Mammas hjärta


Så himla synd att bilden är suddig, jag tycker den är jättemysig!

Ella darling

Då kommer några bilder på Ella och mig från ridhuset i söndags, inga superbilder på något sätt men det får ni ta. Det som är kul (iaf för mig) är att Ella är så mycket mer ihop i kroppen. Nu kanske man snart kan slippa kommentaren "faller isär" på varje bedömningspunkt under galoppen... ;o)










Ella & matte hälsar på Albin uppe på läktaren, nöjda och glada efter ett bra pass :o)

Catch up!

Det är lite frustrerande att jag inte hinner uppdatera i takt med att allt händer!!!


Berättade jag att Jack den lilla busen hoppade ur hagen? Han och Fille lekte som tokar i hagen (dom står tyvärr fortfarande i den lilla bredvid vägen pga all is), jag var på jobbet och mamma var hemma med Albin. Pojkarna lekte alltså på och hade huuuur kul som helst, mamma stod och tittade på dom när dom springer mot staketet, Jack hade tydligen bra fart och inser väl att han inte kommer få stopp och hoppar över staketet i ren självbevarelsedrift… 120 cm staket - ponny 117 cm i manken… Svarta hingsten är alltså ute på vägen och springer, klockan är 16:20 och rusningstrafiken har såklart börjat, mamma ringer mig… PANIK!!!! Jag fick ringa Christine som var i stallet MEN ute på promenad (mamma hade inte hennes nr), Christine var längst in på Synnerödsvägen (typ 1,5 km bort) och jag kastar mig från jobbet in i bilen. Inser ju såklart att JAG inte kommer kunna reda ut det här och är TOKRÄDD att något ska hända min älskade lilla ponny. Vi har ju redan haft enorm änglavakt redan med hästarna så jag var rädd att vi "använt upp" det vi hade fått och att det nu var dyster utgång som gällde… Ringer mamma 188 ggr och hon svarar inte - ännu mer panik!! Vid det här laget tror jag ju Jack är påkörd och att det är därför mamma inte kan svara. Efter ett par minuter ringer hon tillbaka och meddelar att ponnyn är infiskad och placerad i säkerhet innanför boxens trygga väggar och även Fille är med honom inne. Mamma hade sprungit ut och fått tag i Jack, vår underbara granne pensionären I hade kommit ut (för han såg en buss som stannat och blinkade med varningsblinkers) så han hade tagit Fille (hingst!! 2 år!!) - i grimman - och lett in honom… Är så himla skönt att båda pojkarna är så välartade att även en icke hästvan människa kan plocka in dom så lätt. Särskilt som pojkarna säkert var rätt stressade över situationen men ändå lät sig ledas snällt. Tackar ÅTERIGEN den underbara skyddsängeln som finns någonstans där uppe och vakar över mina hästar - jag är OERHÖRT TACKSAM att du finns…


Har även varit iväg med Trollet till åby för att dra vargtänder. 2 st gigantiska, elaka vargtänder som inte alls ville släppa taget. Tog över 1 timme innan dom var ute men Melsan var riktigt tapper och uppförde sig (återigen) som ett sant A-barn. Det är verkligen en fröjd att åka med henne nuförtiden. Har däremot lovat henne att nästa gång vi åker ska vi hitta på något kul så transporten inte alltid innebär att det ska göra ont :o(. Vi hade samma veterinär som skötte hennes bog och hon berömde Melsan att hon blivit så fin i kroppen plus att hon hade musklat sig bra över bogen - jättekul!! Tyvärr visade det sig att hon höll på att tappa ytterligare en mjölkis PLUS fick de 2 sista tänderna längst in så hon var återigen lite sårig och rörig i munnen så hon får ta det lugnt i 2 veckor nu innan vi kan börja växla upp lite med henne igen. Vi kan iaf fortsätta med att rida ut under tiden så hon behöver inte tappa av så det var ju alltid något. Återbesök igen i slutet av april för att kontrollera att hon fått ordning på munnen inför sommaren och allt gräs och därefter hoppas jag att det räcker med grejer för henne!


Passade på att åka iväg till ridhuset med Ella när transporten ändå var på bilen och gjorde ett helt ok pass, var lite stressad för att hinna innan dagishämtning men kände att 40 min i ridhuset är bättre än att skritta ut på hårda isvägar för tredje dagen i rad… Så jag var lite stressad i början av passet men när jag väl taggade ner gjorde även Ella det och vi jobbade med galoppen, tempoväxlingar och övergångar. Ella kändes lite trött och stel men blev som sagt rätt fin till slut ändå. Det är så KUUUUUL att vara ordentligt igång igen även om vi har en hel del att ta igen i grundridningen för att få ramen lite mer på plats igen, men det kommer :o)


Idag är det fredag och jag ska åka och hämta Albin nu, får se om jag hinner slänga in lite bilder sen på Ella och mig från när Gustaf var med och fotade i söndags. Annars är det Taco och Let's Dance som står på agendan för kvällen ;o)

Bowling & Hockey - japp ni läste rätt ;)

