Återbesök hos veterinären...

I tisdags var jag och Ella tillbaka hos vetten för att kolla hur hennes mun och tunga mådde. Efter 10 dagar med Hippotrim och Metacam hade hon läkt bra och den stora bölden på tungan var i princip borta. Hon raspades ytterligare lite och ska nu vara bra. Vad som var mindre trevligt var att bölden på tungan med största sannolikhet var styngflugelarver som gått in - urk! Hittade även ett ingångshål i sidan av munnen... Rätt groteskt men tydligen alltmer vanligt de senaste åren då man inte avmaskar lika nitiskt som man gjorde för några år sedan. Den minskade avmaskningen gör att flugorna ökar i antal - och sedan kan ni lista ut resten. Träckprov i all ära men det täcker inte in styngflugan så den missar man lätt. Blev alltså till att avmaska henne - och dom andra med såklart.
 
Så nu är det dags för omstart med Ella, munnen ska vara ok och jag hoppas medicineringen (och vilan såklart) även gjort sitt för ryggmuskeln, har fått hem sadeln som nu är omstoppad och fixad och på onsdag ska vi återgå till den gamla hederliga laserbehandlingen vi gjorde för några år sedan (läs när hon var go och fräsch i kroppen). Satsar på en lagom långsam igångsättning och hoppas på ett vettigt 2013 istället :o)
 
 
På förekommen anledning kommer här lite info om den äckliga parasiten Ella troligtvis dragit på sig:
           
           
                Bild från: http://www.hastensliv.n.nu/sjukdomar
 

Styngflugelarver och styngfluga

Styngflugan är en insekt som fäster sina gula ägg på hästens päls, mest på insidan av skenan på frambenet. Själva flugan irriterar inte hästen – den varken biter eller sticker. Ur äggen kläcks efter mellan 2-10 dagar en larv. När larven rör sig kliar det på hästen, som då gnider, slickar och biter sig på platsen. På detta vis tar sig larven in i hästen mun. Väl där borrar den sig in i munslemhinnan och vidare ner via svalg, matstrupe till magsäcken, tills den slutligen sätter sig fast i magslemhinnan. Den här vandringen tar ca en månad. Väl på plats i magsäcken tar den näring från det foder som hästen äter och växer under ca 8-10 månader. Därefter följer den med träcken ut. På marken utvecklas den under ytterligare 2-7 veckor till en puppa som sedan brister, och en ny styngfluga är född.

Styngflugelarven kan under vandringen ner till magslemhinnan orsaka inflammation och sårbildning. Om angreppet av styngflugelarver är massivt kan larven orsaka förstoppning med kolik som följd. Förutom avmaskning kan man avlägsna äggen på benen dagligen för att förhindra att hästen infekteras. Förekomsten av styngfluga är mycket varierande på olika platser i landet och kan lätt identifieras genom att man ser de gula äggen. Källa: http://www.hastklinikerna.se/fraga-veterinaren/avmaskning-och-inalvsparasiter/styngflugelarver-och-styngfluga/



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0