Äntligen!

Har ju länge velat ha ett solarie i stallet och nu äntligen kan jag checka av det från listan. Min käre make har fixat det till mig i födelsedagspresent! Provade lite snabbt i morse och med lite finjusteringar blir det kalas! Tänk vad gött att kunna stå i solariet och göra ordning hästen :-). Blir toppen för Ella som är så pass känslig i ryggen. Hihi, är så kul när man kommer mer och mer i ordning och börjar få till dom där extragrejerna jag vill ha i MITT stall :-)
 
 

Slapp vecka

Denna veckan har blivit rätt slapp i ärlighetens namn. Dels har jag en förkylning som försöker däcka mig och dels gick ju Ella så sabla bra i söndags så jag har velat att det ska smälta in. Sen har det ju varit lite fullt ös i vanlig ordning med tidslogistiken... Ella har även fått en laserbehandling i veckan, tyckte det var dags att checka av och det visade sig att hon var skitfin! Det visste jag ju iofs med tanke på hur bra hon gått men är ju alltid skönt att ha en "utomstående" som bekräftar ;-). Så nu är det bara att köra på! Ska byta koppjärnet i sadeln enligt plan i veckan och köra grundridning järnet. Den 11:e ska vi ut och skoja till det med tävlingsdebut (heeeeeeeeeeeeelt galet men vad sjutton, kan vara kul). Min coach tyckte ju att jag skulle sikta högre så vi ska ut och debutera MsvC:2 lite hej hopp så där... Är i iärlighetens namn inte tävlingsklara ännu, än mindre "höja nivån"-klara men tänker att det är kul att testa så vi kör. Vi måste ju ändå ut och träna på programmet och att vara ute så då kan jag lika gärna göra det i ett lite roligare program än ett som vi tragglat på de senaste 4 åren?! Hon känns ju rätt fin även om vi måste jobba vidare med rakriktningen och att sitta still och inte störa. Det är sannerligen inte lätt att inte göra något, vilket egentligen är ganska märkligt men jag har ju någon slags förhoppning om att jag ska komma igång och börja träna lite utanför ridningen också. Lite coreträning som grädde på moset hade varit nice... Vilken dag som helst nu... Hahaha, säger jag och sitter och MÖLAR i mig påskgodis ;-)
 
Skämt åsido, har varit ute och powerwalkat med min svarta minispringare idag så jag har säkert lyckats bränna åtminstone ett par av alla chokladpraliner jag fått i mig. Ella gick på lina (ser oförskämt fräsch ut igen, vågar knappt tro det är sant) menfunderar på om vi ska rida programdelar imorgon för att känna lite på det. Funderar på om jag till och med ska slå på stort och knalla bort till manegen?! Å andra sidan ska det vara strålande väder så man kanske ska passa på att lapa sol i paddocken istället?! Jobbiga val - behöver jag säga att jag är oerhört tacksam att våren ÄNTLIGEN börjar göra sig påmind?!
 
           
                             

Grabbkalas

Idag fyller inte bara jag år, utan även en av Albins bästa kompisar. Detta har vi diskuterat en hej del då det inte är helt lätt för en 3,5-åring att förstå att man faktiskt kan dela födelsedag... ;-) Men 2 kalas var något som talade sitt tydliga språk och det blev riktigt bra ändå. Så idag har Albin varit på sitt första 'kompiskalas'. Stora killen!

Hoppla Hoppla

Åh vad jag är nöjd med mina fina hästar! Både Ella och Fille var duktiga idag = bra födelsedag :-)

07:00

Vid den här tiden får en del frukost på sängen när man fyller år... En annan roar sig kungligt medan familjen sussar vidare ;-)

Tjuvfirar...

Vi har tjuvstartat firandet av vår 5-åriga bröllopsdag! Med tanke på att vi gifte oss i hemlighet på min födelsedag blir det lätt att antingen födelsedagen eller bröllopsdagen missas att firas, därför är det inte mer än rätt att vi firar bröllopsdag idag och mig imorgon?! ;-)
 
           
                   

Vågar man hoppas?

Kan det vara så väl att våren äntligen är för dörren? Har onekligen varit 2 väldigt våriga dagar iaf. Igår var jag ute på eftermiddagen och fixade hagen (grannarna gräver nytt avlopp och vi hade lånat deras redan uppsatta stolparna som nu ryker) och det var verkligen helt ljuvligt ute. Passade på att släppa ihop mina hästar inför sommarsäsongen och det var utan tvekan det lugnaste ihopsläppet jag någonsin gjort. Har ju varit lite fundersam till en blandad flock men bestämde mig ändå för att prova. Funkar det kommer det underlätta massor för oss med sommarhagen och vi kommer kunna ha en hästledig semester för första gången på 5 år!! Halleluja!! Kommer låta dom gå ett par veckor på bete helt enkelt men i en bra hagen och alla samlade borde det vara lugnt hoppas jag?! Ska iaf bli helt underbart att fåett par mockfria veckor!!-'Var e brudarna?!

Yeyy-träning

Lördagsträningen var jag inte i fas, även om inte träningen var genomgående kass så var det inte genomgående bra heller. Stundtals var Ella verkligen superfin också men det var NÅT som inte stämde... Söndagens träning däremot var glimrande! Bytte bett enligt plan och det var helt rätt, Ella var jättenöjd med det vanliga 2-delade bettet och jobbade hur fint som helst. Red en rakriktningsövning som var kalasbra och läxan är att fortsätta med den, i alla gångarter. Jag är ju en äkta ridövningsnörd så jag var i sjunde himlen!! Är ju tyvärr ganska dålig på att planera mina ridpass så dom gånger jag har ridövningar att fokusera på brukar det bli rätt bra ridpass. Dagens övning var inget undantag, den handlade om rakriktning och att rida bakifrån med jämnt stöd i båda händerna. Vi skulle rida genom 4 "korridorer" varav 3 låg utplacerade med bommar och på sista kortsidan skulle vi rida en "virtuell" korridor. Låter kanske inte så avancerat men det är jäkligt svårt att inte göra för mycket, man tenderar gärna sitta och ratta i tid och otid. Detta var en kalasövning för mig och Ella i och med att det är just bjudningen bakifrån som kan bli lite sådär. Jag ska helt enkelt bara sitta still med tyngden på hennes bakben och hålla henne rak med energi bakifrån. Ska dock inte sitta och tjuvdriva med skänkeln helst utan bara dutta till vid behov, meningen är att hon ska gå tills jag ber henne stoppa eller byta gångart. Det blev jättebra och det visade sig att min häst har VÄLDIGT lätt för passage (vilket var en skitrolig sak att komma på)!
 
