och lågt...?! Den största utmaningen är ju som alltid Ellas skalle snarare än något annat och det ska bli kul att se hur detta funkar. Risken är att hon dingar fullständigt väl på plats och jag inte hinner rida igenom det alternativt blir supertrött och inte orkar men det finns ju bara ett sätt att ta reda på det ;-)

           

Hur gick det här till?!

Det är lustigt, man hör alltid historier om vilken skillnad det är på när mammor och pappor klär sina barn. Det lustiga är att fäder har en tendens att plocka på barnen lite vadsomhelst medans de ömma mödrarna brukar lägga manken till och färgmatcha i mesta möjliga mån... Hur kommer det sig egentligen?! Ingen av de pappor jag träffat ser själva ut som en clown klädmässigt, snarare är det tvärtom - dom är väldigt klädmedvetna och vill se bra ut, de flesta i senaste trender och färger! Så hur kommer det sig då att det blir sådan fullständig kaos när det kommer till deras små raringar?! Ta min älskade make t ex. Jag har alltid tyckt att Gustaf klär sig bra (förutom ett par gamla skjortor som lever kvar från hans tidigare förhållande men dom röstas oftast ned ändå). Han är väldigt medveten och jag har nog aldrig sett honom i en outfit som mismatchar. Så hur går det från det läget till detta - när jag kommer in från stallet en dag och hittar min dotter såhär:

           

Det finns verkligen inte ett enda rätt!! Han skyller på att det var en blöjincident som förorsakade ensamblen och att han rafsade åt sig det som fanns närmast (fast jag VET att byxorna och strumporna låg i varsin låda medan bodyn låg på skötbordet)... Men om man ändå är och rotar i lådorna kan man väl ta något som inte skär i ögonen?! Han hävdar också att han sa till Iris att mamma skulle bli tokig när hon såg detta - ja, men då måste han ju insett att det var bedrövlig och gjort något åt det?! Iris jeans som låg bredvid skötbordet hade räddat upp situationen istället för dessa randiga (visserligen ursöta - med rätt tillbehör) byxor... Och strumporna... *suck*

Nu har vi i och för sig haft ganska kul åt detta sedan det hände men det är ändå intressant. Man hör och läser ofta att pappor tycker att vi mammor gnäller på dom men hallå - ingen rök utan eld... ;o)

Iris

           
                              Mammas lilla hjärta *puss*

           

Ella-bryderi

Jag har huvudbry vad det gäller Ella. Hon känns inte helt 100 och jag vet inte i vilken ände jag ska börja...

Hon är en sådan häst som har det jättejobbigt med brunst och fällning, har varit så varje år nu och så även nu. Fattar inte hur en häst kan brunsta så mycket och länge?! Har varit brunstg mer eller mindre i 3 veckor nu... Hon känns "konstig" i traven, lite ojämn och tjorvig i munnen, vill inte riktigt gå fram. I galoppen är hon riktigt fin (och det har historisk varit den svåraste gångarten att få till). Det känns som att det kommer bakifrån?! Bad Gustaf titta när jag red i lördags och han tyckte det såg ut att vara "nåt" med vä bak. Hittar inget vid visitering, är torr, fin och kall. Kände igenom henne och hon är spänd/stel runt länden. Fick tips om att en del hästar kan uppleva att det gör ont i pälsen när dom fäller och blir stela i länden...?! Just nu fäller Ella som en galning och hon blir fullkomligt skogstokig när jag ska lägga på täcket så det är ju inte helt otänkbart. Igår tömkörde jag och såg hon är lite stel i vänstersidan men det ser mer ut som att hon behöver jobba igång sig. Masserade och stretchade efteråt.

Sadeln fick hon i somras och då låg den som en smäck men hon föll ur något vansinnigt när hon flyttade över vintern (men är fin nu igen) och sedan dess har den legat "sådär", har provat lite olika alt på pad och anser ändå att den är ok. Kan inte hålla på  att byta sadel för minsta lilla grej heller...

Kör väl på med lösgörande arbete, massage, stretch och ordentligt arbete med piggborsten en vecka och ser om det blir någon förbättring, annars får jag kolla upp henne...

           
Vill ha tillbaka detta leendet när jag ridit Ella, vill att min lilla häst ska må bra!

           

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0