Hemkommen från hockey (hör och häpna). Pappa fick hockeybiljetter i julklapp så idag var det dags att killa den aktuella matchen mellan Fröluncda och Timrå. Hockey är ju väldigt roligt att titta på även om man inte är en riktig "fan", är ju så vansinnigt medryckande ;o). Tyvärr förlorade Frölanda med 5-2 vilekt inte kändes som direkt rättvisa siffror då Frölunda faktiskt spelade riktigt bra större delen av tiden men lyckades inte göra mål. Så är det ibland. Det var iaf kul att hitta på något annat för en gångs skull, Gustaf var ju också med och mamma var barnvakt åt Albin. Trevligt, trevligt :o)



Som om inte det var nog var jag igår och bowlade med Skandinaviumtjejerna. Det var också väldigt trevligt även om min serie kunde blivit betydligt bättre, tydligen kunde bara mitt klot slå ned 8 käglor varje gång - hur nu det var möjligt?! Får kanske vara nöjd med att det var 8 och inte 3 *hahaha*. Bowlingen avslutades med goa hamburgare i trevligt sällskap så det kan man ju inte klaga på. Nu är det inte alls länge kvar innan vi kör igång, mindre än 1 månad kvar!! Tjihoo :o)

Världens Bästa Ella

På Ellafronten har det varit fantastiskt roligt de senaste dagarna. Har av 5 dagar varit i ridhuset 3 och av dessa haft träning 2 och det har gått så galet bra!! Ella är positiv, på hugget och verkar tycka det är jättekul att få jobba igen. Visst känns det att vi varit ifrån "riktig" träning ett tag, ramen är inte som den borde, hon tränger med bogen osv men på det stora hela känns det som att vi har löst vintersäsongen över förväntan hittills. Hon känns stadigare i formen i galoppen, starkare och mer påverkbar. Konditionen är också bättre (på Ella - inte mig!) och det gör ju att vårt utgångsläge nu är bättre än när vi slutade i höstas... Vad som måste läggas massa fokus på är min sits, det är märkligt vad man tappar sin sits och inverkan fort. Eller rättare sagt, lägger till med massa olater *oops*. Det känns jättekul att komma igång igen nu hoppas jag bara vi får träningsro så vi inte behöver tappa tråden igen :o)

Vaför 2 när man har 4?!

Inridningen av Trollet fortsätter. För er som inte vet det så har Melsan mer och mer gått in under smeknamnet "Trollet" av 2 anledningar faktiskt. För det första har det gått troll i hennes igångsättning med alla möjliga konstiga orsaker. För det andra ser hon ut som ett troll med en kalufs som VERKLIGEN behöver fixas men jag drar mig då den är rätt käck att ha när Trollungen studsar, "mantag" is tha shit ;o). Sedan senast har hon varit ute på 2 uteritter & en promenad och skött sig kalas. Sista gången kunde jag till och med skritta henne sista biten längs vägen utan några som helst problem trots ett pärlband av brummande bilar som susade förbi - duktig tjej!!!

Igår var vi iväg till ridhuset för att rida där (första gången någonsin) och det var… intressant! Vi promenerade till ridhuset och tog några varv där matte var på backen, miljöträning var ordet ;o). Ganska spänd Trollunge såklart men hon coolade ner sig rätt snabbt ändå så jag satt upp och tog rygg på världens bästa unghästsupport M&M. Skrittade några varv på fyrkanten, travade några varv och sedan försökte jag rida runt lite själv medan Madde skulle bygga upp hinder. Då kom lilla djuret på att det var ju ganska läskigt att gå själv… jätteläskigt faktiskt! Så hon började stegra och tramsa. Som om det skulle bli lättare och mindre läskigt att stå på 2 ben istället för 4?! Konfererade lite med Madde där vi konstaterade att lillhästen förmodligen bara testade gränserna lite så jag manade på henne och fick henne iaf att gå framåt, Madde var färdig med hindren och satt upp så jag tog rygg igen. Några tramsigheter senare kunde vi trava ganska käckt och då nöjde jag mig med det. Är ju inte kul när skithästen reser sig men vad kan jag säga?! Hon är hon ju sto… Hoppas iaf att det är en snabbt övergående fas och att hon någonstans insåg att det inte var okej. Nu får jag bara se till att göra det så bra som möjligt för henne med utrustning och annat. På torsdag ska jag till Åby och dra dom hemska vargtänderna (som konstaterades vara i vägen sist vi var inne), sedan är det förhoppningsvis färdigt med alla uppehåll och avbrott i hennes igångsättning. Ska även ringa ut sadelmannen igen och hitta en bra sadel till henne. Nu har hon Ellas och den är inte helt optimal på henne tyvärr, tror egentligen inte det stör henne jättemycket ännu men det är lika bra att kolla efter en egen :o)

Dagis och inskolning = ÅNGEST!!!