Jill la en kort film på fb men jag vet inte hur jag får hit den så ni får kolla på fb istället om någon är nyfiken på övningen (är länkad så den ligger på min fb sida också). Så har ingen bild tyvärr, nästa träning måste Gustaf hänga med och fota!!
 
Har bestämt mig att köpa ett nytt kandar till Ella, hon passar ju så fantastiskt bra i sitt kiefferträns så jag vill ha ett likadant fast kandar :-)...
 
 
                             

Blä-träning

Idag fick vi bara inte till det, nåt är galet och jag vet inte om det är jag, bettet, sadeln, fällning eller what a fuck men det var inte jättekul. Gick helt ok stundtals men hon ligger inte stadigt i handen och hon verkar störd av något. Får kanske byta det där koppjärnet som vi pratade om i onsdags och se om det blir bättre?! Ska iaf byta bett igen, för hon är inte alls nöjd. Började rida utan gramanen idag och hon var uppenbart störd av något i munnen. Imorgon blir det hennes gamla hederliga 2-delade bett igen så får vi se om det lugnar henne. Med raka bettet släpper hon ena sidan när jag ställer henne åt något håll (släpper alltså motstående sida) och det är ju inte bra, blir ju lite på och av hela tiden. Dessutom var hon inte alls framme för skänkeln riktigt ärligt, och det har hon varit superfint det sista... Frustrerande!! Sedan är jag lite väck i skallen efter mötet med coachen, vet inte varför jag inte landar men känner mig oerhört frustrerad och lätt förbannad faktiskt - mest hela tiden. Blir ju såklart inte bra när jag rider superkänsliga Ella som tror jag är arg på henne och kämpar som en blå för att göra rätt - fast det blir ju bara fel... Stackars häst när matte är på sådant humör! MÅSTE landa tills imorgon annars är det en träning till åt fanders.

ANDAS!
 
Höll förresten på att köra på en sådan här som flög upp från dikeskanten när jag var på väg till träningen, var rätt spak efter det och det var precis att den klarade sig!! 2 meter Kungörn - heeeeelt sjukt!!!
 
                       
                       Bilden lånad från: http://www.lantbruk.com/skog/oro-farre-kungsornar

Fredagsmys

Albin har tjatat om att göra tacos sedan han vaknade kl 6 imorse så det är väl lika bra att starta igång fredagsmyset ;-). Sitter i soffan med finaste barnen, tacos och Albins favoritprogram på tv... Rätt mysigt om ni frågar mig!

Då var det dags igen...

Sitter i färjekö till Björköfärjan, avfärd om 5 min. Därefter är det 6 min färjetur till Björkö, 150 m bilfärd till parkeringen och sedan dags för nästa färja, destination Grötö. Undra om jag får se Mia denna gång?! Hon kanske är ute och rastar sin hund i kylan ;-)Är faktiskt lite nervös idag, har nog rätt stora förhoppningar på dagens session med tanke på första besöket... Samtidigt vet jag att vi idag kommer hamna på mina föräldrars skilsmässa och det var ingen 'Walk in the park' direkt... Förstår ju att det måste ut men vill helst lägga locket på det kapitlet i min biografi! En sak som är rätt märklig när man åker ut här, man är verkligen en 'utböling'. Öborna stirrar verkligen på en, tänker väl att man är en sån där psykpatient till Frank ;-). Men det får man väl bjuda på då. Blir det samma effekt som förra gången får dom stirra hur mycket dom vill ;-)OHoy!

Backspegeln

Tänkte jag skulle kolla lite i backspegeln sedan jag var hos min mentala coach sist, ska dit igen på torsdag och vad har hänt sedan sist egentligen?! Har jag märkt av något? Har det hjälpt mig? Är det värt det? Svaret är ett rungande "JA" på samtliga punkter. Rent hästmässigt så var mina stora funderingar hos Ella och vår relation/kommunikation. Det har ju blivit milsvid bättre!! Jag har ett helt annat tålamod med henne, vilket har lett till att kommunikationen blivit bättre. Självklart bidrar ju nya sadeln men jag tror inte vi hade fått så här bra resultat med bara en pusselbit. Ska bli jätte, jätteintressant att träffa coachen igen och se vad nästa 60 min kan leda till för insikter och utvecklingar! Kan det ens ge lika mycket denna gången eller har jag för höga förhoppningar?!
 
           
 

Rolig hästhelg!

Nu är det gjort, unghästarna är avdammade!! Både Jack och Fille blev officiellt igångsprattlade i hlegen och det känns väldigt bra! Nu hoppas jag bara våren kommer på riktigt så vi kan komma igång - på riktigt. Är sjuuuukt trött på kyla nu!
 
I lördags var jag ute på powerwalk med 3 hästar i varierande tidsintervall. Började med 15 min pw för Jack, sedan var jag och Fille ute i 25 för att runda av med 40 min på Ella. Kan meddela att man blir jäkligt trött i benen av sammanlagt 1 tim och 20 min powerwalk!! Hade träningsvärk i flera dagar efteråt men man blir väldigt nöjd när man rastat 3 hästapållar!
 
