Clinicen

I och med att jag red så fick jag inte en övergripande blick över clinicen men detta är iaf min tolkning av det som jag hörde.

Det man ska tänka på i all ridning är att det är ryttaren som ansvarar för hästens utbildning, det är vårt ansvar att hjälpa hästen till en ändamålsenlig och hållbar uppbyggnad och form och man ska skynda långsamt. En proffisionell ryttare bygger upp en häst på 5-6 år och motsvarande jobb kan ta en hobbyryttare dubbla tiden. Man ska inte stirra sig blind på sitsen som en isolerad detalj utan titta på hästen och utgå ifrån den för att justera ryttarens inverkan, vad behöver just det här ekipaget jobba med för att hästen ska bli stark och hållbar? Man får inte vara rädd att det blir "fel" när man rider utan man måste våga laborera. Det är vanligt förekommande att man blandar ihop "takt" och "tempo", man ser ofta många ryttare som fräser runt i överilat tempo för att få igång bensprattel men konsekvensen blir att istället skvätter med hästarna benen bakom sig och är otaktmässiga... Det är bättre att dra ner på tempot men bibehålla engagemanget för att aktivera bakbenen och behålla taktmässigheten (en förutsättning är självklart att hästen är framme på bettet så det inte blir undertempo. Successivt stärker sig hästarna i sin bakdel och därefter kan man växla upp tempot fast nu med bibehållen takmässighet då styrkan finns där. Man ska inte heller fastna i en och samma form utan laborera med att ta upp hästen i en högre form för att stärka den (givetvis ska den vara ordentligt uppvärmd och även här framme på bettet). När man jobbat där en stund och hästen börjar bli trött kan man lägga ner för att även här successivt öka upp styrkan. Man ska inte sträva efter att fortsätta nöta så hästen blir muskeltrött då det inte är långsiktig uppbyggnad utan snarare sätter spänningar i hästen. Skynda långsamt alltså...

Ella var för dagen både framme på bettet och riktigt trevlig vilket gjorde att jag först fick korrigera tempot som han initialt tyckte var för högt, när vi dragit ned lite på det var det dags att attackera formen. Fick jobba med att rida upp henne i en liiiite högre form och det gick riktigt bra, Ella kändes toppenfin men vare sig hon eller jag orkade så länge ;o)... Nu får det bli till att jobba vidare på hemmaplan, OM skatan är på hugget förstås, maken till pissmärr den här vintern får man leta efter. Men jag tackar ödmjukast för varenda bra ridpass vi får :o)



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0