Kyras clinic...

Jag har aldrig hört henne tidigare och blev grymt imponerad! Hon var behaglig att lyssna på och hade en förmåga att berätta om sina ledsnören och verktyg på ett humoristiskt och lättförstått sätt men ändå lyckades hon hålla det på en otroligt inspirerande nivå. Mycket intressant och oerhört imponerande! Man kan inte annat än att lyfta på hatten för denna vansinnigt kompetenta kvinna och man kan bara önska att man hade ett uns av hennes ridkänsla...

Det hon la mest vikt på var sitsen, balansen och hur man inverkar på hästen. Vi fick se ett ekipage där tjejen som red fick göra några justeringar med sin sits och jisses vilken skillnad det blev på hästens gång bara av det. Sådant tycker jag är kul att se, att hur man med enkla medel kan få så stora förändringar och att det inte krävs annat än disciplin i tekniken hos ryttaren. Hur man sitter och hur man håller händerna känns trots allt som relativt lättjusterade åtgärder som helgar medlen?! Sedan är det oerhört fascinerande att vi påverkar häsarna så mycket med saker som oroväckande många inte ens lägger energi på. Vet fler tränare genom mina hästår som försöker justera hästen före ryttaren och som inte bryr sig åt att eleverna sitter och håller balansen i sina händer (som så många av oss gräsrotsryttare faktiskt gör), överrider eller något annat vanligt ryttarfel utan det ska ändå in och ridas rörelser och skolor på en häst som störs av sin ryttare, och när vi inte får den önskade effekten så ska man "förstärka hjälpen" med spöt eller genom att kicka till hästen... Mamma Mia! Det är nästan så jag inte vågar sitta upp på Ella igen förrän jag är uppe på 200 situps om dagen, springer 3 mil i veckan och har fullständig kroppskontroll... När blir man värdig liksom?! Man kan inte annat än att bli ödmjuk inför vad man får se och verkligen rannsaka sig själv: - "är det jag som stör hästen"? En häst gör bara det vi ber om, men har jag bett den på rätt sätt? Eller som Kyra sa -"Snackar vi samma dialekt?"


I sin strävan att komma vidare i sin ridning är det viktigt att vi sitter rätt över hästen och inte stör hästens naturliga balans. Sitter vi fel kommer massa följdfel på köpet. Därför är det viktigt att hitta grundorsaken istället för att gå in och justera många små fel. En bra början är att felsöka hur vi sitter i sadeln, att vi sitter mitt i sadeln men lika mycket vikt på bägge sittbenen. Skrevet och sittbenen ska bilda en triangel och det är på den triangeln du ska sitta. "- Skilj på vad som är viktigt och vad som är detaljer"

Att Kyra är fenomenal på att hitta på enkla liknelser som gör att man förstår är ju vida känt. Hon drog en liknelse om att hästens mage är som en badboll. Bollen måste ha tillräckligt med luft (= energi) för att bli stabil och kunna studsa (= ridas i balans). När det är lagom med luft kan man enkelt studsa bollen. Om det däremot det blir för lite luftn kommer den inte studsa lika bra och vi måste pumpa in mer genom att studsa bollen lite snabbare i högre fart (= små snabba skänkelgivningar). Blåser man i för mycket luft (= driver för mycket eller konstant)exploderar bollen (= hästen inte kommunicerbar utan överladdad eller avstängd). Ett annat fel är att man möter bollen på fel tillfälle - och därför tappar studs (= man måste öva upp sin känsla på när skänkelgivningen skall komma, och hur den skall komma för att skapa rätt energi). 

Kyra tryckte även på att man inte ska kämpa förtvivlat att hålla sig kvar i sadeln eller trycka ned sig i sadeln -"det är okey att skumpa lite grann", det viktigaste är att man följer hästens rörelser utan att hämma dom. Samt att man frikopplar händerna från skänklarna.

   
På i princip alla som kom in demonstrerade Kyra grundsitsen och hur vår stabilitet i magen påverkar balansen. Hon förklarar också hur utsvängda armbågar gör oss svagare i vår sits och inverkan. Åh, vad jag skulle vilja rida en lektion för henne - hon får gärna peta in och trycka till armar och mage och vad sjutton hon vill... Bara jag lär mig!


Kyra satt upp på världens finaste Bocelli och jobbade honom med piruetter, det var ljuvligt att se!

Det finns hur mycket mer som helst att skriva och berätta. Bilderna har jag lånat från http://www.hippson.se/document/slideshow.htm?ID=83590. Där finns även mer tips och trix från denna underbart inpirerande och givande clinic!!







Kommentarer
Julianna

Härligt inspirerande inlägg att läsa såhär precis innan stallbesöket :)



Själv har jag nyligen börjat rida för en otroligt skicklig tränare som är lite av en sitsguru här i Örebro :)

Två lektioner har jag nu suttit och enbart fokuserat på min sits i skritt och trav...med en häst på halvlånga tyglar. Cissi(tränaren) säger att "nu skiter vi i hästen för hon kan, bara hon går i den fart du valt och dit du vill"...och tror du inte att hästen efter en stund börjar frusta o pusta och rundar upp sin rygg så vi ser ut som värsta OS-ekipaget :) Så visst är det sant att sitsen är A och O....och den här tränaren är domare i de högre klasserna i dressyr...men TROTS det får jag "lalla" runt eftersom hon anser att min sits är det viktigaste just nu...Visst är det så tränare ska vara!!!? Har som du också varit med om tränare som ska lära ut en massa rörelser och själv kan man knappt sitta rätt...

2010-04-03 @ 11:59:31
URL: http://novelette.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0