I söndags red jag Ella och Fille, och är riktigt nöjd med båda passen. Får erkänna att det var verkligen rätt puckat att sitta upp på Fille rätt upp å ner efter 4 månaders vinterlov (särskilt i blåst och utan medhjälpare på backen) men tack och lov gick det bra! Är verkligen tur att jag har en sådan cool häst! Travade runt lite i paddocken och det gick bra men han hade nog gärna brallat iväg om han hade fått. Får köra lite mer safety och longera honom innan så det inte händer en olycka! Ella var riktigt fin!! Är en väldigt rolig känsla när jag som inte kunnat få ordning på travlängningar (än mindre sitta ned när jag gör det) kunde lattja runt i flera olika växlar och tempon med en totalt reglerbar häst :-). Galet kul att rida då. I helgen är det dags för träningshelg igen och det ska bli suuuuuperkul!! Är sjukt på hugget och ser verkligen fram emot att få jobba med Ella för Jill igen! Whoop, whoop!!
 
            

Hmm...

Kan inte riktigt bestämma mig om det är bra eller dåligt att jag äntligen fått tummen ur och tvätta lindor till hästarna..
.

Stora flytthelgen!

Japp, det är precis vad det är. Denna helgen ska mina hästar flytta... Nu är det inte lika allvarligt som det låter utan dom ska byta boxar i stallet, vi ska göra iordning fölboxen så Mels kan flytta in i den och i denna rockaden blir det att även Fille och Ella kommer byta boxar. Endast Jack kommer bli kvar i sin ursprungliga box. Vi kommer inte ha samma fölbox som förra gången då jag tyckte den var i minsta laget. Den var 15 kvm så den var fullt "laglig" men jag tycker att när Selene rullade sig och så i boxen fanns det ingen direkt stans för Fille att ta vägen och det var med mattes hjärta i halsgropen varje gång! Så denna gång blir det en större variant på 21 kvm istället vilket känns bra! Har även bestämt att uppställningsboxen jag ska göra ska vara i den boxen där gamla fölboxen var så det är fler orsaker till det ändrade upplägget!
 
Har kanske inte berättat det men jag ska göra en uppställningsplats i en av boxarna där det ska vara gummimattor och solarium bland annat och jag ser verkligen fram emot när det är klart! På så vis kommer vi att ha 3 permanenta storhästboxar med titt-ut-fönster (varav en "gästbox"), en permanent ponnybox och till sist fölboxen som då kan vara antingen 1 stor fölbox eller 2 storhästboxar. Det kommer bli kalas!! Känns kul att få fixa iordning i stallet igen, var ett tag sedan och nu när man bott här några år känner man vad som behöver fixas, vad som fattas och vad som är bra! Vi har börjat grunna på en spolplatta också, kan inte riktigt bestämma oss var den ska vara bara... Har 2 alternativ och i och med att vi kommer gjuta en platta måste vi vara säkra!
 
                           Melrose i sin balsal... Snart får hon iaf sällskap ;-)

NM täcket

Är verkligen supernöjd med täckena jag provar och hjälper till att sälja. Det är jättebra passform på dom, dom är gedigna och jag tycker dom är snygga. Har provat alla varianter på alla mina hästar och är så nöjd! Är så kul för Nicole som har tagit fram dom :-)

Utekväll

Hade en riktigt trevlig kväll ute med mamma, väääldigt god mat, gott dricka, trevligt sällskap och bra show!! Hade verkligen inga förväntningar på After Dark och då blev man inte heller besviken. Vissa nummer var briljanta, något lite sådär (hade liiiite svårt för när de manliga, dansarna med sina otroligt muskulösa kroppar kom ut i tajta små kalsoner och röda pumps...) men på det stora hela en riktigt bra och väldigt underhållande show som jag absolut rekommenderar er att se om ni inte redan gjort det. Efter en minst sagt intressant bussresa hem (satt bakom 4st 17-åringa ungdomar som avhandlade sex) var jag helt slut, en annan orkar inte vara uppe efter 12 nuförtiden... Och jag skojar inte om jag säger att jag somnade innan huvudet landat på kudden!! Sussade gott till kl 06:14 när min älskade lilla dotter behagade vakna och om det kan jag bara säga en sak - det är tur att hon är söt! ;-)
 

Tagga!

After Dark på Rondo... Måste dock säga att det är inte rättvist att Christer Lindarw har så sabla snygga tjejben!!

Pasta Etc

Ute och äter middag med mamma som alltid ställer upp på oss. Mycket gott och trevligt. Nästa anhalt Rondo!

Hästar, hästar, hästar...

Har haft ett par hektiska dagar, blir ju alltid lite snärjigt första halvan av veckan i och med att jag jobbar tisdagar och onsdagar och har mycket att klämma in de 2 dagarna jag är på kontoret, mötena tycks gå i ett. Av NÅGON anledning kommer jag aldrig iväg när jag tänkt mig heller så det blir sena kvällar väl hemma också... Ska ju dessutom hinna med barn och hästar och kanske hinna säga hej till Gustaf ;-). Vill helst inte ha vilodag på hästarna mitt i veckan utan vill helst spara den till fredagsmyset så det blir sent! Måste erkänna att det är lite plock med vardagspusslet, särskilt när våren envisas med att lysa med sin frånvaro!! Hade det varit lite varmare och paddocken varit användbar dygnet runt (istället som nu endast när solen ligger på) så hade det varit lite lättare. Nu har jag haft en fantastisk tur de senaste veckorna för min underbara medryttare Helena har kört HELA stallet en dag i veckan. Mockat och fixat rubbet, promenerat med både Melrose och Fille PLUS tagit in hästarna. Är ju underbar hjälp att få!!
 
Annars är det ok, Ella har fått ta det lugnt i ett par dagar med promenader och jogg efter helgens genomkörare. Hade tänkt rida igår men det var en sån där dag när inget blir som man tänkt sig och man inte är vän med klockan. Var helt inställd på att hon skulle stå men kl 22:00 gick vi ut i snålblåst och tvärgående snöflingor och promenerade i paddocken, kan berätta att det tar drygt 25 min att promenera igenom MsvC:2 programmet 2 ggr i sådana väderförhållanden... ;-). Men idag ska vi rida!! Ska dra med mig Ella till Tilda och rida i ridhuset, sen får Ella pausa i stallet medan jag hjälper Tilda med sina, var ett tag sedan vi körde men nu ska vi försöka få till det så här 1 gång i veckan. Är kul att rida tillsammans och sedan får jag bjuda igen efter hennes grymma hjälp med Jack i höstas. Win-win!
 