Vi har de senaste 2 veckorna "roat" oss med att skola in Albin på dagis och jag måste säga att det är heeeelt fruktansvärt! De första 3 dagarna var jag där tillsammans med honom hela tiden och vi gjorde en "normal" dagis-dag tillsammans och det var väl helt okey, dag 4 var det meningen att han skulle börja vara där själv och det gick rätt bra faktiskt. Dag 5 hade han listat ut att han skulle bli lämnad kvar och då kom tårarna… Sedan dess har lämningarna inte fungerat längre. Gustaf har fått ta lämningarna, dels för att det passar bättre med den totala snurren med logistik och tid och dels för att han grejar det trots allt bättre än jag... Det bara är så, mitt modershjärta pallar inte! Har lämnat 1 dag och det något av det värsta jag gjort! Från det att jag gått utanför dörren på dagis SPRUTADE tårarna mer eller mindre non stop i 3 timmar! Känner hur det tårar upp här och nu bara jag tänker på det…

Hur lång tid tar det innan han börjar acceptera lämnandet och inte vara så himla ledsen?? Nu har det iofs gått över relativt fort (5-30 min ungefär) och sedan har han lekt ganska bra. Har kommit lite tårar till och från men han äter bra och somnar utan problem så jag tror inte han känner sig otrygg på något sätt egentligen?! Men det spelar ingen roll, den här separationen är vidrig och jag önskar det fanns ett sätt man kunde undvika den, är nästan så jag funderar på att bli dagmamma själv istället… Jaja, det är väl bara att bita ihop och hoppas på att det löser sig snart men ÅNGEST har fått en helt ny innebörd!

Prillig Ella i ridhuset

För första gången på riktigt länge var jag extremt sugen på att gå bort till ridhuset och dressyra med Ella, kändes som att det var dags med tanke på att vi inte tränat ordentligt en endaste gång sedan vi satte igång igen *oops*. Det var ju bara att trotsa vädret och knata bort. Tack och lov hade det iaf slutat regna så det var inte alltför bedrövligt. Fick sällskap av Gustaf och Albin som ville ut och lufta sig och inte nog med att det var himla trevligt, det kändes ju extra bra med tanke på att Ella visade sig vara ett Prill-Monster utöver det vanliga då det rann vatten (och ibland lite snö) från taket och det LÅTER JU SKITÄCKLIGT JU!!!!! Jag kan faktiskt inte minnas när hon varit mer spänd än vad hon var idag, Jösses alltså!!! Men, vis av erfarenhet hade matte helgarderat sig genom att ta med longerlinan så det blev till att rasta monstret innan det var dags för uppsittning. Kan ärligt talat inte säga hur många "Åh-nej-nu-äter-dom-upp-mig-explosioner" fröken Ella lyckades med, gav liksom úpp att räkna till slut... Efter rastning på lina var det dags för yours truly att agera kamikazepilot... Det gick bra, riktigt bra med tanke på omständigheterna. Ellahästen var visserligen som en tickande bomb och minsta lilla pip tycktes frambringa hysteriska små utbrott men efter en liten stund sansade hon sig något iaf för att till och med bli riktigt trevlig i slutet... Tack och lov, ett tag var hon RIKTIGT billig ska jag erkänna! Gustaf fick fotat en del men tyvärr blev det inga riktigt bra bilder, konstaterade mest att jag har lagt på mig massor :o(, att min sits på något märkligt sätt blivit bättre och att Ella blivit mycket starkare i galoppen och kommer ihop sig riktigt bra :o). 

Väl hemma igen blev det en promenad med Melsan som var lite seg idag, gårdagens uteritt tog visst på trollet så hon får vila imorgon ;o).



En duktig, en sådär... ;o)

Idag är jag så stolt och nöjd med Melrose! ÄNTLIGEN har vi kommit ut på uteritt efter alla sjuhundraåttionio störmoment som kommit mellan. Vi hakade på M&M och red "pallrundan", lilla trollet skötte sig jättebra. 2 pyttesmå bockningar i början men annars ingenting och bockningarna kom faktiskt när jag drev på henne för skänkeln precis i början när jag kommit upp så det var egentligen inte så konstigt. Hon är ju trots allt endast sutten på 3 ggr sedan skadan i somras och det har varit men någon vecka emellan hit och dit så jag klandrar henne inte. Senaste uppsittningen var ex för en vecka sedan... Inte optimalt på något sätt men efter det blev det ju så galet halt på vägarna och hon var barfota bak, stackarn halkade runt som en liten bambi. Men nu har hon både skor och brodd x4 även bak så nu sjutton ska vi igång! Jag blir så himla glad av henne, hon är så trevlig och positiv hela tiden och uppskattar verkligen när hon får vara med. Ska bli jättekul att se vad det blir av henne, hon har många positiva kvalitéter...

Även Ella blev rastad idag efter 2 dagars vila. Red ut (vilket såklart inte är helt optimalt när Primadonnan latat sig i dagarna 2 och dessutom blåste det rätt duktigt) men jag kände att jag inte skulle orka ett pass i manegen för är fortfarande inte bra från min förkylning. TramsFia var såklart på hugget och skulle inte gå lite här och var, det var farliga båtar, bilar och människor óch gud vet allt... *suck* Men efter att ridit cool 4-åring ute kändes det inte okej att 8-åringen skulle tramsa. Hade helt enkelt inte tålamod till det och fick ta ett par rejäla duster med henne till en början men sedan blev hon rätt bra och uppförde sig som folk igen. Det är ju själva den vad hästkraken fjantar ibland alltså... Sista galoppsträckan i pulssnö var till och med riktigt rolig (tyckte även Ella *s). På det stora hela blev det en bra hästdag med rastning av bägge damerna medan killarna hade galet kul i hagen och lekte som tokar i vanlig ordning. Dom rastar sig väldigt bra på egen hand måste jag säga ;o)

På eftermiddagen var det dags för kalas hos MAMMA SOM FYLLER ÅR IDAG - GRATTIS, GRATTIS :o)

