Ella

Insåg precis att jag inte har rapporterat om Ella!!! Hon har ju inte blivit bättre med sitt "klonk" eller hoppsa-steg (som egentligen är en bättre beskrivning av vad hon har gjort) så jag åkte in till veterinären förra veckan. Det visade sig att hon var klockren på böjprov och longering, vilket såklart är jättekul! Sadlade på och red (för det är ju då det provoceras fram) och det kom ju med en gång in vanlig ordning. Efter att ha ridit runt en stund i båda varven sadlade vi av och gick igenom ryggen på henne. Det visade sig att hon hade en inflammerad muskel på höger sida av manken (PRECIS där den där knölen var på gamla sadeln)! Orsaken att det försvinner är att när hon blir varm i musklerna och lyfter ryggen blir det inte samma tryck på det onda stället (och ONT hade hon, satan var hon reagerade när vetten tryckte) och hon går såklart bättre. Väldigt skönt att hitta en förklaring och faktiskt ha en orsak dessutom.Segt bara att hon inte är bättre, gick ju trots allt 3 veckor utan sadel innan jag provade ut och hittade den nya. Hon blev iaf behandlad med kortison och smärtlindring, skulle promeneras 1 vecka och sedan kunde jag börja tömköra och rida barbacka tills det är dags för återbesök den 25:e. Hon får alltså gärna röra på sig men det ska inte vara något tryck på det inflammerade stället... Vi får hoppas att behandlingen gör sitt och hon blir bra. Muskelinflammationer kan ju vara bra segdragna :o(
 
Jag har ju bytt sadel med hjälp av en annan sadelutprovare som gav ett VÄLDIGT kompetent intryck. När jag träffade den andra utprovaren så började hon att "besiktiga" befintlig sadel och konstaterade de defekter som jag kommer beskriva nedan. Den förskjutna bossan är en fabriksdefekt, bulan är väl mer stoppningsrelaterad... Det sura är att sadeln var precis omstoppad när jag köpte den och jag hade ärligt talat inte en tanke på att kontrollera att sadeln var korrekt när jag var och provade ut den som jag gjorde! Jag är verkligen jättebesviken på detta och känner mig lurad... Det är supertråkigt.
 
Vad det gäller den gamla sadeln så vill jag bara förtydliga att jag tog hjälp av diplomerad sadelutprovare och denna sadel provades ut av dom. Jag kontaktade dom direkt efter besiktningen. Det har gått 5,5 vecka utan någon som helst välvilja från deras sida men dom får en chans till att göra rätt för sig, sedan vidtar jag åtgärder!
 
Här ser man hyfsat bra "knölen" till höger där den vita pricken är. Denna har legat och tyckt på Ellas muskel och i kombination med snedheten i sadeln har det förmodligen blivit för mycket och orsakat inflammationen och hoppsa-stegen...
           
De vita strecken visar var mitten på sadeln och där ryttaren sitter är. Den vänstra bossan (till höger på bilden) ligger alldeles för nära och alldeles för snett i förhållande till detta = inte bra då den kan trycka mot ryggraden.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0