Mels den lilla tjockisen bara växer och frodas, börjar få en ordentlig mage nu men det är ju verkligen nedräkning nu. Bara 9 veckor kvar!!!! Gaahhh, dags att fixa iordning fölboxen, montera in kameran och fixa allt man behöver inför stundande fölning. Börjar bli rikigt nervös faktiskt! Har funderat rätt mycket på namn till Alien, stonamn är klart sedan länge och nu har jag landat i ett favoritnamn på hingst också. Håller som bäst på att "smaka" på namnet... ;-) Kommer inte berätta här förrän the Alien has arrived... Lite lustig kuriosa är att Mels som tidigare har skytt mineralerna som pesten mumsar glatt i sig dom varje morgon nu, är häftigt hur kroppen går in alltså!!
 
Fille, min älskade lilla (eller ja, 167 cm och stallets största häst är väl egentligen inte så liten... men iaf) darling är såååå på hugget att komma igång nu. Så nu är det dags. Får strunta i att paddocken motarbetar oss, han är superdupersugen på att får börja jobba! Varje gång vi leder honom till hagen stannar han och tittar trånande bortåt vägen dit vi brukar gå när vi hittar på saker.. hahaha, inte lätt! Ska hitta på något med honom innan jag åker med Ella idag. Han ska dessutom få flytta i stallet när Mels parkerar i fölboxen. Då får han ta över hennes box med fönster ut över hagarna och det tror jag kommer bli väldigt uppskattat!
 
Det samma gäller Jack, min svarta mini-springare ska dammas av i helgen och då kör vi igång. Vem behöver våren liksom?!
 
        
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kallt

Måndag morgon, klockan är 07:15 och vi har -15 grader och strålande sol. Det är en fantastisk vacker morgon men kallt som faen! Är ute på promenad med bästaste Ella-hästen, misstänker att hon (liksom jag) har rätt go träningsvärk efter helgens fantastiska träningspass så vi nöjer oss med powerwalk, rensa ut lite slagg... Får bli 2 lugna dagar efter helgens jobb, det är vi värda!! ;-)
 
 
 
 
 

Dag 2

Ja vad kan jag säga, dag 2 på träningshelgen gjorde ingen besviken! Ella var ännu bättre än gårdagen och överraskar med att vara totalt fokuserad, nöjd och visar upp gångarter som jag inte sett sedan första gången jag såg henne som 3-åring och blev kär... typ. Vi fortsatte jobbet med rakriktingen och att "-sitta still och inte göra något" i sadeln. Det enda jag ska göra och tänka på är följande:
  1. Sitt djupt i sadeln med sittbenen som kontrollerar Ellas bakben
  2. Ha så långa dressyrben som möjligt
  3. Sänk armbågarna, ha dom intill kroppen
  4.  Låga, STILLA händer (men rörliga fingrar som lirkar med bettet)

Det var riktigt behagligt, jag satt otroligt skönt och bekvämt, jag blev inte trött eller svettig (kände dock av en redig träningsvärk i magen från gårdagens träningspass) och jag kom på mig själv med att hinna reflektera över att vi såg riktigt tjusiga ut i spegeln, till och med jag såg ut som en dressyrryttare (!!). Bara det faktum att jag HANN titta och använda speglarna säger en hel del. Normalt sätt har jag fullt upp med att tänka på allt jag ska göra på hästryggen så jag hinner aldrig titta i spegeln eller ens reflektera att det finns speglar. Nu kollade jag där lite titt som tätt, kunde följa hela långsidan ex och det är ju förträffligt!! Ella har dansat fram idag, hon har bland annat gjort urtjusiga skänkelvikningar, häftiga längningar, klockrena galoppfattningar - allt medan jag satt stilla i sadeln och gjorde mest ingenting... Heeeeelt sjukt. När Ella har en ärlig bjudning och är framför skänkeln behöver jag banne mig inte göra mycket alls, helst ingenting annat än att tänka vilken rörelse vi ska göra och styra henne vart vi ska, Ella fixar resten. Denna helgen har jag kunnat rida tekniskt, enbart ridteknik och det är fantastiskt roligt!! Men sen är det ju hundra ggr lättare att rida på ett sådant sätt om man har en häst som är framför skänkeln och bjuder ärligt med eftergift. Det är inte alls lika enkelt när man måste jobba jäääärnet för att få hästen att gå fram... Been there way to long!

 

Det jag har insett är att jag har tidigare hamnat i en ond spiral mellan trock häst, kass sadel och dåligt självförtroende hos oss båda! Det är rätt intressant, jag har hela tiden varit osäker och undrat om Ella har ont eller om det är något som är "fel" på henne i och med att hon inte velat gå fram. När hon var yngre var bjudning inget problem, de 2-3 första åren var great och vi gjorde flertalet starter på över 70% med vinster och placeringar. Men sedan hände något och detta något hände i samband med att jag blev gravid. Jag kan inte säga vad som är hönan och ägget men jag har trott att jag varit för stark i handen i och med att Ella varit så känslig i munnen, sedan har hon inte bjudit ordentligt och då har jag trott att hon haft ont eller nåt varit fel med henne... Det jag insett är följande: Något VAR fel, men det var med största sannolikhet sadelrelaterat (som jag iofs vetat hela tiden och provat sadlar som en galning) och inte Ella. Nya sadeln är ledad i höjd med okspetsen och detta är fantastiskt för Ella, hon har så mycket uppåt/framåt i sig och blir nu inte begränsad som hon varit innan. Hon har därmed fått en enorm bogfrihet och det syns (och känns) jättetydligt vilken skillnad det är på henne och hur hon rör sig. Hon har tidigare varit "låst" i manken och bogarna spelar det ju ingen roll hur mycket man gasar (bakbensaktivitet) när det ändå stoppas upp på vägen och då spelar det ingen roll vad jag gör med handen - det kommer ingen energi dit ändå! Detta gör att hon inte kan aktivera ryggen korrekt och få igenom sina gångarter som hon behöver och då har vi följande scenario => dålig ryggaktivitet = låsningar i länden (som Ella jobbar fantastiskt bra med nu) = dålig bjudning = en ryttare som "skriker" till henne genom alldeles för stora hjälper = sabbat självförtroende hos både häst och ryttare!! Nu däremot flyter energin fritt fram genom kroppen till munnen, och det går inte beskriva med ord hur kul och härligt det är att ha "tillbaka" sin häst igen! Nu känns det "lätt", vi är positiva och det är roligt som sjutton. Ellas öronspel är underbart att se och hon känns loss i kroppen... NU rider vi äntligen dressyr på riktigt!!