Strejkar

Med tanke på rubriken i mitt förra inlägg så är det kanske föga förvånande att jag idag häststrejkar! Jag ORKAR verkligen inte aktivera dom idag, lite dumt för Ella stod ju igår men så får det vara. Ibland får man skolka ;o). Har iofs kört stallet ordentligt med storsanering av 3 boxar, spånat, städat kattlådor, sopat logen etc etc så jag har egentligen inte dåligt samvete... Det enda är väl att jag får en spännande tur med Ella imorgon ;o). Har iaf bestämt med M&M att haka på dom imorgon med Melsan så det känns bra, blir spännande med en uteritt på henne men Monki är så stadig så bättre sällskapshäst får man leta efter. Kul, kul - men ni får gärna hålla tummarna för att lillhästen uppför sig ;o)

Nu är det alltså dags för fredagsmys och Let's Dance. Ska bli kul att se hur det går för Helena idag :o). Sedan konstaterade jag att vi har sovmorgon imorgon för Christine har morgonstallet - lovely!! :o)

Helt slut - och då är det inte jag som skolas in!

Det här lite längre inskolningsdagarna på dagis har gått jättebra - ända tills vi kommer hem! Då har det i dagar 2 kommit fram ett litet monster i Casa Ljungqvist, en gnällig och tålamodslös liten kille... Vem är han och var har han gjort av min solstråle till son??? Är det så här det kommer vara i fortsättningen eller är det "bara" tills han är inne i den nya rutinen? Det är så tråkigt och ledsamt när själva dagisvistelsen går så himla bra och så får man det här hemma :o(. Som om det redan påfrestade den ömma moderns hjärta...

Nu sitter jag här och är oerhört tacksam att det är helg! Och att Gustaf är hemma igen, han har varit uppslukad av jobbet i dagarna 2 pga en feluppgift gällande en deadline, Gustaf trodde det var den 20:e men det var i onsdags... Ooops. Sedan var han i Stockholm heeeeela dagen igår (åkte 06:15 och kom hem 23:15). Det är inte jättelätt att rodda allt själv utan Gustaf med dagisinskolning, stallande och hästar. Albin var verkligen JÄTTEDUKTIG och tapper igår när vi fick knata ut i stallet för att mocka och kvällsfodra i kylan. Mammas lilla prins!! Jag får bara så himla dåligt samvete när jag släpar med honom så, känner mig som usel mamma som inte sätter hans behov först (för att inte tala om hur mycket man stressar för att bli klar fort) men alternativet att vänta tills han somnar och gå ut då känns ännu värre även om jag skulle ha baby watchen på. Det tar ju ändå lite tid innan jag hinner in... Jaja, nu gick det ju bra. Men jag tycker inte om det!! Men får att knyta tillbaka så är det väldigt skönt med helg och vanlig rutin igen, är verkligen helt slut efter dessa dagar. Förkylningen jag åkt på hjälper ju inte heller direkt till... Ska försöka vara lite snabb i stallet idag igen så vi får ha fredagsmys ordenligt så får jag ta en helkörare i stallet imorgon istället. Misstänker att Gustaf gärna är med Albin efter att ha varit borta i 2 dar ;o)

Jag tar det som en man

Jag har inte bloggat på ett par dagar - som kanske märkts av den enkla anledning att jag inte har hunnit. Har återigen slungats in en galen vecka med aktiviteter som avlöser varandra kombinerat med en förkylning som verkligen inte hade behövt göra sig besväret att landa i yours truly... Känns som förkylning nr 199 för denna säsong och det räcker nu! Faktiskt!

I måndags skulle vi börja skola in Albin på dagis men han var krasslig så det blev inget. Jag jobbade hela dagen för att sedan få fikabesök av en kompis som ska åka till Australien 1 år och plugga. Det var jättekul att ses, har inte träffat henne på skitlänge! Sen var det dags för GHS möte (Göteborg Horse Show) på Skandinavium. Nu är det verkligen inte länge kvar och alla bitarna börjar falla på plats, det är så mycket kringgrejer som man aldrig tänker på när man går dit som besökare som man blir varse när man är funktionär :o).

 Igår var Albin betydligt bättre så vi tog inskolningsdag nr 1 = kl 9-12 med förälder. Det gick jättebra, Albin tyckte det var roligt med alla leksaker och var mer intresserad av dom än de andra barnen (föga förvånande *s). Inga problem med andra ord, själv lider jag ju av tidernas separationsångest men sålänge jag är med och kan hålla kollen är det lugnt, vänta bara till inskolningsdag nr 4 som är första dagen han ska vara där själv utan förälder... På kvällen var vi bjudna till grannarna men jag hade vid det här laget blivit rätt krasslig och det tog min sista energi att knata till ridhuset med Ella och tömköra henne - sen var det bara att inta ryggläge med en stor kopp te och varmaste gosefilten framför TV'n så Albin och Gustaf gick in själva på kalaset (hade f.ö varit jättetrevligt).

