Föreläsning fysioterapi

I tisdagskväll var jag på föredrag om förebyggande av skador, rörelsestörningar, behandling och rehabilitering av häst. Föreläsningen hölls av Jessica Sjöholm som jobbar som fysioterapeut/kiropraktor, bl a på Helsingborgs djursjukhus. Det var en väldigt intressant föreläsning med fokus på ryggskador (vilket som ni vet är högaktuellt för yours truly), behandling och rehabilitering av de samma. Vad som kändes väldigt skönt var att jag har en sund plan med Ella och alla "steg" hon förespråkade har jag vidtagit åtgärder med för Ella. Även om jag inte har tvivlat en sekund på min plan känns det väldigt kul att på ett sätt på bekräftat att det är "rätt" väg att gå :-)
 
Tar med mig ett par saker från föreläsningen och det är att kissing spines faktiskt inte är så allvarligt utan hästar med kissing spines fungerar normalt sett alldeles utmärkt i ridning, man får bara lära sig hur man ska stärka upp en sådan häst på rätt sätt. Det tycker jag är väldigt positivt! Sedan var det att stretching för häst ger generellt sätt inte så mycket så man behöver inte ha dåligt samvete om man inte stretchar efter varje ridpass. Istället ska man se till att powerwalka hästen. När den skrittar på ordentligt rakt fram är det betydligt mer effektivt ur en stretchingsynpunkt För mig som gärna promenerar mina hästar är det super, får bara se till att växla upp tempot ett par snäpp... ;-)
 
En annan grej var det här med att man betäcker 3-åringar, bäckenet är inte färdigvuxet förrän vid 5-6 års ålder. När man då betäcker en såpass ung häst är det risk att dom får en förskjutning i bäckenet som är svår att få ordning på. En annan sak som jag har funderat mycket på appropå att betäcka 3-åringar är att ofta är dom väldigt outvecklade och hur ska man veta vilken hingst som är optimal då?! Tittar jag på Melrose ex och jämför henne mellan hon var 3 och 5 är det en jäkla skillnad!
 
Vill ni läsa mer eller komma i kontakt med Jessica hittar ni henne här: http://www.equifys.com/
 
Så jag fortsätter i samma anda, nästa grej jag vill är att införskaffa ett solarium! Tror verkligen det hade varit kalas att ha Ella (eller alla hästarna såklart) i ett solarium en stund före och efter ridningen...
 
           
Gustaf - en sån här önskar jag mig i födelsedagspresent... Inte hästen utan solariet alltså ;-)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0