 

 

Äkta ridglädje!!

Idag har jag haft bästa ridpasset NÅGONSIN!!! Då snackar jag inte bara att ella var fin utan jag red bättre än jag någonsin gjort - faktiskt!!! Låter kanske skrytigt men jag är obeskrivligt stolt över mig själv idag!!! Jag var lugn, fokuserad och red tekniskt riktigt bra, Ella var helt ljuvlig, positiv och med på allt! Var rätt mycket folk där och jag brukar få prestationsånget när folk kollar men idag brydde jag mig verkligen inte och det var sååååå skönt! Kan bara säga att mental träning, ny sadel och graman är en glimrande kombination för att landa i ridningen och hitta arbetsro ;-). Första träningen på 9-10 månader var verkligen en höjdare och jag är taggad till tusen. Det är dom här passen som gör att man orkar allt grovjobb med hästarna - i vinter, kyla, lera, blåst och skador... Men så kommer ett sådant här pass och helt plötsligt kvittrar fåglarna, det svävar rosa moln och livet är härligt...
 
Fokus idag var att göra så lite som möjligt! Men ändå få Ella att göra sitt jobb, jag skulle jobba med att sitta ordentligt på häcken, ha lååååånga ben och bara tänka fattning. Tro det eller ej men det funkade!! Övade med att flytta henne undan skänkeln innan jag gjorde galoppfattningar - funkade kalas! Ella gjorde bättre fattningar än någonsin. Jobbade med rakriktningen, ha henne framför mig och hitta en jämn bjudning. Check, check, check!. Jag är verkligen suuuuuupernöjd om det inte framgår ;-). Hoppas vi kan få en lika bra träning imorgon också men vågar knappt hoppas...
 
           
      Finaste, bästaste primadonna-hästen!! Åh, vad jag är glad att du är tillbaka!!!
 
 

Safety first ;-)

Sen som f-n till träningen rent ut sagt! Missade färjan jag skulle ta och kom ett par minuter sent, hade dock tur då det var paus efter mig så snälla tränaren tog lite kortare lunch och så fick jag rida fullt ändå! Grymt bra, å vad jag gillar flexibla människor :-). För att spara lite tid när jag kom fram tog jag på mig hjälmen när jag åkte färjan och var ursnygg när jag körde resten av vägen.... Hahaha...

Kusin/Sysslingträff

Idag har jag haft min syster och 2 kusiner här på fika och lunch, vi tyckte det kunde vara roligt att sammanföra alla kidsen nu när vi börjat yngla av oss ;-). Oj vad kul det var!! På oss 4 kusiner är det 6 barn mellan 5år och 2 månader, såklart var vi tvungna att fotografera raringarna och dom var riktigt duktiga! Satt relativt snällt i soffan allihopa och jag lyckades få en bild där iaf 4 barn tittade snällt in i kameran och endast 2 hade fokus någon annanstans. Såklart var dessa 2 ofokuserade kidsen mina ;-). Albin fick jag muta med chips och Iris ville ju såklart ha det som brorsan mumsade... hahaha... Jag erkänner - är bedrövlig mamma! Oavsett mina talaner som mamma var det jättekul att se hur bra alla barnen lekte och umgicks tillsammans och det var supertrevligt att träffa mina kusiner (och syster såklart)... Vi lunchade tacos (var ju trots allt fredag), fikade min kusins goda bullar och hade allmänt mysigt. Mycket bra dag helt enkelt!
 

Föreläsning fysioterapi

I tisdagskväll var jag på föredrag om förebyggande av skador, rörelsestörningar, behandling och rehabilitering av häst. Föreläsningen hölls av Jessica Sjöholm som jobbar som fysioterapeut/kiropraktor, bl a på Helsingborgs djursjukhus. Det var en väldigt intressant föreläsning med fokus på ryggskador (vilket som ni vet är högaktuellt för yours truly), behandling och rehabilitering av de samma. Vad som kändes väldigt skönt var att jag har en sund plan med Ella och alla "steg" hon förespråkade har jag vidtagit åtgärder med för Ella. Även om jag inte har tvivlat en sekund på min plan känns det väldigt kul att på ett sätt på bekräftat att det är "rätt" väg att gå :-)
 
Tar med mig ett par saker från föreläsningen och det är att kissing spines faktiskt inte är så allvarligt utan hästar med kissing spines fungerar normalt sett alldeles utmärkt i ridning, man får bara lära sig hur man ska stärka upp en sådan häst på rätt sätt. Det tycker jag är väldigt positivt! Sedan var det att stretching för häst ger generellt sätt inte så mycket så man behöver inte ha dåligt samvete om man inte stretchar efter varje ridpass. Istället ska man se till att powerwalka hästen. När den skrittar på ordentligt rakt fram är det betydligt mer effektivt ur en stretchingsynpunkt För mig som gärna promenerar mina hästar är det super, får bara se till att växla upp tempot ett par snäpp... ;-)
 
En annan grej var det här med att man betäcker 3-åringar, bäckenet är inte färdigvuxet förrän vid 5-6 års ålder. När man då betäcker en såpass ung häst är det risk att dom får en förskjutning i bäckenet som är svår att få ordning på. En annan sak som jag har funderat mycket på appropå att betäcka 3-åringar är att ofta är dom väldigt outvecklade och hur ska man veta vilken hingst som är optimal då?! Tittar jag på Melrose ex och jämför henne mellan hon var 3 och 5 är det en jäkla skillnad!
 
