3-dagars dressyrkurs och äntligen hittat "vinnarsadeln"

Har i veckan ridit en 3-dagars dressyrkurs för tränare A - MYCKET givande kurs och vi har lyft oss redigt :o)

Första dagen tyckte min tränare att vi skulle titta lite på 5-års programmet och dom momenten som var med där... Jag har väl hela tiden tänkt mig att 5-års programmet är en måttstock för årets mål så det är väl helt ok. Med det sagt vill jag bara klargöra våra problemområden (top listan just nu):


1. Galopparbetet - Ella har tills för alldeles nyligen knappt tagit för sig framåt i galoppen! Mycket har väl varit pga låsningen i transversalleden och länden men ändå. Det är ju trots allt så att vi ligger lite efter i galoppens utbildningsnivå för en 5-åring. Dessutom har den lilla damen en väldigt stor galopp så det kommer ju att ta tid att få ordning på den - men vi kämpar på :o)

2. Halter - Heeelt omöjligt att stå still!!! Går inte, vill inte, kan inte = myror i ben och huvud när det kommer till halter!!!

3. Skritten - hon har ju en fantastiskt bra, stor skritt - men har inte förstått att det är en riktig gångart man ska visa upp (mitt fel såklart!!). Fri skritt går väl an, men så fort det är kontakt med tygeln har vi problem liknande pass, stopp, streta... Inte alls kul och så dumt och onödigt att man inte har jobbat mer med det!!

4. Jennies innerhand (främst vänster) - first, last and always!!! Att det ska vara så j-kla svårt att inte vara där och dra/ta i den där innertygeln?!?!?

And the rest is silence... *moahahaha*


5. Bakom lod - Ella har en tendens (främst i traven) att dyka in bakom lod i hörnpasseringar, volter och andra böjda spår - primärt i vänster varv men händer även i höger (hänger ju SÅKLART ihop med punkt nr 4, sorgligt men sant). Så där måste jag få henne att bära sig själv bättre (dvs inte dra).

6. Rygga - har aldrig testat (förrän denna kursen).

Med det sagt, så kan vi då fortsätta med 5-års programmet = fattning från skritt, avbrott från galopp till skritt, enkelt byte, förvänd galopp, bakdelsvändning, ryggning, halter, ökad skritt, samlad skritt, ökad galopp, samlad galopp... Hmm....

Men, vi kämpade på dag 1 med fattning från skritt och det gick över förväntan!  De första gångerna slog hon sig fri och fattade men några travsteg mellan men det är ju helt ok med tanke på att det var första försöken (dag 2 blev det mycket bättre och dag 3 gjorde hon skitfina fattningar från skritt). Avbrotten däremot kom vi väl aldrig till något kanonresultat men det var helt ok - hon har ju alltid varit duktig på att stanna *hahaha*... Enkelt byte kom vi aldrig till. Den förvända galoppen blev toppen - red serpentiner i galopp och när piloten fick grejerna på plats galoppera Ella förvänd som om hon aldrig gjort annat ;o). Var hur kul som helst men pinsamt tydligt hur mycket som ligger hos mig. Måste bara få bättre kondition, styrka, koordination och smidighet - skitenkelt!! ;o)

Vi kom heller aldrig till bakdelsvändningarna men med tanke på den insikten jag fick när vi gjorde förvända galoppen gissar jag att det inte heller är ett problem när jag väl fått ordning på skritt och halt - som vi däremot la en hel del tid på. Unga frk Esmeralda ville INTE stå still... ALLS!!! Men vi tragglade (och kommer fortsätta traggla) och till slut gick det faktiskt hyfsat att stå still, iaf en liiiiten stund ;o). Kommer få lägga en hel del tid på skritt och halt - helt klart!! Vi började däremot rygga lite lätt och det var inga större problem, måste bara få bättre kvalitet i det = öva lite mer och inte glömma eftergiften...

Så kontentan var ändå en väldigt bra 3-dagars där vi avslutade med att rida LA:1 programmet - helt klart över förväntan!!
http://web.telia.com/~u85907774/dressyr/program/LA107.html

Vi konstaterade efteråt att om jag bara har koll på programmet (fick inte beröm godkänt att jag läste in det i bilen på väg till kursen) så kommer det inte vara några som helst problem. Det som inte funkade i programmet var just halterna, och ryggningen måste bli bättre - allt annat var faktiskt helt ok. Min tränare (som även är domare på hög nivå) tyckte absolut att Ella är klar för LA - om jag rycker upp mig lite och förbereder mig bättre - och jag håller helt och hållet med. Men till mitt försvar får jag ju ändå säga att jag hade tänkt rida LB:1 men ändrade mig i sista minuten och DÄRFÖR inte hann plugga programmet bättre! Sådetså... ;o)

Däremot har jag  ÄNTLIGEN hittat Sadeln med stort "s"... En Luc Childeric, normal mot vid.. Låg som en smäck på Ella och som en smäck för min rumpa!!! TYVÄRR är det ju kompis P som har hittat sadeln och ska prova den till sin häst, så jag får väl leta vidare *SUCK* men nu vet jag iaf vad jag ska leta efter!!! Är bara så tyyyypiskt, när man hittar "DEN" sadeln så passerar den förbi mitt framför näsan :o(. Men jag hoppas kunna deala med henne att jag kan ha den tills nästa helg, och sedan hade jag tänkt att vila Ella i vilket fall som helst. Hon har gjort sig förtjänt om lite sommarlov den lilla raringen. Tänkte trappa ner någon vecka och sedan får hon vila helt i 2-3 veckor... Så vi får se - det kanske löser sig under tiden?!

Hej hopp!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0