Idag (läs ons) var det dags för inskolningsdag nr 2 = kl 9-14 med förälder. Gustaf tog morgonstallet och jag har ett svagt minne av att han kom in och svamlade något om att klockan var halv 9...??? Vi vaknade "på riktigt" när kl var 08:49 och jag var suuuuuperkrasslig. Fick ringa dagis och resultatet blev att vi var hemma pga sjuk mamma... Så man kan säga att Albin hade en VAM dag... *hahaha* Inte för att han varit särskilt försiktig med sin stackars krassliga mamma, tvärtom har han kört fullt ös hela dagen i princip och det har inte funnits utrymme för rast och vila direkt... Phu, jag är helt slut! Som extra grädde på moset jobbar Gustaf över pga en tidigarelagd deadline så där bidde det ingen avlastning. DESSUTOM missade jag min första träning för året. Hade tänkt att trotsa allt vad förkylning heter och åka ändå (fick tips om 2 panodil och en 1 Ipren), men även här satte ödets vindslag käppar i hjulet. Som från ingenstans kom det där vita från himlen tillbaka och med råge, tror vi fått 15 cm här! Checkade av med min tränare som har lite luriga backar till sig (där vi fastnat tidigare i vinter Ella & jag) om vad hon trodde om vägen. Fick svaret att det är nog lugnt om man har dubbdäck och bakhjulsdrift - jag har dubbfria vinterdäck och framhjulsdrift... Matematiken är enkelt. Ingen träning idag alltså :o(. Förmodligen likabra det med tanke på mitt tillstånd, men inte detso mindre surt...

Så nu sitter jag här, lagom bitter och gnällig, förkyld som f-n. Är vansinnigt synd om mig faktiskt... Jag tar det som en man med andra ord....

Upp som en sol, ner som en pannkaka

Det är jeeeefligt (pardon my french) irriterande hur snabbt saker och ting kan vända. Sist jag skrev svävade jag på små rosa, fluffiga moln över hur fin Ella hade varit att rida. Detta gav såklart mersmak så när Madde skulle trotsa vädrets makter och tappert knata bort till ridhuset hängde jag och Ella på (plus Christine och Brio). Kan villigt erkänna att skritturen TILL ridhuset, i snålblåst och regn var inte ett smack peppande och jag undrade både en och sjuttio gånger varför jag gav mig ut överhuvudtaget... Väl där möttes vi av 2 shettisar som huserar i ridhuset dagtid men dom blev snabbt infiskade och vi fick höra att det var hoppträning om en stund, dom skulle komma och rida fram men det var helt okey att vi red samtidig. Better safe then sorry tänkte jag som tagit med longerlinan och rastade av Ella lite "utifall". Hon var rätt sansad till en början men när de 3 ponniesarna som skulle träna kom blev det desto plirrigare... Satt upp och även om hon var spänd gick det ok, lite svårt att rida runt när ponniesarna skrittade fram i bredd i kombination med att det låg bommar ute lite här och var PLUS oss 3 storhästar men man fick hålla tungan rätt i mun och styra... Då kommer det in 2 islänningar och dom börjar NH träna SAMTIDIGT som det redan var 6 hästar plus bommar framme!!! Inte så smart kanske, en ponny ballade ur och började stegra, Ella hakade såklart på men utökade sin stegring med hela repertoaren av bock/bakut med twist. Lyckades tack och lov sitta kvar alla 4-5 ggr hon "skojade till det" men blev rätt trött och satt av av ren självbevarelsedrift... Jag blir sååååå trött! Det jag helst vill göra i det läget är att kicka till hästskrället och sätta full fart framåt men det var INTE läge igår, plus att jag blir osäker, väljer jag den vägen MÅSTE jag till varje pris bli kvar i sadeln och f-n vet om jag grejar det?!... Ok, igår blev det ju en extrem situation mot vad hon är van vid så det slog lite extra slint, men spändheten finns där när vi går bort till ridhuset och det är vansinnigt tröttsamt. Frågan är hur mycket jag sänder över till henne genom att jag själv är "beredd" på vad hon ska hitta på?! Kan det rent av vara så att jag indirekt orsakar det?? Är inte lika tuff som när man var yngre, och definitivt inte lika smidig och följsam... Är bara så galet trött på det beteendet så nu funderar jag om jag måste ta itu med det istället för att rida vidare som om inget hade hänt? Hade varit intressant att se hur hon beter sig med någon annan på ryggen som inte förväntar sig att hon ska göra massa stök - håller hon sig på mattan då???

Hmm...

ALBIN :o)


Leker med Ernst hos farmor i julhelgen


Visar upp sina färdigheter på klaviaturen, RÄTT nöjd ;o)


Fikapaus för trötta pojkar!


Albin och Farmor


Albin har fått dille på mammas scarf, leka kurragömma är skitkul...


.... däääär är Albin :o)


Trött kille på nyår, leker med trillingarnas urfräsiga bil


Dålig bild på duktig pojke som hjälper mamma att städa - mammas hjärta!!

Who is the fool now?

Som jag tidigare rapporterat så fick ju Ella spunk av ett gäng vasstrån på vår uteritt igår, idag tänkte jag skritta fram samma väg inför dagens mer uppstyrda dressyrarbete som stod på schemat. Sagt och gjort vi knatade iväg och kom till de berömda vasstråna och vad tror ni händer??
1. Ella spunkar ur igen?
2. Ella tittat till en gång men går sedan oberört vidare?
3. Ella har fullständigt glömt bort att det var farligt?


Rätt svar: 3 - TOTALT minnesförlust över vasstrånas förmåga att äta Ellahästar... Fjant!

