Dräktighets- FAQ?

Vill först varna vissa av er att detta inlägg kanske inte är så intressant om man inte är hästmänniska (och kanske inte ens då *s) så be prepared... ;o)

Det finns vissa saker som jag undrar kring dräktighet, ex är det normalt att dom börjar kissa mer när dom kommer en bit in i dräktigheten? Hur kan deras humör påverkas genom de olika skederna? Påverkas dom överhuvudtaget? Varför har Selene blivit mer tillgiven sedan hon blev dräktig? "Vet" hon om att hon är dräktiga? Vet dom andra hästarna om att det är ett dräktigt sto i flocken, utsänder dom andra dofter etc etc... Det är små, kanske obetydliga frågor - men jag vill ha svar på dom!

Selene har alltid kissat i sin box när man tar in dom från hagen (tyyypiskt... jag - som mockar - hade ju föredragit att hon kissar ute innan *s). Men nu har hon börjat kissa när hon får sin krafft också. Och det spelar ingen roll om det är 5 eller 50 min efter hon kom in. Varför gör hon så? Är det någon slags ledarskaps/revir-grej? I och med att hon är lägst i rang så verkar det inte heller särskilt logiskt... Fostret är ju inte större än 7 cm och väger 20 g i dagsläget så det kan ju inte vara så att det trycker på någon blåsa?? Tycker det är märkligt, och ganska jobbigt i och med att jag fick mocka ur hennes bädd idag för det funkar inte när hon kissar så här, mycket mer. Får nog vara utan bädd så länge hon är sådan här...

Hade önskat att det fanns någon dräktighets-FAQ att tillgå, där någon supererfaren uppfödare sitter och svarar på oss rookiesars frågor... Har ju köpt boken "Att bli med föl" - en jättebra bok på många sätt, den tar upp mycket kring betäckning och sedan fostret som sådant. Men jag saknar information om stoet under dräktighetsperioden... Kanske finns info på nätet, men det lilla jag sökt så har jag inte hittat något. Är det någon som är här och läser och som har tips får ni hojta till!!

Vi är för övrigt inne på dag 60 i dräktigheten, vilket innebär (som sagt) att fostret är 7 cm och väger 20 g, alla organ och kroppsdelar är anlagda och man kan se hjärta och hjärtslag på ultraljud om man kollar... Ganska häftigt!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Toppen92.blogg.se

Vardagslogistik, hästar, renovering och att finna sig själv och

RSS 2.0