Vill ni läsa mer eller komma i kontakt med Jessica hittar ni henne här: http://www.equifys.com/
 
Så jag fortsätter i samma anda, nästa grej jag vill är att införskaffa ett solarium! Tror verkligen det hade varit kalas att ha Ella (eller alla hästarna såklart) i ett solarium en stund före och efter ridningen...
 
           
Gustaf - en sån här önskar jag mig i födelsedagspresent... Inte hästen utan solariet alltså ;-)

Knäppis

Ella är bedrövlig med att rulla sig! Här försöker jag fostra en fin dressyrhäst men knäppskallen bara trotsar ;-). Letar upp värsta lerhögen och rullar sig... Är visserligen inte ett smack svårt att hitta lera i hagarna nuförtiden, ska bli VÄLDIGT skönt att fixa till hagarna i år!! Ser verkligen fram emot det.
 
Ridmässigt har Ella fortsatt att överraska matte och fullkomligt briljera! I tisdags var hon hur fin som helst i galoppen, helt galet för det var 3:e gången vi galopperade! Det som gör hela grejen är att hon kommer ihop förvånansvärt bra och jobbar framåt. Detta MÅSTE ju såklart ha med sadeln att göra, att hon känner sig friare och kan röra sig bättre och då är ingen gladare än jag! Det som är lite kasst med sadeln är att jag sitter inte helt bra, och för den prislappen tycker jag banne mig att jag ska sitta som en gud... Men vi ska ha återkontroll på sadeln nästa vecka och då hoppas jag vi kan göra något åt sätet också... Idag gick hon lika bra som sist, åh jag hoppas vi kan jobba vidare med detta ordentligt i helgen när det är träningar. Första träningen med Ella sedan typ maj?! Behöver knappast säga hur jäkla kul det ska bli?! 
 
 
                    
 
 

Morgonpigg

Vi har åkt på en morgonpigg unge! Albin har ju alltid varit en sömntuta som gärna sover länge och med tanke på att både jag och Gustaf är morgonsega har det varit perfekt. Men nu har Iris börjat vara oroväckande morgonpigg och drar upp oss halv 7 på mornarna... Zzz... Jaja, är bara att pallra sig upp, byta blöja, fixa välling och sätta på Tweenies på tv, installera Iris i Saccosäcken framför tvn - för att därefter gosa ner sig i myshörnan när dra sig lite ;-). Erkänner att jag är långt ifrån rolig mamma men det Är ju tidigt...!! Iris verkar lika nöjd ändå och leker jättefint själv när hon ätit upp vällingen tack och lov ;-)Nöjd tjej framför favoritprogrammet...

Fille

Får ju bli lite bilder på Fille också! Är så jäkla sugen på att börja rida honom igen och nu är det nog banne mig dags! Isen i paddocken har tinat undan hyfsat, är bara 2 fläckar kvar så nu tycker jag att vi kör på. Precis som Jack har han fått ett riktigt långt vinterlov och jag märker tydligt på honom att det är dags att köra igång! Kuuuul! Blir intressant dock, bushästen tycks ha en räv bakom varje öra ;-)....
 
                 
 
                  
 
                  

10 veckor kvar till föl

Man KAN ju tycka att med 10 veckor kvar till föl-leverans borde Mels ha gått in i dräktighetskoma?! Hon har ju egentligen gjort det men igår fick hon värsta flippen när en epa-traktor körde förbi utomliggande högtalare och spelade raggarmusik för hela bygden! Mels blev fullkomligt vansinnig och visade minsann det också... Är väl inte jättebra i hennes tillstånd men vad sjutton ska man göra?! Samtidigt är det ju skönt att se att hon har barnasinnet kvar ;-). Min fiiiiina lilla tjockis! Helt galet att det bara är 10 veckor kvar till hon ynglar av sig!! Åh hoppas allt går bra...
 
                 
 
 
                 
 
                  

Utredning

Vi har ju haft lite problem med vatten i hagarna, vinterhalvåret innebär det att vi har värsta isbanan i mitten av hagen och det är ju inte optimalt på något sätt. Vattnet håller sig runt gasledningen som pressades igenom våra marker för några år sedan och när det företaget som gjorde det kontaktade oss sa jag som det var. Trodde egentligen inte det skulle leda till något men dom är faktiskt här med grävmaskin och allt!! Det var ju helt klart en positiv överraskning. Det visade sig iaf att vår dräningering var bra och funkade som den skulle men dom skulle fylla upp ena uppgrävningen med grus som en extra åtgärd för att förbättrea. Sedan vekrade det vara stopp åt ena grannen  så nu är dom där och härjar, får se om dom hittar något där!
 
Just nu ser det rätt kul ut med 2 bilar och en grävmaskin i ena hagen, värsta parkeringen ;-)! Hästarna har tyckt det är spännande värre med lite action att kolla på - och jag bugar och bockar åt miljöträningen!!
 