Turen fortsätter rätt harmlöst, hon försökte vara "rädd" för en dam som tömde en skottkärra men sansade sig och därefter var det lugna gatan tills vi möter en mormor med 2 barn varav ena barnet åker på en käke och det andra går och drar en pulka i snön... Ni kanske kan föreställa er ljudet?! NATURLIGTVIS blir Ella tokspänd av det då sällskapet först är dolda bakom en trädunge men så fort hon får syn på dom lugnar hon ner sig lite. Jag pratar med sällskapet i ett par minuter och sedan ska vi gå vidare - MEN - då får Ella syn på en pulka till (helt identisk med den pulka tösen som precis stod bredvid oss i flera minuter hade) på en snöhög och HERREGUUUUUUD!!!! Snacka om Ellaätande monster som står i beredskap på snödrivan... Efter X antal minuter, 4 frågor från sällskapet om dom ska flytta pulkan, 5 nedbackningar i diket och 1 st galet irriterad matte går i allafall mesproppen förbi denna livsfarliga plasttingest i spiskrokform, frustrandes som en stridshingst (säkert hade hon svansen på ryggen också)... Ibland va... Efter detta försökte Ella fjanta vidare men matte hade fått nog - nu blev det dressyrarbete för hela slanten ute på vägarna, fyrfotingen distraherades med öppnor, slutor, övergångar, halter, rakriktning, tempoväxlingar och galoppfattningar. Tack och lov för väglaget just nu säger jag! Alla vägarna är kanon att rida på och planen att gå in i paddocken reviderades till miljöträning/dressyr. Min grannar undrade säkert vad vi höll på med där vi red fram och tillbaka men så fick det bli. Kan ju likaväl rida fram och tillbaka på vägarna som runt runt i paddocken?! Ella blev KANONFIN iaf, SOM hon samlade sig i galoppen!! Hon var så fin att jag övade på LA:4 momentet med ryggning-galopp och det gick faktiskt helt okey, var första gången jag ens provade så det får man ju vara nöjd med ;o). Återigen satt matte med ett leende från öra till öra och njöt av sin härliga häst! Hon kan ju om hon vill den lilla rackaren och ännu en gång blev det bevisat att hon bara tramsar, who is the fool now little darling?! ;o)

Full av tillförsikt tyckte jag sedan att det var dags att rida ut på Melsan, vi måste verkligen ta det ett steg längre nu och likväl som att rida i paddocken kan vi gå ute istället. Christine hade lovat hjälpa mig så hon fick ta Ella som "stabil ledarhäst" (vilket av någon outgrundlig anledning hon alltid är när man promenerar med henne istället för att sitta på) och vi gick en av grannens grusvägar fram och tillbaka x2, jag red Melsan som var lite spänd i början men gick det bra. Tyvärr är det ju så himla halt ute och hon är barfota bak så vi är rätt begränsade var vi kan gå. Hovslagaren kommer på tisdag och slår på bakdojjor, då kan vi äntligen komma igång ordenligt. Tyckte iaf hon var jätteduktig idag, 3:e uppsittningen efter konvalecensen blev en kortare uteritt och lillhästen uppförde sig fint. Hon är ju trots allt bara riden 5 veckor inför 3-års, sommarlov på det och sedan hann jag bara sitta upp 3-4 ggr i somras innan hon blev sparkad. Vi ligger helt klart efter i hennes utbildning men det ska bli ändring på det nu. Basta!

Det var en mycket nöjd hästägare som gick in och hade fredagsmys med familjen... :o)

Fiorello - mitt hjärtegryn





Hoppla, hoppla hästen!!

EN fördel med all denna snö som kommer är att det blir väldigt snöpackat på vägarna även efter dom plogat och det blir verkligen PERFEKTA galoppvägar vilket jag och FjantElla utnyttjade idag. Tänkte först ta en kortare skrittur då vädret var skit men Ella var sådär supertramsig som bara hon kan vara (jag menar - hur kan ett vasstrå vara farlig?!?!?!?) så jag fick nog och ville få ur henne all form av prillighet. Svaret blev GALOPP! Å som vi galopperade!! Arbetsgalopp, samlad galopp, full spruta, mellangalopp öppna i galopp - you name it, we did it (dock inga byten)! Hade huuuuur kul som helst och jag satt med världens bredaste smile hela tiden - wehaaaay... Ella var betydligt beskedligare efteråt ;o).

Så nu sitter jag här, helt slut efter att ha mockat åt 6 hästar och packat höpåsar till dito. Fick för mig att vara snäll så jag ringde mina inackorderingar och erbjöd mig ta deras djur idag så dom slapp ge sig ut på vägarna i snöovädret, uppskattat såklart men det var ju lite jobbigt ;o). Lägg därtill spåna upp till mina och skotta en människostig ner till hagarna... puh! Middagen blev just serverad av snällaste maken och sedan ska jag SLAPPA!! Det är jag verkligen värd idag.

