Cliffhanger avslöjande...

Ok, här kommer ett inlägg om lördagens upplevelser i samband med föredraget om mental träning. Får redan nu varna för att det är rätt flummigt och blir nog rätt "djupt" men man kan ju alltid välja att sluta läsa...

Vad jag förväntade mig var en föreläsning om mental träning med intriktning på träning och tävling med hästarna (det var ju trots allt ridsportförbundet i Gbg som anordnade det). Var inställd på en massa tankvärda tips och trix som man aldrig kan höra om för många gånger... TJI.FICK.JAG!! Föreläsaren hette Frank Vitai och han arbetar som terapeut och mental coach, är bl a coach åt Jesper Parnevik, Minna Telde och ett gäng elitspelare i hockey som jag inte minns namnet på. Hans grej är energier och att läsa människor - jag skojar inte om jag säger att han ser rakt igenom dig, vilket vi blev förvånade över genom ett par exempel som han gjorde med ett par av åhörarna. Han var också VÄLDIGT intensiv och jag skojar inte men jag lovar att han såg rakt igenom varenda en av oss som var där... Läskigt och flummigt, men också intensivt och intressant. Han föreläste mer om livsfilosofier i allmänhet och hade någon buddistisk inriktning (som jag tolkade det iaf) i synnerhet. Han pratade mycket om att hitta balans i livet och skala bort störande kringmoment, rationalisera bort gamla tankar och fatta alla beslut från hjärtat. Tankar är oftast kritiska och det är lätt att analysera sönder saker. Han hävdar också att allting handlar om prioriteringar och val - det är hur man prioriterar som är nyckeln till att hitta balans i livet  - kan tyckas självklart när jag skriver det här och nu men det är inte alltid så självklart när man står inför sina beslut, stora som små... Han hoppade mycket mellan de ämnen han pratade om beroende på hur "energierna är i rummet" och han vandrade mycket fram och tillbaka (först trodde jag det var en omedveten grej men nu vet jag att det var i allra högsta grad medvetet - han ville förmodligen att vi skulle ta till oss informationen från båda hjärnhalvorna för att processa helheten)... Det han ville få fram var egentligen rätt enkelt:
                                         
 
                                                  Prioriteringar och val....
 
Jag satt längst fram i mitten av föreläsningsrummet så han var väldigt nära hela tiden, och det är den enda förklaring jag har till det som hände mig under resten av lördagen - att han på något konstigt sätt lyckades påverka mig på något plan med någon energi - jag vet faktiskt inte. Men jag fick världens tokbryt, en fullständig mental break down den dagen... Det började med att jag fick en insikt ang Ella på hemvägen, i bilen när jag pratade med Gustaf. Jag har varit inne på det tidigare men nu blev det solklart att väldigt många av de problem jag har med Ellas humör och tramseri är mitt eget fel, det är jag som sätter spänningar i henne genom att inte lita på henne. I och med att jag förutsätter att hon ska explodera så gör hon det... Jag rider på ett sätt där jag är "beredd" på att hon ska dumma sig så självklart gör hon det, vad är hönan och vad är ägget?! Hade hon exploderat om jag ridit "vanligt"?! Det är väldigt krångligt. Hur återställer man ett skadat förtroende? Hade det varit en pojkvän jag inte litade på hade jag dumpat honom... Men jag varken kan eller vill göra mig av med Ella så nu är det nytt blad som gäller och den igångsättning vi gör nu är helt och hållet från scratch! Kan gå in på detta hur mycket som helst (och kommer garanterat återkomma till det många gånger under våren) men just nu lämnar jag det därhän annars kommer detta inlägg aldrig ta slut...
 
Väl hemma berättade jag mer detaljerat om hela föreläsningen för Gustaf, vi tog några "familjebeslut" och sedan var det rätt lugnt. Ju längre tiden gick under dagen desto mer "manglad" kände jag mig, lite som när man fått en rejäl massage och jag pendlade med att vara helt snurrig av tankar till helt tom i skallen. Hur märkligt som helst! Det slutar med att jag sitter och bölar utan att egentligen fatta varför. Jag som skulle iväg och träna med Mels och allt, fanns inte en chans att jag skulle kunna tillgodogöra mig en träning, hade inte ens på en hästrygg att göra helt ärligt. Så jag åkte utan häst för att prata igenom med min tränare hur vi ska göra med Ella och hennes uppstart. Förklarade allt och inget kring min ridning, inställning till ridning, inställning till Ella, tankar, Ella vs Melrose osv osv. Det var verkligen superbra!!! Tycker jag iaf och jag hoppas att min tränare gör det också. När jag åkte därifrån kände jag hur spänningen jag har i skuldrorna lättade - helt sjukt!! Nu känns det riktigt bra Ella-mässigt! Har också bestämt mig för att låna ut Mels när fölis är avvand. Jag har verkligen inte tid med 3 hästar igång och hon behöver ha en ryttare som satsar på henne, Jill lovade hjälpa till att hitta någon riktigt bra som hon tränar då hon verkligen tror på Mels - så det känns jättebra med den planen också!
 
Jag har däremot en del frågetecken kvar, han startade ett par saker i huvudet på mig som jag inte kan rensa bort på egen hand, jag måste förstå hur och varför först, så jag har helt enkelt bokat upp en tid med honom för att få hjälp med detta. Han får helt enkelt avsluta vad han startat... ;-) Ska bli väldigt intressant att se vad en timmas enskilt samtal kan göra med tanke på vad 3 tim i en föreläsningssal startade!! Så sorry god vänner - det blir ytterligare en cliffhanger... ;-)


Kommentarer
christine

Sjukt intressant. Det där med att man själv förväntar sig utbrott och dem kommer har jag problem med nr det kommer till Dorre oxå. Måste våga lita på honom men ja du vet hur det är. Sjukt intressant asså!!!

Svar: Man för ju över en massa känslor på hästarna, dom är ju så otroligt bra på att läsa andra individer - är ju deras sätt att överleva!
Jennie

2013-01-11 @ 21:55:59
Tina

Först å främst, det där har jag också fått träna en hel del på. Slappna av! Hur ska annars hästen kunna vara avslappnad? Och ännu viktigare med unghästar... Sen det där med Mels har vi ju redan svaret på, sänd henne till Tyskland!! ;)

2013-01-14 @ 20:33:39
URL: http://urtinassynvinkel.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0