 
                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jack

 Det har faktiskt inte hänt så mycket med min lilla ponny, han har haft ett långt vinterlov och nu börjar det bli dags för den lurviga lilla sötnöten att börja jobba igen. Planen är att sätta igång honom och när han är igång har jag bestämt att han ska köras in. Ska bara hitta ett bra alternativ med inkörare bara. Har ju varit inne på att hitta en liten pilot och funderat på att låna ut honom men efter diskussion med hjärtat har jag nu beslutat att i år är inte rätt år att låna ut honom. Han är bara 4 och det är verkligen ingen brådska med någonting. Nej, i år är det fokus på att förbättra traven som är hans svagaste gångart och fortsätta med löshoppningen. Traven kan jag jobba med på töm och via körning, har ev en tjej som ska rida honom också. Däremot kan jag inte bestämma mig om jag vill visa honom på kvalitéten eller ej, med förra årets fantastiskta bedrift känns det som att det inte går att toppa ;-). Men jag kommer matcha honom som om vi ska åka (är på hösten) och så får vi se hur det blir. Känns VÄLDIGT bra såhär måste jag säga, även om det blir lite mer jobb för mig... Men det är familjens ponny och jag vill ha honom här!    
 
                
              Inser ju att första och största utmaningen blir att bli av med all lurvpäls... ;-)
 
 

Inte så länge kvar...

Idag har jag varit på årets första möte inför Göteborg Horse Show. Nu är det på gång igen och det ska bli riktigt kul! i år har vi ju dubbla världscupfinaler och det innebär ju att tävlingarna ligger i slutet av april och inte februari = garanterat bättre väder! Det är mycket kul på tävlingarna i år och jag ser verkligen fram emot dressyren och Kyras clinic och i är kommer jag jobba under dessa event på ett sådant sätt att jag faktiskt kommer kunna titta på det under tiden! Wehay!

Söndagsmys

Har en ganska mysiga dag i solen med familjen, skönt att det iaf börjar bli något som liknar vår, även on det fortfarande är rätt kallt. Hoppas det vänder fort, är verkligen klar med vinter för denna gång...

Bra leksaker...

Det är ganska lustigt, men man behöver inte göra sig till och köpa en massa flashiga leksaker till barnen. När det väl kommer till kritan är det saker som ett dl-mått, ett sugrör, durkslag, toarullar etc som är jättekul att leka med... Eller varför inte en stor kartong?! ;-)

Hästbloggar

Jag tycker det är svårt att hitta en riktigt bra och intressant hästblogg! Jag vill ju gärna läsa en bra dressyrblogg med träningstips och inspiration men det är lite stiltje tycker jag. Verkar vara vanligare med bloggande hoppfolk av någon anledning. Sedan är det ju självklart många yngre som bloggar och jag har väldigt svårt för det språket dom använder, typ, änna, då, va... Sedan har dom en förmåga att lägga in massa bilder på sig själva i "vardagskläder", sminkade till tänderna och gud vet allt. Ja, nu låter jag säkert som en gammal kärring men jag klarar bara inte av dessa brådmogna tonåringar!! Varför så bråttom att bli gamla?! Var jag verkligen sån?!
 
Jag har under ett par år följt Emma som jobbar hos Andreas Helgstrand, tycker det är kul när man får följa fina hästar och även får lite tips och trix, i ärlighetens namn är språket lite rörigt ibland men det går bra att läsa ändå :-). Sedan läser jag Emelie Brolins, extra intressant såklart när hon är på sina träningsläger hos Anky. Lisen Bratt, Jeanna Högberg  och nu även Emelie Nyreröd skriver på Hippson och dom är också bra, särskilt Lisen skriver mycket intressant om avel (annars är det ju mycket hoppning)! På tidningen ridsport bloggar Elin Aspnäs (som är och tränar hos Kyra) och Hannes Melin (jobbar som beridare på Tullstorp), dom är båda kul att läsa men uppdateras dåligt. Generellt kan jag tycka att dom som bloggar på ridsport gör det väldigt sporadiskt vilket är märkligt då jag misstänker att dom får betalt för att göra det?! Nåja, det är ju kul när det väl kommer inlägg.
 
Det jag är ute efter är sund hästhållning, träningstips och inspiration - Tips på en sådan blogg någon?!
 
Appropå inspiration - ni vet väl att Kyra håller årets clinic på Göteborg Horse show (på onsdagen kl 16)?! Snacka om att få en inspirations-boost inför sommarsäsongen!!
 
             
Bild från hästmagasinet, mer info om GHS clinic: http://www.gothenburghorseshow.com/program/dressyrclinic-med-kyra-kyrklund/

Mupp-häst!

Jäkla Ella, fick förtroendet att gå nakenfis i solen en stund idag och hur tackar hon mig?! Precis - rullar sig i leran... *morr*

TRÅÅÅÅKIG HINGST ;-)

Åh vilken ful och trist hingst jag har som pappa till Alien, verkligen... Skämt åsido, den här fölisen hoppas jag mycket på. Med denna ljuvliga hingst och finaste Melrose kan det inte annat än bli bra!!

 
Bilderna är från Helgstands hemsida: http://www.helgstranddressage.com/index.php/da/
 

Look a like?

Någon som tycker jag är lik min far?! ;-) Fick se den här bilden som min mammas kusin lagt ut på fb, pappa är väl 17-18 år här ungefär...

    

Funderingar kring livet

Funderar ibland över hur härligt det hade varit om man hade varit "hemmafru" ('rätt ord är nog mer stallfru men man kan ju låtsas *s)! Jag hade mycket väl kunnat tänka mig ta hand om hushållet, hämta och lämna barnen och ha middagen på bordet när Gustaf kommer hem - om det också innebar att jag kunde rida på dagarna. Tänk vilken lyx att hinna med alla hästarna och stallet dagtid och vara klar när familjen kommer hem på em!! Tyvärr är det lite dåligt med bidraget till hushållskassan i så fall och det behövs ju om man ska kunna hålla sig med hästarna... Men drömma går ju! Frågan är om man hade varit nöjd? Hade man fått tillräckligt med mental utmaning eller är det så att man behöver ett "riktigt" jobb för att inte såsa igen i skallen?
 