Målsättning 2011

Efter att ha varit ute en stund i det härliga vintervädret kom vi in, åt mat, lekte lite och sen blev Albin mammig och ville mysa (helt superunderbart när han är så gosig). Det tog inte många sekunder innan han slocknade fullständigt så jag blev fast här i sängen bredvid honom med datorn... Stackars mig ;o)



Det blev ju ett ypperligt tillfälle att försöka sammanställa årets målsättningar för hästarna... För unghästarna är det enkelt: Melsan ska matchas mot kvalitéten i höst, hon ligger ju rätt mycket efter så det blir onekligen en utmaning. Fille och Jack ska under våren förberedas för inridning, dvs träna med utrustning, promenader, löshoppning och sedan klurar jag på en lösning att få dom inkörda (iaf Jack). Under hösten ska jag ta en 8 veckors period och rida in dom. Har hittat en duktig liten tjeja som kan hjälpa mig med Jack så han blir ordentligt inriden och det känns jättebra!

Vad det gäller Ella får jag väl damma av förra årets målsättning, nämligen att sätta bytena. Det är dags nu, jag vill verkligen få till det nästa steget nu! Ella har redan blivit 8 år, heeeeelt galet vad tiden har gått. Känns som igår jag fick hem min tunna lilla speta till unghäst från Tyskland... Jag är så oerhört glad och tacksam att Ella motsvarade vad jag såg för min inre blick att hon skulle bli när hon blev stor. Hon är så fruktansvärt vacker den hästen och det kunde man kanske inte tro när hon var liten. Har en kompis som kallar Ella för den fula lilla ankungen och det ligger lite sanning i det faktiskt... Hihi... Men målsättning var det, jo byten! Bli stabila i formen och träna mot lättare Msv. Tävlandet får jag nog klura lite på, det beror lite på hur det går med bytena. Trasslar det för mycket får jag väl ligga lågt med tävlingar i år och fokusera på träning istället...

Så där var den, målsättningen för hästepållarna. Ser fram emot ett händelserikt år med massa kul aktiviteter inplanerat. Misstänker att det kommer bli ett himla flängande och trixande med åtminstone 3 hästar som ska löshoppas... Får hoppas vi kan göra det i paddocken sen när dom är lite säkrare annars blir det inte lätt ;o)

Målsättningen för mig då?? Det är att utvecklas med hästarna och hitta en bra sits, drömmen är att få en 8 på sits och inverkan ;o)...

Snö, snö, snö

Tisdagens utfall:
Ella - vila
Mels - longering


Inte helt fy skam med tanke på att jag kom ut i stallet halv 9 på kvällen och det hade börjat snöa som f-n! Lite ståndaktig börjar man minsann bli ändå… Tyvärr (eller vad man ska säga) betyder det att jag MÅSTE rida Ellahästen idag och snön har inte direkt minskat. No, no det har snöat hela dagen och kommit minst 15 cm sedan igår kväll så där ser man, jag hade minsann rätt ;o). Men hänger inte läpp för det, här ska ut och galoppas i snön!! Kommer få åka tidigare från jobbet så man inte fastnar i snöovädret men det må väl vara hänt (för den här gången *s). Misstänker att öva halvhalter som jag tänkte satsa på igår kommer gå... sådär (?!) idag men man måste ju passa på när man har sådant här ypperligt "galoppa-i-snön" väder. Funderade ändå på att ta ridhuset då så det verkar ju vettigt ;o)


Planering ons:
Ella - Styrketräning galopp
Mels - uppsittning alt vila

Min nya träningsform??

Dagens agenda - tis

Ella - rida med fokus på HALVHALTER. Hon måste lära sig vänta igen...
Mels - promenad

Lite rumphugget inlägg kanske, men om jag skrivit det kanske det händer?! Gustaf blir sen idag, och jag är lite seg = en kombination som GANSKA lätt kan resultera i vila på båda damerna idag om jag känner mig själv rätt. Har däremot lärt mig att aldrig skjuta upp ett ridpass till morgondagen om det inte är absolut nödvändigt för imorgon kan det vara snöstorm, jag får migrän eller så händer något annat otippat som grusar mina planer. Så är det alltid när LatFia i mig får överhanden och ips vips är den latis-dagen uppe i 3 dagar utan aktivering på ren jävelskap... Nope, förändringens vindar blåser över gården. Vi ska bli pigga och alerta, nyttiga och smala... Sådetså!

Hoppas inte Gustaf ser...

Okey, jag har karaktär sämre än en lus. Jag erkänner!! 1,5 dag var så länge jag klarade mig utan att börja knapra på wienerchokladen som finns kvar efter jul.... heeeeelt värdelöst! Tänker vara så patetisk att jag ursäktar mina handlingar med att jag har förmodligen inte ätit tillräckligt bra på lunchen i och med att suget satte in, så nu tänkte jag sätta mig med en veckomatsedel. Planera mål för mål helt enkelt. Att det ska vara så jädrans svårt att äta sunt?! Man kan tycka att jag borde ha lätt att hålla mig när orsaken till det är till stor del hästeriet men icke! Inte ens det kan få mig att sluta småäta. Frågan är om jag måste köra en kroppsrensning i form av fasta för att få en kickstart och rensa mig själv från alla sug och begär??

What's up på hästfronten...