Jag fick mail från min mentala coach som uppföljning från vårt möte och det stod bland annat -"Ju bättre du mår, desto lättare är det att se vad som är viktigast i din utveckling. Att förverkliga dig själv, ditt liv och dina drömmar"... Visst är det en vacker tanke, att förverkliga sina drömmar?! För det första måste man veta vad det är, och jag är inte där ännu. Det jag vet är att sedan jag var hos coachen har en tanke planterat sig i mitt medvetande, en tanke om att jobba med hästar (såklart) men mer än så vill jag inte säga här och nu. Men visst är det lite konstigt, jag kan verkligen inte säga varifrån det kommer men tankarna finns här. Tyvärr kräver dom drömmarna en större gård, eller iaf mer mark, vilket i sin tur kräver pengar/investering och det har jag ju inte... Hmmm... Jaja, det är bara ett litet frö ännu. Vet inte om det hänger ihop med att jag är frustrerad på jobbet eller vad det är men vi får se var det landar. En vacker dag kanske?!
 
Har lite drygt 2,5 vecka till mitt nästa möte med coachen, blir spännande att se vart det tar mig i min mentala utveckling :-)
 
            
 

Skogstur

Inne igen efter en uteritt i skogen med Ella. När vi red iväg var fanns det hopp om en riktigt härlig tur med riktiga vårkänslor men halvvägs började det blåsa så in i bänken vilket förtog lite av myskänslan... Men det var härligt ändå, Ella var hur fräsch som helst, och jag hittade faktiskt en liten bit skogsväg som tinat och vi kunde ta en galopp! Jösses, blev återigen totalt tagen på sängen av hennes fantastiskt kraftfulla galopp som är tillbaka igen!! Underbara häst! Oavsett hur det går med igångsättningen framöver tänker jag konservera känslan jag hade i galoppen ute i skogen idag och glädjas att jag fick känna den igen! Den underbara känslan av att rida ett hundra procent kraftpaket som bara vill framåt, uppåt med en ljuvlig mekanik och runda, stora språng... Wiiee... Synd bara att vägen tog slut, hade kunnat fortsätta hur länge som helst ;-)

På väg ur svackan?!

Nu har jag och Ella haft 2 bra ridpass på rad, vågar man hoppas att vi är på väg ur svackan?! Hon har känts väldigt fin trots att det är de 2 första riktiga passen där jag kan göra annat än att skritta (som vi roat oss med de senaste 3-4 veckorna eller vad det nu är sedan sadeln kom). Det är knappt så jag vågar skriva det men hoppsa-stegen har inte visat sig och hon rör sig på ett helt annat sätt nu. Verkar som att hon börjar acceptera nya sadeln och faktiskt gillar den, hon har ex slutat lägga öronen bakåt så fort hon ser en sadel - bara en sån sak! Kommunikationen måste som sagt fixas till, ingen av oss är inriden fullt ut och minsta rörelse jag gör är något Ella vill svara på, maken till ambitiös häst får man leta efter. Nu mer än någonsin känner jag att jag hade behövt bättre kroppskontroll - core nästa?! Det är iaf hur kul som helst och jag känner mig gladare och mer taggad än på länge, det är verkligen kul att rida! Nästa helg är det träningshelg och Jill ska få drilla mig med sitsen och inverkan, nu ska vi banne mig tillbaka till gammal storform! Hade varit riktigt kul att gå ut och göra lite 70% rundor igen... hehe... Men framför allt ska det bli kul att kunna jobba ordentligt med Ella igen, hon verkar själv tycka det är riktigt kul och verkar så himla tillfreds och det finns nog inget som känns bättre för matte än när djuren mår bra.
 
Nu verkar det ju dessutom som att paddocken snart är återställd igen, har börjat promenera lite med Fille och det hade ju varit vansinnigt kul att komma igång och rida honom igen! Planen är att sätta igång honom och sedan åka in och kolla honom igen map hans förträngningar. Förhoppningsvis är det ingen fara och då ska han få börja hoppa!! Det tror jag han kommer älska :-)
 
Ser fram emot våren nu!!

Rena julafton

Idag har jag fått täckesleverans, var verkligen rena julafton för en täckesnörd som jag- Tänk er själva, 3 lådor med snygga täcken...!!! Tyvärr blir det inga fina bilder nu för jag hade bara min puckokamera i mobilen. Får hoppas på fint väder imorgon så jag kan fota fina hästar i fina täcken i fint väder :-). Vad jag däremot kan säga är att täckerna är super, iaf dom jag provade idag (hann inte alla, är ju fredagsmys)! Är fullkomligt KÄR i i det bruna fleecetäcket. Utan tvekan den bästa passformen på fleece som jag provat! Att det sedan är brunt gör det ju inte mindre attraktivt ;-). Faktum är att jag kommer behöva 2 st till varje häst, ett till vardags och ett som fin-täcke som kommer följa med oss på alla träningar, tävlingar och roliga aktiviteter ;-). Har ju även matchande transportskydd för att sätta pricken över i:t...
 
Hann även testa regntäcket och det var riktigt bra. Bra passform, snyggt och med smart lösning för att kunna reglera bogspännet. Kan absolut rekommendera dessa täcken baserat på hur dom känns och sitter. Hållbarhetsmässigt har dom samma styrka som Horsewares Rambotäcken. Jättekul för Nicole som tagit fram dom :-). Hojta till om ni är intresserade!!
 
        
                
Ella myser i sitt nya fina fleecetäcke, dock fick hon annan pyjamas för natten. Vill ju att det ska vara rent och fint vid fotografering imorgon ;-)

Dolda talanger?

Jag vet inte varifrån denna egenskap kommer, men Albin tycker om att städa?! Det går knappt en dag utan att han tycker vi ska fixa lite. Idag praktiskt taget beodrade han mig att vi skulle städa för det var så rörigt...
-"Kom igen då mamma, nuuuuu städar vi"...
 
Självklart hjälper ju den lilla prinsen till, annars vetisjutton om jag hade gått med på det ;-). Men det gick kalas, vi har röjt hela nedervåningen och när vi röjt undan i lekrummet gick han och hämtade dammsugaren helt på eget initiativ! Kan en mor annat än nästan spricka av stolthet i en sådan situation?! Min prins!!!
 
           
            
 
 

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0