... kanske man undrar. Jotack, det är fin-fint! Ella tuffar och går, dock ingen regelrätt dressyr ska erkännas. Har varit i ridhuset 1 gång sedan vi sprattlade igång efter vår lilla vila... Ajajaj, och nästa vecka startar träningarna igen...  Kan ju erkänna att jag känner mig lite småslapp faktiskt men glädjen över de eminenta vinterlaggen vi fick på hästapållen har öppnat en helt ny värld för mig - nämligen en värld som vinterryttare så allt vad dressyr har vackert få stå åt sidan till förmån för härliga vintergalopper i snön. 4 x brodd plus snösulor is da shit! Häromdagen red vi ut med M & M, det var dagen efter "tödagen" så det var fullkomlig blankis överallt men det var inga som helst problem. Ella knatade på överallt och halkade inte en enda gång!! Halleluja! Det blir ju dessutom så vansinnigt kul att rida ut när man har en häst som sköter sig, så att Ella har uppfört sig nära nog prickfritt är ju som grädde på moset ;o)...

Att sedan den hästens psyke är ett mysterium är en helt annan sak. Hon kan vara helt oberörd av en timmerlastbil 50 meter bort som håller på att lasta stockar för fullt, men när en garageport är öppen längs med skrittrundan flyger hon i luften och blir värsta stridshästen med nästborrar stora som tefat, frustandes och pustandes... För en öppen garageport?!?!?! Lösande hundar som kommer springades emot henne, skällandes såklart - inga problem, en shettis som står helt stilla i en hage däremot = hjäääälp!!!! Livsfarlig... Jag får helt enkelt ge upp att försöka förstå henne, det är nämligen ett fullständigt lotteri och den dagen jag på förhand lyckas lista ut dagens farliga händelse är dagen jag ska köpa mig en trisslott... Jaja, har sagt det förr och säger det igen - man får ALDRIG tråkigt med en häst som Ella ;o)

Melsan har jag ÄNTLIGEN kommit upp på igen, 2 ggr. Nu verkar bogen, tänder och magen var okey igen så nu är det banne mig dags. Första gången var egentligen rätt puckat av mig att sitta upp, men fick en sån där fix idé när man bara MÅSTE. Det var dagen innan nyårsafton, jag var ensam ute på kvällen och satt upp för första gången på 5 månader... Tack och lov är hon supersnäll så det gick bra, kände mest att jag behövde komma upp på henne innan nyår. Sedan satt jag upp i förrgår, Christine var här och hjälpte mig så vi tog en kort promenad. Blev rätt kasst tyvärr för Mels är barfota bak och det var svinhalt. Hann skritta lite på henne mest för att konstatera att jag måste ringa hovslagaren och slå på baklagg. En stor nackdel är också att hon har ändrat sig jättemycket i kroppen så Ellas sadel som tidigare låg helt okey är numer bedrövlig... Suck, dags att ge sig ut i sadelträsket igen alltså. Någon som vet en skön sadel som funkar på en bred och rak häst och inte kostar multum - let me know!

Fille och Jack fick förära det nya året (och det faktum att dom nu är 2-åriga prinsar) med att få på sig träns. För Jack var det premiär men Fille har haft det en gång förut. Jack var måttligt road och velade ganska mycket med bettet, sötisen. Är inte lätt att bli stor... Fille däremot verkade tycka att det där kunde han nu och var precis som vanlig. Min COOOLA blivande valack - löve him!!

Nytt år, ny start!

De senaste dagarna har jag påbörjat sjuttioelva inlägg men lagt ner efter ett par rader... Kommer inte riktigt till avslut och någonstans på vägen tappar jag inspirationen. Märkligt men så är det. Egentligen har jag MASSOR att skriva, tankarna fullkomligt bubblar i skallen men jag får inte sorterat vad jag vill få ur mig, än mindre ord på alla tankar vilket är otroligt frustrerande!

Det viktigaste just nu är iaf att familjen Ljungqvist ska skaffa sig bättre matvanor och en normal dygnsrytm. Det är bara en vecka kvar till Albin börjar på dagis och vi vill ju inte att det ska bli en större chock än nödvändigt, vilket innebär att han inte kan ligga och dra sig med sin lata pappa till halv 10 på förmiddagarna... Har börjat få honom somna senast kl 21 nu iaf så det går ju åt rätt håll ;o)

Sedan har vi då matvanorna, nu är dom ju under all kritik och vi är 2 riktiga gottegrisar jag och maken vilket vi  dessvärre bittert fått bekräftat av vågens envisa, kolsvarta sifffror som visar krumelurer så jag inte ens kan utläsa vad det står... ;o). Men nu blir det ändring, inget mer godis, snask, dricka, mackor osv. Nu snackar vi kostcirkel med grönsaker, lagom stora portioner, frukt och inget småätande. Albin tar efter allt vi gör nu och vi kan inte ge honom detta slarvet. Dessutom vill jag kunna rida ordentligt och just nu är jag galet osmidigt så det passar ju ypperligt att ta tag i det nu ;o)

Ikväll vräker vi i oss onyttigheter och imorgon bitti är det invägning följt av havregrynsgröt... 2011 är året då familjen Ljungqvist blir sund och nyttig - så det så!

                   

2011

Jag hade planer på att göra ett storstilat inlägg igår på årets sista dag, likt det jag gjorde förra året men det blev inget av det. Jag började men av någon anledning tröt inspirationen för när allt kom till kritan insåg jag att jag är endast tacksam. Tacksam för Albin, familjen och hästarna, tacksam att alla nära och kära har hälsan. Inför 2011 hoppas jag att det fortsätter och att vi får ha det gott... Kort och Gott!

SÅ Gott Nytt år go vänner, hoppas ni får ett underbart 2011 :o)

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0